Château Ségonzac
Typ: Rött vin
Land: Frankrike
Region och distrikt: Bordeaux, Côtes de Blaye
Klassificering: Côtes de Blaye AOC
Druvor: 60% merlot, 20% cabernet sauvignon, 10% malbec, 5% petit verdot, 5% cabernet franc
Lagring: Vinet är lagrat på ståltank.
Alkoholhalt: 14,5%
Producent: Château Ségonzac
Pris: 169 kr inkl moms (750 ml)
Sortiment: Beställningssortimentet
Artikelnummer: 55285
Antal/kolli: 6 flaskor
Profil
Smak: Elegant och välstrukturerad smak men balanserade toner av mörka röda bär, svarta vinbär och örter.
Doft: Balanserad och elegant doft med toner av mörka röda bär och örter.
Passar till: Mustiga rätter som krämig pasta, risotto, ugnsgrillad kyckling, lamm och grytor.
Serveringstemperatur: Ca 20°.
Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 7-10 år.
Producentinfo
Vingården Château Segonzac sträcker sig tillbaka till 1887 och var vid tiden den modernaste i Bordeaux vad gäller utrustning och funktionalitet.
Vingården sträcker sig för över drygt 43 ha på en solig sluttning med direkt utsikt över Gironde. Exponeringen är från syd till nordväst. Medelåldern på vinstockarna är 30 år, med vissa vinstockar som är upp till 65 år gamla.
Jordmånen är till största delen ler- och kalkrik och ligger ovanpå en flera meter tjockt kalkstensbotten som slår ut på olika ställen i vingården.
De röda vindruvorna som odlas uppgår till 60% merlot, 20% cabernet sauvignon, 10% malbec, 5% cabernet franc och 5% petit verdot. De odlar även sauvignon blanc, sémillon och chardonnay.
Vinframställning: Vinet är lagrat på ståltank.
Länk till producent: http://www.chateau-segonzac.com
Recensioner
Mycket bra – mer än prisvärt
”Ett torrt, friskt vin med kryddig frukt, bra balans, bra syra och inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, moreller, cassis, vingummin, mineraler och fat. En cuvée på 60% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Malbec, 5% Petit Verdot och 5% Cabernet Franc.”
– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, 2023-07
Ett vin med charm, struktur och personlighet – Prisvärt
”Trevligt bordeauxvin av enklare snitt med god fruktighet och bra fräschör.”
– Gunilla Hultgren-Karell & Andreas Grube, Allt Om Vin, oktober 2022