Château la Forêt Lalande de Pomerol
Typ: Rött vin
Land: Frankrike
Region och distrikt: Bordeaux, Lalande-de-pomerol
Klassificering: Lalande-de-pomerol AOC
Druvor: 80% merlot,10% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc
Lagring: Vinet har lagrats under 16 månader på franska 225 l stora ekfat. 30% av faten byts ut mot nya årligen.
Alkoholhalt: 14%
Producent: Château la Forêt
Pris: 229 kr inkl moms (750 ml)
Sortiment: Beställningssortimentet
Artikelnummer: 55286
Antal/kolli: 6 flaskor
Profil
Doft: Elegant doft av svarta vinbär, katrinplommon, viol, mocka, söta kryddor, och aningen rök.
Smak: Smaken är mycket elegant och balanserad med mogna röda frukter, mjuka tanniner, mocka och lång svans.
Passar till: Mustiga rätter som krämig pasta, risotto, ugnsgrillad kyckling, lamm och grytor.
Serveringstemperatur: Ca 20°.
Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 15-20 år.
Producentinfo
Château la Forêt är beläget i staden Néac på en höjd som vetter mot floden La Barbanne, strax intill Pomerol. Familjen Carayon har odlat sina ca 12 hektar sedan 1965, även om delar av vingården sträcker sig tillbaka mer än 100 år.
Avkastningen hålls exceptionellt låg genom rigorös hantering och förädling av odlingarna. Vinet ligger i kontakt med skalen under 6 till 8 veckor och sedan får vinet ligga på franska 225 l stora ekfat. 30% av faten byts ut mot nya årligen.
Recensioner
Riktigt bra till grillat
”Nyligen hemkommen från Bordeaux så hittar jag nya favoriter från regionen på löpande band, framförallt från utmärkta årgångarna 2018 och 2019. Detta vin kommer från området Lalande de Pomerol på den högra stranden. Vinet är gjort på cirka 80% merlot och 10% cabernet sauvignon respektive cabernet franc.
Château la Forêt 2018 är ett ungt fruktdrivet vin som är riktigt tillgängligt redan nu. Här finns en pigg frukt, fin fyllighet och bra syra. I smaken finns saftiga plommon, lite syrliga körsbär och en hint av svarta vinbär kantat av en lätt eucalyptus-ton. Frukten fångas in av en snyggt balanserad ekfatston och mjuka men fasta tanniner. Avslutet är långt och kryddigt med inslag av kakao.
Prova till grillat lamm, örtspäckat fläsk eller fågel.”
– Magnus Reuterdahl, dinvinguide.se, 27/05 2022