Edetària

Edetària – alla viner fick "Excellence Award" av Guía Peñín 2015

Edetària är bortskämda med höga poäng och fina utmärkelser, inte bara från Guía Peñín utan av många! Även svenska vinjournalister gjorde tummen upp när vi hade premiär för Edetària i Sverige.

 

Gamla vinstockar och unik terroir

Kanske inte så konstigt att man får åtråvärda utmärkelser om man har en så pedantisk vinmakare som Joan Àngel Lliberia, gamla vinstockar och fantastisk jordmån!

Vingårdarna ligger 400–500 m över havet i DO Terra Alta, Katalonien. Det är en gammal flodbotten med rikt innehåll av fossil, sand, kalksten och märgel. Rötterna från vinstockarna går 6 m ner i jorden, varför vinerna erhåller fina mineraler. Denna jordmån och den höga procenten av mer än 50 år gamla

vinstockar (och de övriga 20–25 år gamla) ger en mycket begränsad skörd. Brisen som sveper in under sommaren på eftermiddagarna resulterar i hög luftfuktighet och att druvorna mognar långsammare.

 

Druvorna blir därför mycket koncentrerade. Edetària odlar ekologiskt men är inte certifierade. Man använder bara egna druvor som selekteras minutiöst, behandlas varsamt och handplockas. Direkt efter skörd kyls druvorna ner i en kylanläggning till 0°. Detta för att undvika oönskad vildjäsning. Det här gäller även det nya vinet, Via Terra Selection Garnatxa Negra (nedan), som vi anser är mycket prisvärt!

 

Vinerna karaktäriseras av koncentration, mineralitet, fräsch frukt och elegans med en fantastisk balans.

 

Länk till producent: edetaria.com

Humlegårdsgatan 22, 114 46 Stockholm | Postadress: Box 5121, 102 43 Stockholm

Tel: +46 72 223 00 57 | Fax: +46 8 660 68 42 | E-mail: info@intermondi.se

© 2017 Intermondi AB