Château Crabitan Bellevue

Typ: Dessertvin

Land: Frankrike

Region och distrikt: Bordeaux, Sainte-Croix-du-Mont

Klassificering: Sainte-Croix-du-Mont AOP

Druvor: 100% sémillon

Lagring:

Alkoholhalt: 12%

Producent: Château Crabitan Bellevue

Pris: 209 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 50292

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Viskös munkänsla med honungsgrillad ananas, honungsmelon, aprikos- och apelsinmarmelad, konserverad ingefära. Elegant syra skapar en bra balans till den söta frukten.

Doft: Mogna aprikoser, mandarin och päron med en antydan av aceton, honung, harts och citronskal.

Passar till: Som dessertvin till exempelvis tarte tatin, aprikostarte eller mögelostar.

Serveringstemperatur: Ca 10°.

Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 5-10 år.

Producentinfo

Vinframställning:

Vingårdarna i Sainte-Croix-du-Mont ligger på motsatt sida av floden Garonne från sina berömda grannar Sauternes och Barsac. Château Crabitan Bellevue är en 22 hektar stor vingård som har funnits i familjen i flera generationer.

Att göra dessa vins liquoreux är en mycket arbetsintensiv process, vilket är anledningen till att vinerna från Sauternes kräver ett så högt pris. Eftersom Château Crabitan Bellevue ligger precis på andra sidan floden i ett mindre känt område så kan de inte ta samma priser för sina viner, vars kvalitet är på samma nivå som Sauternes.

För att göra dessa viner är det viktigt att låta druvorna mogna så fullt som möjligt för att uppnå de sockernivåer som krävs för att göra ett dessertvin, och som inte behöver förstärkning med ytterligare alkohol. Detta är ett farligt spel eftersom regn ofta vid skördetid på hösten kan komma oväntat och späda ut eller förstöra skörden. För att uppnå maximal mognad är det nödvändigt att anställa druvplockare för att plocka druvorna flera gånger under en period av veckor. Det är här familjemedlemmarna hjälper till, eftersom den här processen annars skulle bli för dyr.

Till slut, under vissa år händer något mirakulöst. En tidig morgondimma driver in från floden till vingårdarna, och detta uppmuntrar tillväxten av ädelrötan Botrytis cinerea, även känd som pourriture noble. Denna svamp krymper ihop druvorna så att de börjar likna russin och koncentrerar sockret samtidigt som den förstärker syran och producerar en egen minnesvärd smak, ofta beskriven som marmelad.

Länk till producent

Recensioner

Bra köp – Ett utmärkt vin med bra karaktär

”God simmig sötma med drag av citrusskal, honung och botrytis.”

– Gunilla Hultgren Karell & Andreas Grube, Allt Om Vin, Mars 2024