Château Tour Haut Vignoble

Typ: Rött vin

Land: Frankrike

Region och distrikt: Bordeaux, Saint-Estèphe

Klassificering: AOC Saint-Estèphe

Druvor: 50% cabernet sauvignon, 45% merlot, 5% petit verdot

Lagring: Vinet har legat 12 månader på 225 l stora franska ekfat, 1/3 nya, 1/3 ett år gamla och 1/3 två år gamla.

Alkoholhalt: 13,5%

Producent: Château Beau-site Haut-Vignoble

Pris: 279 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 56354

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Fyllig smak med balanserade tanniner, välintegrerade mörka frukter, bittermandel, örter och aningen mocka. Rund och generös med ihållande smak.

Doft: Tät och djup med mogna röda frukter, mocka, bittermandel, rosor, viol och torra örter.

Passar till: Mustiga rätter som krämig pasta, risotto, lamm, grytor och ostar.

Serveringstemperatur: Ca 20°.

Lagringsförslag: Kan drickas idag och skulle kunna lagras ytterligare ca 5-10 år.

Producentinfo

Terroiren på Château Beau-Site Haut Vignoble är exceptionell. Flera Grands Crus Classés gränsar till fastigheten och odlingslägena, som Cos D’estournel, Château Calon Ségur och Château Montrose. Vinrankorna är planterade på högplatån i appellationen Saint-Estèphe. Bestående av Garonne-grus och småsten tillåter jorden betydande dränering och perfekt mognad av druvorna.

I sex generationer har samma familj ägt Château Beau-Site Haut Vignoble och idag är Pierre Braquessac ansvarig för egendomen på 19 ha. Pierre är anmärkningsvärt noggrann i sitt arbete och producerar sina viner med passion och precision – långt utöver vad man förväntar sig av en producent i den storleken.

År 2022 investerade Pierre i den senaste generationen optiska sorteringsskördemaskiner för hantering av vingården. Det tillåter hög precision i urvalet av bären vilket har en positiv inverkan på vinets kvalitet.
I källaren tillåter hans investering i optimala vinpumpar en mycket liten upplösning av syre, vilket ger vinet en mycket rund, silkeslen och fruktig finish. För att framhäva de bästa egenskaperna i druvsaften utför Pierre flera mikropumpningar under jäsningen. Under en vecka upprepar han denna operation tio gånger om dagen i 7 till 8 minuter – en metod som man annars ser hos t.ex. Château Margaux.

Recensioner

De bästa vinerna på beställning

Ett utmärkt vin med bra karaktär

”Smakrikt med rostade toner, inslag av kaffe och örter. Fint avrundade syror.”

– Gunilla Hultgren Karell & Andreas Grube, Allt Om Vin, Oktober 2023