Firina Barbera d'Asti

Typ: Rött vin

Land: Italien

Region och distrikt: Piemonte

Klassificering: Barbera d’Asti DOCG

Druvor: 100% barbera

Lagring: Firina har jäst på ståltank.

Alkoholhalt: 14,5%

Producent: Cascina Garitina

Pris: 129 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 50915

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Smaken är rik, välbalanserad och nyanserad fylld med mogna röda bär, svartvinbär, örter, viol och lavendel. 

Doft: Fyllig röd frukt med toner av svartvinbär, viol, lavendel och örter.

Passar till: Risotto, mustiga pastarätter, lättare kötträtter, samt hårda och mellanlagrade ostar.

Serveringstemperatur: Ca 18 – 20°.

Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 5-7 år.

Producentinfo

Området är Castel Boglione, strax söder om Nizza Monferrato i provinsen Asti, Piemonte; hem för Italiens gigant Barbera.

Cascina Garitina grundades 1900 och är en familjedriven vingård, nu i fjärde generationen med Gianluca Morino som håller rodret. Vingården fokuserar specifikt på barbera och driver ekologiskt jordbruk med naturliga framställningsmetoder.

Läs mer om producenten…

Vinframställning:

Druvsaften genomgår kall maceration före jäsning (12-13 grader) i fyra dagar. Detta följs av uppvärmning till 27 grader under en dag och jäsning vid 24 grader under en vecka. Jäsningen slutförs i ståltank där malolaktisk jäsning sker. Vinet förblir i ståltank fram till buteljering.

Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.

Recensioner

UTVALD BARBERA FÖR HÖSTEN

”Klockrent exempel på en inbjudande varje-dag-barbera. Här finns röda körsbär, saftiga plommon och ett örtigt och floralt avslut. En pasta puttanesca är allt som behövs för att förgylla tisdagen.”

– Sofia Ander, DinVinguide, 11/09-2022

Chefredaktören: “Tips på grillvin jag älskar”

”I beställningssortimentet hittar du denna hemlis. En ren italienare på 100 procent barberadruva som endast lagrats på ståltank. Det ger ett väldigt fruktigt och druvigt vin. Rent och ärligt utan krusiduller. Perfekt sommarvin! Grilla ljust kött och grönsaker och servera vinet rejält svalt en sommarkväll.

Vinet kommer från en familjedriven vingård där man fokuserar på just druvan barbera och jobbar ekologiskt. Glad sommar, hälsar vi från Italien.”

– Åsa Liliegren, Femina, 22/07, 2022

”Stark rekommendation, bra kvalitativ dryck”

”Barbera utan ek och från mer än 50 år gamla rankor ger här ett vin som låter druvan stå i centrum och det gör den verkligen med sitt generösa mörkbäriga fruktdriv där körsbär och cassis sticker ut, örtiga inslag och bröstkaramelliga inslag. Smaken uppvisar flirtig fruktmognad, smeksamma tanniner och pigg syra i en relativt fyllig och tät stil där örtigheten är framträdande. Saftiga plommon och körsbär kompletterar och vinet avslutar torrt och med kvardröjande eftersmak. Välgjort och onekligen ett sympatiskt pris. Lufta gärna vinet en sväng i karaff.”

– Livets Goda, 25/02-2022

”Mycket bra – fynd”

”Ett ungt, friskt vin med fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, tranbär, hallon, ljus choklad, bigarråer, blommor, mineraler och fat. En cuvée på 100% Barbera.”

– Dina Viner Professional Edition, 2022-04 Issue 414

”Purung barbera från trakterna kring Nizza Monferrato. Fokus ligger ofrånkomlingen på fruktdrivet och det accentueras av att vinet endast lagrats i ståltank. Ännu druvaromatiskt med örtiga inspel, skogsbär, körsbär och en omfattande solvarm känsla. Smaken är ungdomligt energisk med rätt tät flirtig bärfrukt, silkiga tanniner och en lätt citrustouch i avslutet. Rättfram och lättgillad.”

– Livets Goda, #149/2021

”FYND”

”Mörk, solmogen frukt med viol, björnbär, lavendel, lagerblad, mjölkchoklad och fat. Fyllig, lång eftersmak med generöst varm frukt med mörka körsbär, mocca, lagerblad och fat.”

– Dina Viner Professional Edition, 2021-20 Issue 394

Bra vin – Prisvärt!

”Doft av plommon, hallon, mandel, digistive kex, lakrits, läder choklad och lite kokta grönsaker. Smak bärig ung fruktsyra, polerade tanniner och ett slut med viss restsötma och alkoholvärme.”

– Munskänkarna, 04/04, 2021

”Bra vin – prisvärt”

– Munskänken, 2021 03