Château de L'aulée

Smaker från den Franska landsbygden

Mousserande viner har alltid varit en del av Château de l’Aulées historia. Idag är det 32 ha (varav 24 ha Chenin Blanc och 6,5 ha Cabernet Franc) som ingår i produktionen. 85% av skörden tillägnas mousserande viner och representerar 200 000 flaskor årligen. Chenin Blanc-vinstockarna står en jordmån rik på lera och flinta, precis invid Indre-floden och ger vinerna elegans och friskhet. Cabernet-vinstockarna står på sandiga slätter invid Loire-floden och ger vinerna fruktiga, fylliga smaker.

Marielle Henrion

Vinmakaren och ägaren av Chateau de l’Aulée, Marielle Henrion, föddes i Champagne. Hon tog sin examen som oenolog i Reims och fick möjlighet att arbeta inom berömda Champagnedomäner som Bollinger, Bricout och Pommery. När hon bestämde sig för att själva bli vinodlare letade hon efter den perfekta terroiren för att producera mousserande vin. När hon och hennes man hittade L’Aulée 2004 blev de förälskade i platsen.

Domänen var å andra sidan en rejäl utmaning; vinrankor i mycket dåligt skick, fastigheter som lämnats åt sitt eget öde och en mycket liten AOC. Ändå en vacker plats med stor potential och hem för en mycket intressant druvsort – Chenin Blanc.
Sedan dess är hennes högsta prioritet att producera högkvalitativa mousserande viner med vad terroiren i Azay-le-Rideau har att erbjuda och kunskapen hon fått med sig från Champagne.

Hennes passion har alltid varit hållbart jordbruk, och sedan hon förvärvade gården har de arbetat så att:

  • naturligt gräs täcker marken mellan vinrankorna
  • de kan minimera användningen av kemikalier
  • de helt har kunnat stoppa användningen av insektsmedel

Tack vare dessa beslut och åtgärder har den biologiska mångfalden förnyats och de har till exempel kunnat sätta upp tio bikupor intill vinrankorna, i utkanten av skogen. De börjar också processen för att få HVE-märkning (”high quality environment”) och Beefriendly-certifikat.

Deras mål är att producera rena, autentiska och eleganta viner som är representativa för deras terroir.