PÅ KULLARNA I PIEMONTE

Området är Castel Boglione, strax söder om Nizza Monferrato i provinsen Asti, Piemonte; hem för Italiens gigant Barbera.

Cascina Garitina grundades 1900 och är en familjedriven vingård, nu i fjärde generationen med Gianluca Morino som håller rodret. Vingården fokuserar specifikt på barbera och driver ekologiskt jordbruk med naturliga framställningsmetoder.

Vinodlingarna ligger på en höjd mellan 240 och 320 meter över havet, i hjärtat av Alto Monferrato och sträcker sig över ett område på drygt tjugo hektar som nästan helt består av druvan barbera. Vid sidan finns även några tomter tillägnade dolcetto, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot och brachetto d’acqui.

Gianluca Morino

FIRINA

Firina är ett mustigt, välbalanserat och nyanserat vin med rik smak av mogna röda bär, svarta vinbär, örter, viol och lavendel. Det är gjort på 100% barbera från över 50 år gamla vinstockar.

Druvorna växer på 300 meters höjd över havet och mognar långsamt vilket ger en komplex och elegant karaktär. Firina passar perfekt till rätter som risotto, rika pastarätter, ljust kött samt hårda och mellanlagrade ostar.

Piemonte - barberans hem

Piemonte, ett av världens främsta vindistrikt är hem till den vida omtyckta druvan Barbera. Efter att historiskt ansetts vara en enkel druva ämnad för att skapa lätta viner att drickas unga så har barbera utvecklats till en av vinvärldens absoluta giganter och förädlas till avancerade, fylliga viner väl lämpade för lång lagring.

Barbera står för omkring hälften av den totala odlingsarealen i Piemonte och några av de mest kända vinerna kommer från trakterna kring AlbaAsti och Monferrato.

Andra vanliga druvor som odlas i Piemonte är Nebbiolo, som utgör basen i viner som Barbaresco och Barolo, Dolcetto och den vita Moscato.

Firina Barbera d'Asti

Smak: Smaken är rik, välbalanserad och nyanserad fylld med mogna röda bär, svartvinbär, örter, viol och lavendel. 

Doft: Fyllig röd frukt med toner av svartvinbär, viol, lavendel och örter.

Passar till: Risotto, mustiga pastarätter, lättare kötträtter, samt hårda och mellanlagrade ostar.

Serveringstemperatur: Ca 18 – 20°.

Artikelnummer: 50915

Pris: 119 kr inkl moms (750 ml)

119 kr