Maquis Carménère Gran Reserva

 

Typ: Rött vin

Land: Chile

Region och distrikt: Rapel, Colchagua

Druvor: 100% carménère

Lagring: 50% av vinet har åldrats under 12 månader på ett och två år gamla fat av fransk ek och 50% på ståltank.

Alkoholhalt: 13,5%

Producent: Viña Maquis S.A.

Pris: 99 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortiment

Artikelnummer: 78776

Antal/ kolli: 6 flaskor

 

Ladda ner högupplöst bild

Läs mer om Viña Maquis på Vinbanken.se

Smak: Mineralrikt och smakrikt med mörka bär, choklad och stalliga inslag. Vinet är medelfylligt med smak av mörka bär och mörk choklad.

 

Doft: Med en expressiv doft innehållande inslag av lagerblad, kryddnejlika och en behaglig ton av rosmarin utstrålar detta vin även ett lager av djupa röda bär.

 

Passar till: Smakrika kötträtter av nöt och vilt. Passar även till lagrade och hårda ostar.

 

Serveringstemperatur: Ca 18–20°C.

 

Producentinfo: I ett privilegierat läge, 12 meter över vattenytan mellan två floder, ligger Maquis ägor med 140 hektar odlad mark. Kall bris från kusten sveper in längs floderna och modererar de annars extrema temperaturerna sommartid. Jordmånen består av lera, sediment och grus. Det är unikt att lera dräneras vid regn tack vare avrinning till två floder.

Vingården är belägen på historik mark i den berömda Colchagua-dalen, 18 mil söder om Santiago på den södra delen av den större Rapel-dalen, och framställer sina viner ekologiskt med fokus på hållbarhet. Ursprungsbefolkningen, Mapuche-indianerna, är kända för sina silversmycken som ses på etiketterna.

 

Vinframställning: Vinet är jäst på ståltank i temperaturer mellan 2225°C och har sedan genomgått malolaktisk jäsning, även det på ståltank. Därefter har 50% av vinet åldrats under 12 månader på ett och två år gamla fat av fransk ek och resterande 50% på ståltank. Druvorna är handplockade.

 

Länk till producent: http://maquis.cl

 

Recensioner:

 

”Fyndviner

2011 Maquis Carménère Gran Reserva

Chile Rapel Viña Maquis 130 kr 87 poäng (++). Ett ungt, friskt vin med mörkröd frukt, bra balans och inslag av mörka körsbär, hallon, bigarråer, blommor, ljus choklad och mineraler.”

- DVPE nr 6 2017

 

Sommarviner

2011 Maquis Carménère Gran Reserva

Öppen, alkoholdriven, skalpräglad doft. Väl utvecklad, merlotlik smak med diskreta ört toner.”

-Allt om vin nr 7 2017

 

Mycket bra, 87 poäng (++)

"Ett silkigt, aromatiskt vin med torr, mörkröd frukt, bra balans, bra syra och inslag av svarta vinbär, körsbär, moreller, blommor, paranötter, mineraler och fat."

Per Bill, Dina Viner, nr 2016-10

 

Tre fyllda stjärnor

"Örtig, en smula komplex doft med inslag av pinje. Örtig, tämligen druvtypisk smak med strama, behärskade, matvänliga drag."

Bengt-Göran Kronstam & Håkan Larsson, Allt Om Vin, nr 8 2015

 

87 poäng

"Ett torrt, friskt vin med torr, mörkröd frukt, bra balans och inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, kryddor och fat."

Per Bill, Livets Goda nyhetsbilaga december, nr 98 2015

"Lättsam, örtig doft med bra, mörk frukt och bra fräschör. Mullig, avrundad smak i behärskad, ganska intressant tappning."

Allt Om Vins provningsgrupp, Allt Om Vin, nr 7 2015

 

"Örtig, en smula komplex doft med inslag av pinje. Örtig, tämligen druvtypisk smak med strama, behärskade, matvänliga drag."

Bengt-Göran Kronstam, Håkan Larsson, Allt Om Vin, nr 8 2015

 

"Carménère är en druvsort som väcker delade känslor. Bördigt från Bordeaux, men numera Chiles nationaldruva. Länge misstogs den för merlot, men arombilden är annorlunda. Ett skäl är att den kräver högre mognad, för att inte bli dammigt ogräsörtigt. Smakprovet här är balanserat det hela på ett härligt, grillvänligt sätt."

Bengt-Göran Kronstam, SvD Vin & Mat, 4 juli 2015

 

"Ganska återhållen doft med lite syltade björnbär och lakrits. Stram, knuten och ungdomligt återhållen smak, men eftersmaken är skönt juicy, med bra balans."

Anders Melldén, Livets Goda, juni 2015

 

"Vina Maquis Carménère 2011, nr 78776. 131kr. BS. Imponerande carménère, som knappast tillhör favoritdruvorna. Fast denna bjuder på bra balans, syra och renhet. Intensiv frukt och djup. Ny chilenare i beställningssortimentet."

Sofia Ander, Dinvinguide, 2/1 2015

 

"Lättsam, örtig doft med bra, mörk frukt och bra fräschör. Mullig, avrundad smak i behärskad, ganska intressant tappning.

Håkan Larsson, Allt Om Vin, nr. 5 2015

Humlegårdsgatan 22, 114 46 Stockholm | Postadress: Box 5121, 102 43 Stockholm

Tel: +46 72 223 00 57 | Fax: +46 8 660 68 42 | E-mail: info@intermondi.se

© 2017 Intermondi AB