Château Beau-Site Haut-Vignoble

Typ: Rött vin

Land: Frankrike

Region och distrikt: Bordeaux, Saint-Estèphe

Klassificering: AOC Saint-Estèphe

Druvor: 55% cabernet sauvignon, 40% merlot, 5% petit verdot

Lagring: Vinet har legat 12 månader på 225l stora franska ekfat varav 30% byts ut till nya årligen.

Alkoholhalt: 13,5%

Producent: Château Beau-site Haut-Vignoble

Pris: 349 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 53376

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Fyllig smak med balanserade tanniner, välintegrerade mörka frukter, svarta vinbär, körsbär, plommon tillsammans med bittermandel, örter, kryddor och aningen mocka. Rund och generös med ihållande smak.

Doft: Tät och djup med mogna röda frukter, mocka, bittermandel, kryddor, viol och torra örter.

Passar till: Mustiga rätter som krämig pasta, risotto, lamm, grytor och ostar.

Serveringstemperatur: Ca 20°.

Lagringsförslag: Kan drickas idag och skulle kunna lagras ytterligare ca 5-10 år.

Producentinfo

Terroiren på Château Beau-Site Haut Vignoble är exceptionell. Flera Grands Crus Classés gränsar till fastigheten och odlingslägena, som Cos D’estournel, Château Calon Ségur och Château Montrose. Vinrankorna är planterade på högplatån i appellationen Saint-Estèphe. Bestående av Garonne-grus och småsten tillåter jorden betydande dränering och perfekt mognad av druvorna.

I sex generationer har samma familj ägt Château Beau-Site Haut Vignoble och idag är Pierre Braquessac ansvarig för egendomen på 19 ha. Pierre är anmärkningsvärt noggrann i sitt arbete och producerar sina viner med passion och precision – långt utöver vad man förväntar sig av en producent i den storleken.

År 2022 investerade Pierre i den senaste generationen optiska sorteringsskördemaskiner för hantering av vingården. Det tillåter hög precision i urvalet av bären vilket har en positiv inverkan på vinets kvalitet.
I källaren tillåter hans investering i optimala vinpumpar en mycket liten upplösning av syre, vilket ger vinet en mycket rund, silkeslen och fruktig finish. För att framhäva de bästa egenskaperna i druvsaften utför Pierre flera mikropumpningar under jäsningen. Under en vecka upprepar han denna operation tio gånger om dagen i 7 till 8 minuter – en metod som man annars ser hos t.ex. Château Margaux.

Recensioner

Enastående – Fynd: 92 poäng (++)

”Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen frukt, mörka bär, bra balans, bra syra, bra struktur och inslag av svarta vinbär, mörka plommon, kaffe, mörk choklad, ceder, mineraler och fat. En cuvée på 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot och 5% Petit Verdot. Drick 25-36.”

– Per Bill & Christian Stojkovic, Dina Viner Professional Edition, Årg 21 Nr 2025-24, Issue 538