Josep Masachs

 Josep Masachs drivs av fjärde generationens familjemedlemmar med Alex Ruiz Masachs som chefsvinmakare. Druvor planterades hos familjen på de  kalk- och mineralrika jordarna redan under romartiden. Cavas Masachs grundades 1920.

 

22 hektar utgör de ekologiska odlingarna och de i genomsnitt 30-åriga vinstockarna trivs i det tempererade klimatet  i Vilafranca del Penedès i hjärtat av Katalonien, bara 5 mil väster om Barcelona.

 

Grundaren Josep Masachs hade vingården "Dignitat" som sin favoritgård då gårdens bästa druvor växer där. Dignitat Cava Brut Nature är således en Special Réserve.

 

De huvudsakliga druvorna som odlas på ägorna är xarel-lo, parellada och macabeo och odlingarna är delvis ekologiska. Huset arbetar endast med dessa historiska druvor och deras olika mousserande viner utgör oftast en blandning av dessa.

 

Druvan xarel-lo bidrar med koncentration, kropp och struktur. Parellada-druvan är mycket aromatisk och ger vinet en elegans. Macabeo, sist men inte minst,  bidrar med elegans och syra.

 

För att maxmiera kvaliteten på gårdens druvor arbetar man med ett lägre skördeuttag än vad som är tillåtet. Cavas Masachs skördar endast

8 000 kg druvor per hektar trots att den tillåtna nivån är 12 000 kg druvor.

 

Svavel används sparsamt och trots att det i ekologisk odling är tillåtet att använda 120 mg/liter använder Cavas Masachs endast 50-70 mg/liter.

 

Högkvalitativa druvor, lågt skördeuttag, äldre vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små, fina och många bubblor samt komplex smak. Dignitat är helt torrt och har endast 3 gram socker per liter.

 

 

Humlegårdsgatan 22, 114 46 Stockholm | Postadress: Box 5121, 102 43 Stockholm

Tel: +46 72 223 00 57 | Fax: +46 8 660 68 42 | E-mail: info@intermondi.se

© 2017 Intermondi AB