Producenten Olivier & Lafont är en duo bestående av Baptiste Olivier och Gérald Lafont. De är några av Rhônedalens absolut mest efterfrågade oenologer och samarbetar med ett flertal välkända producenter. De gör även egna viner och har förmånen, tack vare sitt kontaktnät, att kunna selektera de absolut bästa druvorna i Rhônedalen från kända appellationer som Crozes Hermitage, Vacqueyras, Gigondas och Lirac.

De hade en vision att utveckla ett vin som kombinerar det bästa från de kända vingårdslägena i Rhônedalen – något som inte tidigare gjorts.

Ett "Super-Rhône"

Likt konceptet kring Italiens ”Super Tuscans” valde de att gå ifrån de regler och bestämmelser som styr vinproduktionen i regionen för att skapa sig friheten att producera bästa möjliga vin som alla ska kunna ha råd med.

Le Petit Secret är producerat med de bästa druvorna från några av de främsta appellationerna i Rhône, såsom Crozes Hermitage, Lirac, och Vacqueyras, vilket skapar en unik blandning och gör detta till ett ”Super Rhône” – det första i sitt slag!

RECENSIONER

”MYCKET BRA – ETT RIKTIGT FYND (++!)”

”Ett ungt, friskt vin med solmogen frukt, söta bär, bra balans och inslag av körsbär, hallon, bigarråer, blommor, mineraler och fat.”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, 2021-04 Issue 378

”Bra köp”

Generös och bjussig med massor av röd frukt, peppar och fatkryddor.”

– Gunilla Hultgren, Allt Om Mat, 29/12 2020

“Ett bra vin av god kvalitet”

– Gunilla Hultgren, Allt Om Mat, 29/09 2020

 

”Fynd – bästa röda köp”

“Det här smakrika och delikata rhônevinet har avancerat till ordinarie sortiment från beställningsdito. Välförtjänt. För det är verkligen ett fynd. Men så använder sig denna fribrytare till producent sig av druvor från olika platser, ibland i strid med distriktets regler, för att maximera smakupplevelsen som ibland faktiskt ger förnimmelser av såväl Châteauneuf-du-Pape som Gigondas. Men till betydligt plånboksvänligare prislapp. Ett perfekt val till de flesta smakrika kötträtter.”

– Sune Liljevall, GD, 5/8 2020

 

“Mycket bra vin, mer än prisvärt (14 + poäng)”

“Fruktig, lite utvecklad doft med både röda och mörka bär, plommon, örter och fat. Medelfyllig, fint fruktig smak med pigg början, sammansatt mitt med täta, mogna tanniner, ren och balanserad syra, mycket bra längd och varm avslutning med mineralkaraktär. Cuvée av grenache, syrah, mourvèdre och carignan. 14,5 %”

– MUNSKÄNKEN NR 4 2020

 

”Bra Kvalitativt Vin – 89 p”

“Söderns garrigue kikar fram redan vid första sniffen, ni vet den där omisskännliga doften av den sydfranska vegetationen med bland annat lagerblad, lavendel, viol och blommande örter. En skön köttighet kompletterar tillsammans med färskkrossade björnbär och nyanser från tiden på ekfat. Vinet fyller gommen, det är maffigt i frukten men aldrig yppigt utan förvånansvärt stramt istället, med bakomliggande tanninstruktur som skänker ryggrad. Björnbär, plommon, lakrits och en hint choklad från eken hör till intrycken och allt avslutas i en behagligt torr och värmande final. Det här får mig att längta till grillsäsongen!”

– Niklas Jörgensen, Livets Goda, mars 2020

 

“MYCKET BRA – ETT RIKTIGT FYND (++!)”

“Ett ungt, friskt vin med ren, solmogen frukt, söta bär, bra balans och inslag av björnbär, mörka körsbär, hallon, bigarråer, blommor och mineraler.”

– DVPE, 2019-08-21

 

“STARK REKOMMENDATION / BRA KVALITATIVT VIN”

– Livets Goda okt -19

 

“Le Petit Secret – snart inte en hemlighet längre! (89 lgp)”

“Olivier & Lafont bistår flera av de största producentnamnen i Rhône-dalen med sitt vinmakningskunnande och under sin egen etikett har man skapat en modern Côtes-du-Rhône där de nya ekfaten står för en tredjedel och backas upp av betongfat. Frukten är 2017-flörtig och mitt första möte med herrarnas vin lär inte bli det sista!

… vinet lär inte vara en hemlis särskilt länge till med tanke på vad som är i flaskan kontra priset.

Initialt är det en omfamnande grenache-fruktbomb där årgångens typicitet och värme skiner genom uppbackad av lagringen på ekfaten. Men ganska snabbt, vinet vinner mycket på karaffering, så kikar rosmarinblommigheten fram tillsammans med en violpastill, svartpeppar och en hint av djurriket i form av salami.

Smaken då? Jodå, växer rejält med luftningen och den fina skogsbärsfruktkärnan lindar in de rätt tydliga tanninerna som sannolikt bär främst mourvèdre och syrahs signum. Långt, rikt men avslutar torrt vilket är a och o i en varm säsong som 2017.

God idag, lär vara än bättre om något års tid så göm gärna undan ett par till nästa höst också. Det här är tvivelsutan en seriös Côtes-du-Rhône i den moderna skolan med snygg, ren frukt och som levererar mycket vin för pengarna. “

– Niklas Jörgensen, Livets Goda, oktober 2019

 

Sofias vintips

“Nyhet i beställningssortimentet som består av uppfriskande och lockande grenachefrukt som bjuder på söta jordgubbar och vildhallon mixat med viol och örter som rosmarin och timjan. Prova till ugnsrostad kyckling med rotfrukter och örter.”

– Sofia Ander, NWT, 10/10-2019

Le Petit Secret

Le Petit Secret är en blandning av fyra druvor – 50% grenache, 20% syrah, 15% mourvedre och 15% carignan. Smaken är rund, öppen och inbjudande med toner av smultron, svarta vinbär, rosor, viol, ek och salvia. Fin, balanserad struktur och långt avslut.

Det passar utmärkt till vilt, grytor, stekar, risotto och ostar av medel till fyllig karaktär.

139 kr