Scagliola

En Piemontesisk klassiker

Calosso, med sina omfattande vingårdar, är en liten by i södra Piemonte på de nedre kullarna i Monferrato. Sand, några lager av märgel och en bra dos kalksten karaktäriserar jorden i området. På toppen av San Siro, omringad av sina vingårdar ligger vinhuset Scagliola.

I hela fyra generationer har familjen Scagliola hängivit sig åt att kultivera sina vingårdar. De arbetar på ett skonsamt sätt med full respekt för naturen och håller avkastningen per hektar medvetet låg.

Green harvest - för bästa kvalitet

På vintern, när vinstockarna beskärs, lämnas endast en enda fruktbärande gren med några knoppar kvar på stocken. På våren beskärs skotten tre gånger och några av bladen som sitter nära druvorna avlägsnas för att förhindra mögelattacker. Under sommaren gallras överflödiga druvklasar bort för att ytterligare höja kvaliteten på de druvklasar som sedan skördas.

Denna praxis kallas ”green harvest” (grön skörd) och syftar till att begränsa druvproduktionen och maximera kvaliteten.

Utvalda druvsorter i begränsad kvantitet

Scagliolas ägor sträcker sig över 35 hektar av vingårdar på en höjd av 400 meter över havet. Från dessa vinstockar producerar familjen Scagliola, förutom de för området klassiska druvsorterna moscato och barbera, även dolcetto, cortese, chardonnay, grignolino, monferrato rosso, brachetto och pinot nero. Samtliga druvsorter odlas endast i begränsade kvantiteter.

Länk till producent:

http://www.scagliolavini.com