Dignitat Cava Brut Nature

Typ: Mousserande vitt  vin

Land: Spanien

Region och distrikt: Katalonien, Vilafranca del Penedès

Klassificering: DO Cava

Druvor: 33,3% macabeo, 33,3% xarel-lo och 33,3% parellada

Lagring: Minst 15 månaders lagring

Alkoholhalt: 11,5%

Producent: Josep Masachs

Pris: 109 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Fast sortiment

Artikelnummer: 78768

Antal/ kolli: 6 flaskor

 

Ladda ner högupplöst bild

Smak: Torr (endast gram 3 socker per liter), fruktig och fräsch med fin sammetslen mousse och balanserad syra. Inslag av citrus, gröna äpplen, kex och mineral. Lång eftersmak.

 

Doft: Fräsch och friskt ren doft av äpplen, päron, citrus samt mineral.

 

Passar till: Festliga tillfällen som välkomstbubbel, till tapas, oliver, chips och salta tilltugg. Perfekt som matvin till skaldjur och fisk och som vardagsbubbel.

 

Serveringstemperatur: Ca 8-10°C.

 

Producentinfo: Josep Masachs drivs av 4e generationens familjemedlemmar med Alex Ruiz Masachs som chefs-vinmakare. Druvor planterades hos familjen på de  kalk- och mineralrika jordarna redan under romartiden. De 150 hektaren, varav 50 är ekologiska, trivs i det tempererade klimatet  i Vilafranca de Penedès i hjärtat av Katalonien, bara 5 mil väster om Barcelona.

 

Grundaren Josep Masachs hade vingården "Dignitat" som sin favoritgård och ansåg att gårdens bästa druvor växte där. Dignitat Cava Brut Nature är således en Special Réserve.

 

Vinframställning: Xarel-lo, parellada och macabeo utgör blandningen i denna vällagrade ekologiska Cava från den enskilda vingården Dignitat. Vinet har jäst en andra gång på flaska enligt den traditionella metoden. Dignitat har lagrats hela 15 månader, vilket vida överstiger gängse norm hos konkurrenterna. Normal lagringstid för att klassas som Cava är 9 månader.

Högt kvalitativa druvor, lägre skördeuttag, äldre vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små fina och många bubblor samt komplex smak.

 

 

Länk till producent: Cava Masachs

 

Recensioner:

 

Bäst i test 2019 - Topplistan mousserade viner

"Dignitat Cava får sammanlagt mycket höga expertbetyg. Vinet tillhör de absolut främsta – av Systembolagets samtliga Mousserande viner; Cava, Cap Classique, Crémant, Franciacorta, Spumante och Trento DOC."

- vinbetyget.se, mars 2019

 

Härlig Cava!

"Jag börjar med en Cava som heter Dignitat Cava Brut Nature med varunummer 78768. En riktigt bra Cava. Denna har fått ligga på sin jäst-fällning i 15 månader i stället för lagstadgade minsta tiden på nio månader. Vet inte om det är förklaringen men kan så vara till att den i doften påminner om en Champagne. Doften är hyfsat stor med rostade brödiga toner samt mineral, citrus och ett drag av äpplen. Smaken är torr och medelfyllig med fin syra och frukt. Även här känner man lite mineralsälta som är snyggt inlindad i övriga komponenter. Kostar 109 kronor men jag hade köpt den även om den kostat 149 kronor. God helt enkelt. Bara att köpa och njuta. Betyg €€€ (€)"

- Peter Axelssons vinblogg 9/7-18

 

"I doft en härlig friskhet som bjuder på allt från solmogna citrusfrukter, cox orange, färska mandlar brödighet till en läcker mineralitet som påminner om modellera. Smaken uppvisar en fin balans, stram stenfruktssyra, en smeksam mousse där bubblorna är många och små och mineraliteten skänker djup. Än bättre, den är härligt torr och aptitretande. Avslutet är klingande rent och har en fin brödighet. Dignitat är en Cava med personlighet och brett användningsområde."

- Livets Godas Nyhetsbilaga juni -18

 

Bästa vinet till sommarfesterna - Topptips!

"Är det fest, ska det vara bubbel. Här är en trevlig ekologisk cava med drag av torra kex, gul frukt och örter samt lite syrliga toner som lyfter det hela. Servera väl kylt, tillsammans med små snittar med getoströra, ärthummus eller caviar och crème fraîche."

 

- Marie Oskarsson, Göteborgsposten 9 juni 2018

 

FYNDVIN! (++)

"Ett ungt, friskt mousserande vin med fräsch frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, pomelo, flinta, ostronskal och mineraler. Ekologiskt."

 

- Per BIll, DVPE, Nr 2018-11

 

"VÄL PRISVÄRT. UTÖVER DET VANLIGA!"

Mousserande

 

Dignitat Cava Brut Nature (78768)

 

Josep Masachs, Cava Spanien, 109 kr

Druvor: Macabeo (macabeu), xarel-lo, parellada

"Smak: Torr, lätt/medelfyllig. Frisk smak av mogen lime, inslag av gröna äpplen och lite bröd.

Omdöme: Trevlig och väl värd pris.

Passar till: Som fördrink eller till skaldjur."

Betyg: 4

Vinbanken, Elke Jung maj -18

 

"TOPPKLASS!"

"Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nån... häller upp lite cava! Försommaren ackompanjeras ju så himla fint av sprittande bubblor. I fallet med veckans vin, Dignitat brut nature, dessutom till ett mycket plånboksvänligt pris.

Nå, i glaset har vi en ung, knastertorr och krispig cava med bra kick i bubblorna. Här finns pigga toner av citron, lime, äpplen smårökig mineralitet och nötter. Eftersom cavan lagrats 15 månader på sin jästfällning (för att klassas som cava måste det lagras minst nio månader), så finns det också en fin brödighet. Eftersmaken bjuder på en trevlig liten sälta och det där härliga bettet av citruszest, som gör att man vill ta en till klunk. Och äta nåt så klart.

Duka nu upp lite härliga tapas av det lite lättare slaget. Kanske lite räkor med vitlök, oliver, chips och serranoskinka. Häll upp ett glas Dignitat och glöm inte bort att njuta ordentligt."

 

- Tommy Gunnarsson, Aftonbladet, 20/5 2018

 

5 av 6 poäng!

"Stilfull och torr cava av traditionella druvorna macabeo, xarel-lo och parellada. Utmärkt till drinkens salta oliver och charkuterier."

 

- Anders Melldén, SvD, 11/5 2018

 

"PRISVÄRD!"

- Andreas Grube, Håkan Larsson, Allt Om Vin, nr 6 2018

 

"SERIÖST OCH APTITRETANDE"

"Knastertorr och härligt krispig cava, gjord på de klassiska druvorna från området: macabeo, xarel-lo och parellada. Smaken är ren och bjuder på rökiga mineraler, havssalt, citron, lime och rivet citrusskal. Seriöst och aptitretande."

- Sofia Ander, Dryckeslistan.se 19 september 2017

 

"En fempoängare!"

"Redan på doften möts du av en härlig friskhet som bjuder på allt från solmogna citrusfrukter, cox orange, färska mandlar, brödighet till en läcker mineralitet som påminner om modellera. Smaken uppvisar en fin balans, stram stenfruktssyra, en smeksam mousse där bubblorna är många och små och mineraliteten skänker djup. Än bättre, den är härligt torr och aptitretande. Avslutet är klingande rent och har en fin brödighet.

 

Dignitat är en Cava med personlighet och brett användningsområde. Vare sig du serverar vinet som välkomstdrink eller till skaldjuren, så gör det jobbet och det är lätt att imponeras av dess inneboende kvalitet. En fempoängare!"

 

Boxtoppen.se 27/11-17

 

"Prisvärd"

-Allt om vin nr 9 2017

 

*9.0 = Exceptionell Cava på mousserandevin.se o Instagram

Ekologiskt ultratorrt pangbubbel!🍾 Dignitat Cava Brut Nature (nr 78768; 109 kr). 🍇🍭 <0,3 g/100 ml (Brut Nature). 👃🏼 En lätt och frisk doft som domineras av äpple, päron, citrus och ljust bröd. 💋 Smaken är även den frisk, fräsch samt mycket torr med inslag av gult äpple, apelsin, bröd, mineral och melon. Lång och trivsam eftersmak. 👤 En ekologisk Cava som har en riktigt ren och frisk smak. Utmärkande är dess krispiga äppeltoner blandat med både mogna citrusfrukter och päron. Smakar som en Cava skall smaka! 🏅 9,0 (exceptionell Cava)!

 

"MYCKET BRA - STARK KÖPREKOMMENDATION"

78768 NV Dignitat Cava Brut Nature

Spanien Cava Masachs 109 kr 86 poäng (++)

"Ett ungt, friskt mousserande vin med fräsch

frukt, bra balans och inslag av grapefrukt,

pomelo, flinta, ostronskal och mineraler."

 

 

- Per Bill Dina Viner Prof. Edition Årg 13 2017-23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Humlegårdsgatan 22, 114 46 Stockholm | Postadress: Box 5121, 102 43 Stockholm

Tel: +46 72 223 00 57 | Fax: +46 8 660 68 42 | E-mail: info@intermondi.se

© 2017 Intermondi AB