Weingut Von Winning

Historik

Den vinälskande entre­pre­nören Achim Nieder-­

­berger i grannstaden Neustadt köpte­, med början år 2000, upp 3 anrika vingods; Bassermann-Jordan,

Reichsrat von Buhl och Dr. Deinhard. I dessa satsades sedan enorma summor på restaureringar och framför allt på oenologi.

 

Vinmakaren

Den lovande vinmakaren Stephan Attmann, hyrdes in till Dr. Deinhard och tillsammans med ägaren lade upp nya riktlinjer för vinframställningen; med stor respekt för vin­godsets anrika traditioner. Namnet Dr. Deinhard ändrades 2008 till von Winning, som hyllning till Leopold Von Winning, svärson till grundarens son Andreas Deinhardt. Även gourmetrestaurangen på innergården bär hans namn. Under Leopolds tid upplevde vingodset­ sin första guldålder. Von Winning var vida beryktat för sina kvalitetsviner. Leopold var

medgrundare, och presi­dent för, Verband der Naturweinversteigerer; föregångaren till VDP. Leo­pold jäste riesling­vinerna på ekfat och det är precis vad von Winning gör idag. Till­baka till traditionerna! Stephan Attmann har blivit en vinmakare man talar om i hela Tyskland. Flera vin­guider och Gault & Millau utnämnde honom till årets nykomling 2011 och 2012. Von Winning fick utmärkelsen Riesling Champion för hela Tyskland i Vinums stora tävling i september 2012. De enskilda vinerna har fått många utmärkelser och höga poäng; bl a av den välkände amerikanen David Schildknecht, som skriver om tyska viner i bl a The Wine Advocate.

 

Vingård och vinframställning

Vinrankorna planteras mycket tätt. Inga pesticider eller kemiska gödningsmedel tillåts. Man sprutar inte med koppar; varken i vingårdarna eller i vinkällaren. Dyra kryddor och råg odlas mellan vinrankorna för att ge rätt förhållanden. Vingården anpassas inte till skördemaskiner utan man tar i stället in åtta gånger mer personal för handplockningen av druvorna. Druvorna gallras pedantiskt hårt och skördeuttaget är lågt. Inga skadade druvor och inga botrytisdruvor tillåts ”fördunkla ter- roirkaraktären.” De fina jordmånerna ger i sig sofistikerade, mineralrika viner. Druvorna behandlas varsamt och krossas lätt. De får spontanjäsa i olika stora ekfat som ytterligare accentuerar mineralerna och komplexiteten. De klarnas inte och vissa viner är även ofiltrerade. Attman och hans unga team älskar att producera vilda, aromatiska viner som har mer än bara frukt; de har djup, komplexitet, lång eftersmak och en hän­förande mineralitet.

 

Länk till producent: http://www.von-winning.de

Nästan 1400 viner deltog i årets Riesling Champion med viner från årgång 2014. 580 viner kvalificerade sig till andra provningsomgången i Tysklands, förmodligen främsta, rieslingtävling. Årgången 2014 ­skrevs ner vid skörden, men visade sig tvärtom ha en extremt hög nivå i år med höga genomsnittspoäng. 2014 uppvisar viner med ”lång hållbarhet, ­balanserad sötma-syra och som är lättdruckna” enligt en av domarna, Marianne Knab.

Pfalz var mest framgångsrikt. Von Winning vann för andra gången totalt (förra gången 2012) genom att ta såväl första- som andraplatsen i den prestigefyllda klassen ”Trocken” med 2014 Königsbacher ­Ölberg Erste Lage 18,5 p och  2014 Ruppertsberger Reiterpfad Erste Lage 18 p. 2014 Deidesheimer Herrgottsacker Erste Lage 16,5 p och 2014 Forster U500 Ortswein 17 p bidrog också till totalsegern. Eftersom Von Winning jäser sina viner på fat så hann man som vanligt inte få med sina bästa viner (GG) utan man vann hela tävlingen med sina 2:a-viner! Detta visar, enligt ­Stephan Attman, vinmakare och VD att Von Winnings viner genomgående har en hög kvalitet.

Källa: VINUM Nr 9 2015

Grev Turegatan 20, 114 46 Stockholm | Postadress: Box 7697, 103 95 Stockholm

Tel: +46 72 223 00 57 | Fax: +46 8 660 68 42 | E-mail: info@intermondi.se

© 2017 Intermondi AB