Weingut Von Winning

Historik

Den vinälskande entre­pre­nören Achim Nieder-­

­berger i grannstaden Neustadt köpte­, med början år 2000, upp 3 anrika vingods; Bassermann-Jordan,

Reichsrat von Buhl och Dr. Deinhard. I dessa satsades sedan enorma summor på restaureringar och framför allt på oenologi.

 

Vinmakaren

Den lovande vinmakaren Stephan Attmann, hyrdes in till Dr. Deinhard och tillsammans med ägaren lade upp nya riktlinjer för vinframställningen; med stor respekt för vin­godsets anrika traditioner. Namnet Dr. Deinhard ändrades 2008 till von Winning, som hyllning till Leopold Von Winning, svärson till grundarens son Andreas Deinhardt. Även gourmetrestaurangen på innergården bär hans namn. Under Leopolds tid upplevde vingodset­ sin första guldålder. Von Winning var vida beryktat för sina kvalitetsviner. Leopold var

medgrundare, och presi­dent för, Verband der Naturweinversteigerer; föregångaren till VDP. Leo­pold jäste riesling­vinerna på ekfat och det är precis vad von Winning gör idag. Till­baka till traditionerna! Stephan Attmann har blivit en vinmakare man talar om i hela Tyskland. Flera vin­guider och Gault & Millau utnämnde honom till årets nykomling 2011 och 2012. Von Winning fick utmärkelsen Riesling Champion för hela Tyskland i Vinums stora tävling i september 2012. De enskilda vinerna har fått många utmärkelser och höga poäng; bl a av den välkände amerikanen David Schildknecht, som skriver om tyska viner i bl a The Wine Advocate.

 

Vingård och vinframställning

Vinrankorna planteras mycket tätt. Inga pesticider eller kemiska gödningsmedel tillåts. Man sprutar inte med koppar; varken i vingårdarna eller i vinkällaren. Dyra kryddor och råg odlas mellan vinrankorna för att ge rätt förhållanden. Vingården anpassas inte till skördemaskiner utan man tar i stället in åtta gånger mer personal för handplockningen av druvorna. Druvorna gallras pedantiskt hårt och skördeuttaget är lågt. Inga skadade druvor och inga botrytisdruvor tillåts ”fördunkla ter- roirkaraktären.” De fina jordmånerna ger i sig sofistikerade, mineralrika viner. Druvorna behandlas varsamt och krossas lätt. De får spontanjäsa i olika stora ekfat som ytterligare accentuerar mineralerna och komplexiteten. De klarnas inte och vissa viner är även ofiltrerade. Attman och hans unga team älskar att producera vilda, aromatiska viner som har mer än bara frukt; de har djup, komplexitet, lång eftersmak och en hän­förande mineralitet.

 

Länk till producent: http://www.von-winning.de

Nästan 1400 viner deltog i årets Riesling Champion med viner från årgång 2014. 580 viner kvalificerade sig till andra provningsomgången i Tysklands, förmodligen främsta, rieslingtävling. Årgången 2014 ­skrevs ner vid skörden, men visade sig tvärtom ha en extremt hög nivå i år med höga genomsnittspoäng. 2014 uppvisar viner med ”lång hållbarhet, ­balanserad sötma-syra och som är lättdruckna” enligt en av domarna, Marianne Knab.

Pfalz var mest framgångsrikt. Von Winning vann för andra gången totalt (förra gången 2012) genom att ta såväl första- som andraplatsen i den prestigefyllda klassen ”Trocken” med 2014 Königsbacher ­Ölberg Erste Lage 18,5 p och  2014 Ruppertsberger Reiterpfad Erste Lage 18 p. 2014 Deidesheimer Herrgottsacker Erste Lage 16,5 p och 2014 Forster U500 Ortswein 17 p bidrog också till totalsegern. Eftersom Von Winning jäser sina viner på fat så hann man som vanligt inte få med sina bästa viner (GG) utan man vann hela tävlingen med sina 2:a-viner! Detta visar, enligt ­Stephan Attman, vinmakare och VD att Von Winnings viner genomgående har en hög kvalitet.

Källa: VINUM Nr 9 2015

Maj -18

Nyhetsbrev

 

300-års jubileum – nu tar Von Winning ännu ett steg upp i kvalitet

 

- Andreas Hütwohl, vice VD och vinmakare på Von Winning

Kära vänner och partners,

 

2018 är ett år av jubileer. År 1718, dvs för 300 år sedan, grundade Andreas Jordan vingården Jordan i Deidesheim ifrån vilken de tre historiska gårdarna Bassermann-Jordan, Reichsrat von Buhl och Von Winning uppstod. 2008 var den första årgången för det “nya” Von Winning och man införde en traditionell vinframställning med bl.a. ekfatsjäsning. Att låta rieslingviner jäsa och åldras på ekfat ansågs av många vid den tiden vara en galen idé. Idag är metoden vanlig bland Tysklands vinmakare.

 

Efter 300, respektive 10 år har vi nu beslutat oss för att ta nästa steg och ytterligare leva upp till den legendariska potentialen hos våra vingårdar i Ruppertsberg, Deidesheim och Forst.

Från och med vår 10:e årgång (2017) kommer vi att låta våra premiumviner ligga ännu längre tid på jästfällningen och ekfat innan de buteljeras och säljs.

Den mer arbetskrävande men värdefulla längre mognadsperioden innbeär att våra viner får mer djup, komplexitet, karaktär och finess. Vår riesling “Marmar” är ett väldigt bra exempel för att understryka värdet av detta förfinade arbetssätt. Efter 18 månader på fat visade sig Marmar vara det mest kraftfulla och samtidigt eleganta riesling-vinet från 2015 års produktion.

 

Erste Lage-rieslings (1er cru) såsom Paradiesgarten, Mäushöhle, Herrgottsacker, Reiterpfad och Ölberg kommer vara tillgängliga från augusti varje år istället för i maj månad samma år. Våra Grosses Gewächs (grand cru) Grainhübel, Kieselberg, Langenmorgen, Kalkofen, Unheheuer, Jesuitengarten, Pechstein och Kirchenstück, vår 500-kollektion (Sauvignon Blanc 500 och Chardonnay 500) samt Marmar kommer få ännu mer tid på sig. Dessa viner kommer att släppas till försäljning först maj året efter istället för som hittills i augusti, året innan. Vi kommer således att släppa årgång 2017 i maj 2019 istället för i augusti 2018.

 

Vi är medvetna om att dessa förändringar kommer att medföra stora utmaningar för oss under det första året, men vi är övertygade om att det är den rätta tiden att ta detta steg och att ni kommer att uppskatta den högre kvaliteten hos våra viner tillsammans med oss.

 

Varma hälsningar från Deidesheim,

Andreas Hütwohl

 

Humlegårdsgatan 22, 114 46 Stockholm | Postadress: Box 5121, 102 43 Stockholm

Tel: +46 72 223 00 57 | Fax: +46 8 660 68 42 | E-mail: info@intermondi.se

© 2017 Intermondi AB