Brocca

är framtaget av den högt ansedda oenologen Marco Bernabei som har djupa rötter i områden Chianti, Toskana. Vinet är tillverkat enbart med naturlig jäst, har lagrats i 36 månader på ekfat och innehåller inget tillsatt socker.

Vinet lagras i fat av tre olika storlekar:

  • 2500 liter stora tunnor med en ålder på 5 till 15 år
  • ”Tonneaux” på 500 liter med en ålder på 2 till 5 år
  • ”Barriques” på 225 liter med en ålder på 2 till 4 år

Druvorna har vuxit på över 30 år gamla vinstockar i områdena Gaiole och Barberino i Chianti, Toskana. Gaiole ligger i det område som idag kallas Chianti Classico. Området betraktas av många som det främsta i Chianti tack vare förekomsten av galestro, en typ av märgelsten som ger vindruvorna sin unika karaktär – områdets terrior.

Druvornas odlingslägen är sluttningar mot öst och väst med en altitud på 250 till 300 meter över havet.

Brocca är gjort på 80% sangiovese och 20% merlot.

Sangiovese

Sangiovese är en italiensk mörkt blå druva som utan tvekan kan anses som kungen bland de toskanska vinerna. Den förekommer oftast i druvblandningar och kan finnas bland Italiens  mest prestigefyllda viner.

Det finns spår som tyder på att sangiovese började odlas redan av de gamla Etruskerna för ca 2000 år sedan, men den första dokumenterade kultiveringen går tillbaka till år 1590.

Det finns ett stort antal druvarter och subgrupper i Toskana men i sangiovese-familjen talar man främst om två sorter  – Sangiovese Grosso, känd historiskt som Brunello di Montepulciano och Prugnolo Gentile in Montepulciano, samt Sangiovese Piccolo som är den mest förekommande varianten i resten av Toskana.

Druvans karaktär varierar från område till område i anslutning till jorden och altituden som den vuxit i, men i stort kan man beskriva druvan som rik på syra, tydliga tanniner, djup färg och den framträdande doften av viol.

Sangiovesedruvan är svår att odla och kräver en lång mognadsperiod på ekfat för att runda av de strama tanninerna. Den rika tanninmängden och strama karaktären ger dock vinet rätt förutsättningar för att kunna lagras och åldras under lång tid.

Sangiovese-skörden utförs för hand i slutet av september, början av oktober.

Merlot

Druvan merlot har fått sitt namn från koltrasten (merlo på italienska och merlau på språket occitan i Médoc-området), som tycker om att äta de mogna druvorna från vinrankan. Tack vare dess anpassningsförmåga odlas merlot över hela världen och är därför en av de mest odlade druvsorterna.

I Italien är merlot vanligast förekommande i Friuli, Trentino, Veneto Emilia Romagna och Toskana.

Eftersom merlotdruvan inte trivs så bra i för varma och torra klimat så växer de druvor  som odlas för Brocca på sluttningar som håller sig fuktiga och svala under sommarmånaderna.

 

Druvans typiska karaktär tar sig uttryck med toner av svarta vinbär, hallon, jordgubbar och körsbär. Även merlot bidrar till ett vins lagringstålighet, vilket innebär att kombinationen av merlot och sangiovese skapar ett vin som verkligen gynnas av lagring och mognad.

Eftersom Brocca har lagrats 36 månader så har vinet uppnått mer än tillräcklig mognad för att avnjutas redan idag. I fall man önskar kan man låta det åldras ytterligare. Låt det då ligga mörkt och svalt.

Lufta gärna vinet i karaff innan middagen.

Oenologen Marco Bernabei som driver Ginevra & Leonardo SRL kommer från en känd vinfamilj från staden Greve i Chianti, Toskana. Han arbetar med vinmakare över hela Italien för att hjälpa dem att utnyttja gårdarnas fulla potential och utveckla de bästa viner som de har möjlighet att frambringa.

Samtliga i familjen arbetar med vin och hans far, Franco Bernabei är ett välkänt namn och har av branschen blivit dubbad ”Mr Sangiovese”.

Efter att ha följt och lärt sig av sin far så har även Marco skapat sig ett namn och idag är han högt ansedd bland Italiens vinmakare.

Familjen har som filosofi att vinproduktion inte bara får handla om att skapa ”det perfekta vinet” som är likadant från år till år; ett vin måste leva, utvecklas och framför allt spegla jorden och historien som det kommer från.

”Att göra vin är enkelt, idag föds nya företag och etiketter som svampar. Men att göra historia är något annat. Ett vin måste återspegla historien och de människor som genom åren har trott på det, investerat i det och ägnat sina liv åt det.”

– Franco Bernabei

RECENSIONER

Topplistan!

”Saftigt och välkomnande rött med bra syra och läckra toner av körsbär, plommon, ceder och en varm örtagård. Väldigt gott helt enkelt – det smakar och doftar Italien!”

– Sofia Ander, dryckeslistan.se, 25-01-2021

“Brocca – ett vin utan kompromisser

Bakom Brocca finner vi den ansedda vinmakaren Marco Bernabei, son till en av Italiens främsta vinmakare i modern tid, Franco Bernabei. Fadern är bland annat upphovsman till lysande viner som Bucerchiale från Fattoria di Selvapiana och Flacianello della Pieve från Fontodi. Med andra ord; Marco har lärt från den bästa och det visar han med tydlighet i vardagspärlan Brocca!

I dagens vinvärld handlar mycket om att stressa ut en produkt så fort som möjligt efter skörd och få viner mår bra av det. Marco Bernabei gör tvärtom, han låter sitt vin lagras i mer än två år på fat innan buteljering och vidare flasklagring. Faten är av varierande storlek, från små barrique till stora botti och så arbetar han med sangiovese- och merlotdruvornas naturliga jäst. Resultatet? Brocca Senza Compromessi.

 
En ny årgång av vinmakaren Marco Bernabeis Brocca har landat på hyllorna och jämfört med den svalare och stramare 2016 så flirtar 2017 desto mer med sin solmogna och lavendelkryddiga bärfrukt. Rostade fattoner med nymalda kaffebönor, vanilj och örtighet mixas med mörka körsbär och doften upplevs väldigt tillgänglig redan idag. I gommen ger sig sangiovese tillkänna ganska omedelbart med bra grepp i de mogna tanninerna som balanseras upp fint av fruktmognaden och den lite körsbärskärva smaken känns väldigt klassisk för druvan. Torrt, fatkryddigt och även en lätt läderton adderar till det trivsamma uttryck som vinet förmedlar. Dricks bäst de närmaste två-tre åren när frukten ännu har övertaget.
 
Intrycket:
87 LGP”
 
– Niklas Jörgensen, Livets Goda, 15-01-2021

Bland sex utsökta viner i januari

“Toskansk nykomling på mestadels sangiovese. Har legat 36 månader på fat, vilket har gett härliga körsbärstoner och strama fattoner med en avrundad eftersmak.”

– Mikael Mölstad, SvD, 8-1-2021

”FYND – Mullig blend”

– Fredrik Schelin, Aftonbladet, 6-11-20

”Nyhet från Toscana – lagrad 3 år på ekfat!”

“Finfin nyhet i beställningssortimentet från bella Italia. Mullig blend på 80 procent sangiovese och en skvätt merlot fylld med plommonfrukt, ceder, viol och vildvuxna örter. Vardagsvin av bättre snitt till köttbullar, risotto med svamp och helstekt kyckling med örter.”

– Sofia Ander, Topplistan, dinvinguide.se okt -20

”Ett helt nytt supervin från Toscana”

“Brocca kommer från Toscana. Druvorna har odlats i den bästa delen av Chianti som heter Chianti Classico. Där finns helt enkelt de bästa förutsättningarna för att odla vin. Men det står ingenstans på flaskan. Helt enkelt för att om du vill använda det namnet så kostar det och då blir vinet dyrare.

Så Brocca är en liten hemlighet. Producerad av en mycket bra producent och på de bästa druvorna. Resultatet är ett mycket bra vin, med egenskaper du normalt hittar i betydligt dyrare viner. Förutom körbärstonerna från druvan Sangiovese så hittar du det som man i bättre viner kallar för en stallighet. Det är en djup organisk doft, som ger vinet djup. Du hittar fina tanniner som berättar att detta är ett kvalitetsvin, som kan lagras i många år och bara bli bättre. Vi har med det på vår vinprovning och alla blir förtjusta. Vi anser att vinet är alldeles väldigt prisvärt. Det måste beställas på Systembolaget, men då får du ett vin som smakar mycket men kostar jämförelsevis lite.”

– Vinklubben Tre Kronor, 21-10-2020

”Betyg: 5/5 poäng, Full pott!”

“Ett möte mellan sangiovese och merlot där den förra står för merparten. Och likaså doftmässigt där intrycken går från karamelliserade körsbär och bittermandel till lavendel och sveps in i cedertoner, vanilj, choklad och eneträ.

Kryddig smak, något som utvecklats efter den långa tiden på fat, söta körsbär och lite klassiska järniga toner backas upp av tobak, torkade örter, läder, vanilj, choklad och tydligt torra tanniner. Apelsinsyrlig smak med viss bitterhet följer med i det torra och oregano-örtiga avslutet.

Ett vin som kommer förgylla många höst- och vintermiddagar, gärna sådana där det italienska köket får skina, exempelvis italienska köttbullar som fått puttra klart i en tomatbaserad sås. ”

– Boxtoppen.se, 21-10-2020

MODERNT VIN I FÖRENING MED URSPRUNG!

“I dagarna lanserades på beställningssortimentet ett vin som ni inte bör missa.

Från Toscanas böljande kullar kommer vinet som är en mix av traktens egna druva Sangiovese (80 procent) och den mer internationella druvan Merlot. Druvorna som växt på stockar med en genomsnittsålder på mer än 30 år kommer från den kanske bästa delen av Toscana – Chianti Classico.

Lite kul är att vinet har fått ligga på fat med tre olika storlekar. Det största rymmer 2 500 liter, det mellersta 500 liter (tonneaux) och det minsta 225 liter (barrique). I tre år har vinet fått ligga på faten som alla har några år på nacken.

Jag personligen är en stor vän av de viner från Toscana som har den här druvmixen och det här vinet är ett bra exempel på det.

78282 Brocca är namnet och det kostar 129 kronor. Mitt betyg blir §§§(§).

Stor och intensiv doft med ung frukt som till stor del påminner om körsbär, korint och plommon samt viol  (från druvorna) samt vaniljtoner från faten.

Elegant och medelfyllig smak med rund syra, fin frukt och avrundade tanniner.  Diskreta vanilj- och fattoner. Bra längd med rent slut.

Ett modernt vin på samma gång som det har de klassiska dragen med tydlig ursprungskaraktär.

Ett fantastiskt bra instegs- och vardagsvin. Eller varför inte förgylla helgen med detta vin vars prislapp kunde ha varit betydligt högre med tanke på den höga kvalitén.”

– Peter Axelsson, Advokat Axelssons vinblogg, 30-09-2020

Brocca

Brocca är ett ursprungstypiskt, välbalanserat och mjukt vin med toner av mogna röda bär, vanilj, cederträ, viol och örter.

Med Toskanas typiska karaktär passar Brocca till rätter som risotto, mustiga pastarätter, lättare kötträtter samt hårda och mellanlagrade ostar.

Druvor: 80% sangiovese, 20% merlot.
Syra: 5,2 g/l
Sockerhalt: 1,9  g/l
Artikelnummer: 78282
Pris: 129 kr

129 kr