Brocca

Typ: Rött vin

Land: Italien

Region och distrikt: Toskana

Klassificering: IGT Toscana

Druvor: 80% sangiovese och 20% merlot

Lagring: Brocca är tillverkat med naturlig jäst och har lagrats i 36 månader på ekfat.

Alkoholhalt: 13,5%

Producent: Ginevra & Leonardo SRL

Pris: 129 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 78282

Antal/kolli: 6 flaskor

 

Ladda ner högupplöst bild

Smak: Smaken är spänstig med balanserade tanniner och toner av mogna röda bär, vanilj, cederträ, viol och örter. Lång ihållande smak som bibehåller karaktären.

 

Doft: Spänstig röd frukt med toner av viol, vanilj och lite stall.

 

Passar till: Risotto, mustiga pastarätter, lättare kötträtter samt hårda och mellanlagrade ostar.

 

Serveringstemperatur: Ca 18 - 20°.

 

Producentinfo:

Ginevra & Leonardo drivs av eonologen Marco Bernabei som kommer från en känd vinfamilj från staden Greve i Chianti, Toskana. Han arbetar med vinmakare över hela Italien för att hjälpa dem att utnyttja gårdarnas fulla potential och utveckla de bästa viner som de har möjlighet att frambringa.

 

Vinframställning: Brocca är tillverkat enbart med naturlig jäst, har lagrats i 36 månader på ekfat och innehåller inget tillsatt socker.

 

Vinet lagras i fat av tre olika storlekar:

  • 2500 liter stora tunnor med en ålder på 5 till 15 år
  • "Tonneaux" på 500 liter med en ålder på 2 till 5 år
  • "Barriques" på 225 liter med en ålder på 2 till 4 år

 

Druvorna har vuxit på över 30 år gamla vinstockar i området Gaiole i Chianti, Toskana – det område som idag kallas Chianti Classico. Området betraktas av många som det främsta i Chianti tack vare förekomsten av galestro, en typ av märgelsten som ger vindruvorna sin unika karaktär - områdets terrior.

 

Druvornas odlingslägen är sluttningar mot öst och väst med en altitud på 250 till 300 meter över havet.

 

Brocca är gjort på 80% sangiovese och 20% merlot.

 

 

Länk till producent:

 

Recensioner:

 

”FYND - Mullig blend”

- Fredrik Schelin, Aftonbladet, 6-11-20

 

”Nyhet från Toscana - lagrad 3 år på ekfat! ”

“Finfin nyhet i beställningssortimentet från bella Italia. Mullig blend på 80 procent sangiovese och en skvätt merlot fylld med plommonfrukt, ceder, viol och vildvuxna örter. Vardagsvin av bättre snitt till köttbullar, risotto med svamp och helstekt kyckling med örter.”

- Sofia Ander, Topplistan, dinvinguide.se okt -20

 

”Ett helt nytt supervin från Toscana”

“Brocca kommer från Toscana. Druvorna har odlats i den bästa delen av Chianti som heter Chianti Classico. Där finns helt enkelt de bästa förutsättningarna för att odla vin. Men det står ingenstans på flaskan. Helt enkelt för att om du vill använda det namnet så kostar det och då blir vinet dyrare.

Så Brocca är en liten hemlighet. Producerad av en mycket bra producent och på de bästa druvorna. Resultatet är ett mycket bra vin, med egenskaper du normalt hittar i betydligt dyrare viner. Förutom körbärstonerna från druvan Sangiovese så hittar du det som man i bättre viner kallar för en stallighet. Det är en djup organisk doft, som ger vinet djup. Du hittar fina tanniner som berättar att detta är ett kvalitetsvin, som kan lagras i många år och bara bli bättre. Vi har med det på vår vinprovning och alla blir förtjusta. Vi anser att vinet är alldeles väldigt prisvärt. Det måste beställas på Systembolaget, men då får du ett vin som smakar mycket men kostar jämförelsevis lite.”

- Vinklubben Tre Kronor, 21-10-2020

 

”Betyg: 5/5 poäng, Full pott!”

“Ett möte mellan sangiovese och merlot där den förra står för merparten. Och likaså doftmässigt där intrycken går från karamelliserade körsbär och bittermandel till lavendel och sveps in i cedertoner, vanilj, choklad och eneträ.

Kryddig smak, något som utvecklats efter den långa tiden på fat, söta körsbär och lite klassiska järniga toner backas upp av tobak, torkade örter, läder, vanilj, choklad och tydligt torra tanniner. Apelsinsyrlig smak med viss bitterhet följer med i det torra och oregano-örtiga avslutet.

Ett vin som kommer förgylla många höst- och vintermiddagar, gärna sådana där det italienska köket får skina, exempelvis italienska köttbullar som fått puttra klart i en tomatbaserad sås. ”

- Boxtoppen.se, 21-10-2020

 

 

”MODERNT VIN I FÖRENING MED URSPRUNG!”

“I dagarna lanserades på beställningssortimentet ett vin som ni inte bör missa.

Från Toscanas böljande kullar kommer vinet som är en mix av traktens egna druva Sangiovese (80 procent) och den mer internationella druvan Merlot. Druvorna som växt på stockar med en genomsnittsålder på mer än 30 år kommer från den kanske bästa delen av Toscana – Chianti Classico.

Lite kul är att vinet har fått ligga på fat med tre olika storlekar. Det största rymmer 2 500 liter, det mellersta 500 liter (tonneaux) och det minsta 225 liter (barrique). I tre år har vinet fått ligga på faten som alla har några år på nacken.

Jag personligen är en stor vän av de viner från Toscana som har den här druvmixen och det här vinet är ett bra exempel på det.

 

78282 Brocca är namnet och det kostar 129 kronor. Mitt betyg blir §§§(§).

 

Stor och intensiv doft med ung frukt som till stor del påminner om körsbär, korint och plommon samt viol  (från druvorna) samt vaniljtoner från faten.

Elegant och medelfyllig smak med rund syra, fin frukt och avrundade tanniner.  Diskreta vanilj- och fattoner. Bra längd med rent slut.

Ett modernt vin på samma gång som det har de klassiska dragen med tydlig ursprungskaraktär.

 

Ett fantastiskt bra instegs- och vardagsvin. Eller varför inte förgylla helgen med detta vin vars prislapp kunde ha varit betydligt högre med tanke på den höga kvalitén.”

 

- Peter Axelsson, Advokat Axelssons vinblogg, 30-09-2020

 

 

 

Humlegårdsgatan 22, 114 46 Stockholm | Postadress: Box 5121, 102 43 Stockholm

Tel: +46 72 223 00 57 | Fax: +46 8 660 68 42 | E-mail: info@intermondi.se

© 2017 Intermondi AB