Château Laronde Desormes

Typ: Rött vin

Land: Frankrike

Region och distrikt: Bordeaux, Bordeaux Supérieur

Klassificering: AOP Bordeaux Supérieur

Druvor: 70% merlot, 30% cabernet sauvignon

Lagring: Sex månader på ståltank.

Alkoholhalt: 14%

Producent: Château Laronde Desormes

Pris: 169 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 55704

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Balanserad, mjuk smak med lätt mognadston och inslag av mörka röda bär, björnbär, bigarråer, plommon och örter.

Doft: Elegant doft med lite mognad och inslag av mörka röda bär, plommon och örter.

Passar till: Mustiga rätter som krämig pasta, risotto, ugnsgrillad kyckling, lamm och grytor.

Serveringstemperatur: Ca 20°.

Lagringsförslag: Moget och bör drickas idag men skulle kunna lagras svalt ytterligare något år.

Producentinfo

Château Laronde Desormes står under ledning av Emmanuel Desbrest. Emmanuel är känd för sin vinodlingsexpertis och enorma framgång med ett antal av Haut-Médocs ”petits châteaux”, inklusive närliggande Château Maucamps, Château Priban, Clos de May och Château Dasvin-Bel-Air. Hans framgång på Laronde Desormes ligger i att utvinna mycket låga skördar från täta plantager i vingården genom en strikt urvalsprocess. Laronde Desormes avkastning är mycket lägre än deras mer kända och mycket dyrare Cru Classé-grannar några hundra meter bort i Margaux vilket är häpnadsväckande. Dessutom väljer Emmanuel bara ut de bästa faten för inkludering i slottets grand vin (Château Laronde Desormes), och resten är oekade och säljs för tidig konsumtion.

Vingården producerar bara några tusen lådor med rött vin årligen från deras 22 hektar vinstockar.

Laronde Desormes är det ”lilla huset” i det mest underbara exklusiva området – Haut-Médoc. Det är skilt från den prestigefyllda Margaux-kommunen med bara några hundra meter, och eftersom Laronde Desormes vingårdar ligger längs floden Garonne kan det resulterande vinet bara klassas som ”Bordeaux Supérieur” och inget mer. Det är olyckligt för Laronde Desormes men mycket fördelaktigt för vindrickare som letar efter förstklassiga Bordeaux-viner till ett pris som inte får plånboken att blöda. Om Château Laronde Desormes skulle ligga bara några meter bort från floden skulle priset vara minst dubbelt eller tredubblat vad det är nu.

Historia

Vingården ligger på den nedre terrassen i Gironde, några hundra meter från floden Garonne och appellationen Margaux, i staden Macau.

Under medeltiden var Macau en mycket aktiv hamn och blomstrade tack vare floden Garonne. På den tiden fanns det ingen bro för att korsa floden, så en båt var länken mellan Blaye och staden Bordeaux. Ett stopp var Macau, och kallades ”au marchand” (hos köpmannen).

1790 ägdes Château Laronde Desormes av Madame Laronde. Vid tiden för revolutionen uttryckte hon några negativa åsikter om Macaus nationalgarde och anklagades för detta den 14 juli, förbundsdagen. Förrådd av sina anställda var hon tvungen att göra offentliga ursäkter under predikan i kyrkan, som på den tiden var platsen där hela staden samlades.

Efter Madame Larondes tid ägdes egendomen av familjen Tari – ägare till Château Giscours – som vidareutvecklade och förädlade vinproduktionen, innan det köptes av de nuvarande ägarna – familjen Tessandier.

Recensioner

BRONS till Château Laronde Desormes i 2023 års Vinordic Wine Challenge!
 
Fler viner än någonsin var med i årets tävling – över 1100 st. I en blindprovning vann Château Laronde Desormes brons!
Recension: ”Balanserad, mjuk smak med lätt mognadston och inslag av mörka röda bär, björnbär, bigarråer, plommon och örter. Passar till mustiga rätter som krämig pasta, risotto, ugnsgrillad kyckling, lamm och grytor.”
 
– Vinordic Wine Challenge, 2023

FYND! – Ett utmärkt vin med bra karaktär

”Enkelt vin men ändå med utveckling och hyfsad struktur. Känns lite vek i avslutet men kommer hjälpas med någon timme i karaff.”

– Gunilla Hultgren Karell, Andreas Grube, Allt om Vin 24/8-2022