Marchesi Alfieri Costa Quaglia
Typ: Rött vin
Land: Italien
Region och distrikt: Piemonte
Klassificering: Nebbiolo DOCG
Druvor: 100% nebbiolo
Lagring: 24 månader, varav minst ett år i 2.500 liter stora fat och 500 liter franska ekfat (Allier och Tronçais). Fortsatt lagring i 6-12 månader i flaska vid kontrollerad temperatur på 15-18 °C innan släpp.
Alkoholhalt: 14%
Producent: Marchesi Alfieri
Pris: 329 kr inkl moms (750 ml)
Sortiment: Beställningssortimentet
Artikelnummer: 74585
Antal/kolli: 6 flaskor
Kan beställas i enstaka flaskor

Profil
Smak: Fyllig, strukturerad smak med mjuka tanniner och bra längd med mörka bär, ceder, peppar och örter.
Doft: Stor doft av vilda bär och viol, kombinerat med krydda, ceder och elegant vanilj från ekfatet.
Passar till: Pastarätter med mustiga såser, kött- och vilträtter och medelstarka lagrade ostar.
Serveringstemperatur: Ca 18 grader.
Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 5-10 år.
Producentinfo
Gjord på Nebbiolo-druvor från en liten vingård i San Martino Alfieri i lersilt, lätt kritig jord.
Vinframställning: Druvorna väljs ut på sorteringsbordet följt av en försiktig avstjälkning och pressning. Jäsning av druvorna sker i horisontella tankar av rostfritt stål i cirka 15 dagar vid en maxtemperatur på 28°C, delestage (rack and return) sker under den första veckan av aktiv jäsning följt av dagliga nedsänkningar. Malolaktisk jäsning sker i trä.
24 månader, varav minst ett år i 2.500 liter stora fat och 500 liter franska ekfat (Allier och Tronçais). Fortsatt lagring i 6-12 månader i flaska vid kontrollerad temperatur på 15-18 °C innan släpp.
Länk till producent: www.marchesialfieri.it
Recensioner
92 poäng!
”Stort och rikt med aromatiska drag av mörkt rödbärig frukt av björnbär, violer, mörka körsbär, vildhallon, underliggande kraft, lätt rökiga fat, choklad och en lång smakrik eftersmak med tydliga men avrundade tanniner. En härligt balanserad och smakrik nebbiolo som visar ytterligare en karaktärsfull sida av druvan nebbiolo. Drick 2025-2030.”
– Christian Stojkovic, vinbanken.se, 16/4 2025
