Dignitat Cava Brut Nature

 

DO Katalonien, Spanien • Ekologiskt• Mètode Tradicional

Dignitat är ett torrt ekologiskt mousserande vin gjort av enbart handplockade druvor från en enskild vingård. Vinet har lagrats hela 15 månader, vilket är mycket längre än de 9 månader som krävs och som är brukligt hos de flesta Cava-producenter. Dignitat är helt torrt och innehåller endast 3 gram socker per liter.

 

Dignitat är en specialutgåva tillverkad av familjen Masachs i Vilafranca del Penedès i Katalonien. Familjen har producerat Cava i över 100 år och nu är det fjärde generationen med Alex Ruiz Masachs som basar för cavaproduktion.

 

Vinet är gjort på lika delar macabeo, xarel-lo och parellada.

 

Doft: Frisk med inslag av gröna äpplen, citrus, bröd, mineral, och stenfrukt.

Smak: Torr, fruktig och fräsch med fin mousse och balanserad syra. Inslag av citrus, gröna äpplen, kex och mineral. Lång eftersmak.

 

Den klassiska metoden - som i Champagne

Xarel-lo, parellada och macabeo utgör blandningen i denna vällagrade ekologiska Cava från den enskilda vingården Dignitat. Vinet har jäst en andra gång på flaska enligt den traditionella metoden. Dignitat har lagrats hela 15 månader, vilket vida överstiger gängse norm hos konkurrenterna. Normal lagringstid för att klassas som Cava är 9 månader.

Högt kvalitativa druvor, lägre skördeuttag, äldre vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små fina och många bubblor samt komplex smak.

Dignitat passar till

 

Festliga tillfällen som välkomstbubbel, till tapas, oliver, chips och salta tilltugg. Perfekt som matvin till skaldjur och fisk och som vardagsbubbel.

 

 

Lite historia om Cava...

 

Ordet Cava härstammar från katalanskan och betyder ”källargrotta”, eftersom det var i sådana som vinet producerades.

 

Cavans tillkomst tillskrivs katalanen Josep Raventós år 1872.

 

Under andra hälften av 1800-talet plågades Penedès-distriktets vingårdar av vinpesten som spreds av phylloxera-lusen. De flesta drabbade vinstockar var av blå vindruvor som ofta ersattes av vita.

 

Med champagneregionens framgångar som inspiration beslöt sig Raventós för att skapa ett torrt mousserande vin. Detta vin var förr känt som spansk champagne, champaña och xampany, men efter att ursprungsskyddet infördes inom EU blev det inte längre tillåtet att använda namnet champagne utanför distriktet Champagne i Frankrike.

 

Cava får produceras över hela Spanien, men traditionen och kunskapen att tillverka detta mousserande vin är störst i Penedès i nordöstra Spanien och det är här över 90% av landets cava produceras.

 

 

Cava Masachs

Katalonien, Spanien

Josep Masachs drivs av fjärde generationens familjemedlemmar med Alex Ruiz Masachs som chefsvinmakare. Druvor planterades hos familjen på de  kalk- och mineralrika jordarna redan under romartiden.

 

22 hektar utgör de ekologiska odlingarna och de i genomsnitt 30-åriga vinstockarna trivs i det tempererade klimatet  i Vilafranca de Penedès i hjärtat av Katalonien, bara 5 mil väster om Barcelona.

 

Grundaren Josep Masachs hade vingården "Dignitat" som sin favoritgård då gårdens bästa druvor växer där. Dignitat Cava Brut Nature är således en Special Réserve.

 

De huvudsakliga druvorna som odlas är xarel-lo, parellada och macabeo och odlingarna är ekologiska.

 

Högkvalitativa druvor, lågt skördeuttag, äldre vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små, fina och många bubblor samt komplex smak.

Grev Turegatan 20, 114 46 Stockholm | Postadress: Box 7697, 103 95 Stockholm

Tel: +46 72 223 00 57 | Fax: +46 8 660 68 42 | E-mail: info@intermondi.se

© 2017 Intermondi AB