Solveig

Typ: Rött vin

Land: Frankrike

Region och distrikt: Bordeaux, Bordeaux Supérieur

Klassificering: AOP Bordeaux Supérieur

Druvor: 70% merlot, 30% cabernet sauvignon

Lagring: Sex månader på ståltank.

Alkoholhalt: 14%

Producent: Château Laronde Desormes

Pris: 149 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 53870

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Balanserad, mjuk smak med inslag av mörka röda bär, björnbär, bigarråer, örter, läder och lite stall. Klassiskt för området och med långt avslut.

Doft: Elegant doft med inslag av mörka röda bär, örter, rosor, läder och aningen stall.

Passar till: Mustiga rätter som krämig pasta, risotto, ugnsstekt kyckling, lamm och grytor.

Serveringstemperatur: Ca 20°.

Lagringsförslag: Kan drickas idag men kan även lagras svalt ytterligare ca 5 år.

Producentinfo

Vinet är namngivet som en hyllning till slottet Château Laronde Desormes ägares svensk-franska barnbarn, Solveig.

Château Laronde Desormes står under av vinmakaren Claude Gaudin. Gaudin är känd för sin vinodlingsexpertis och enorma framgång med ett halvdussin av Haut-Médocs mest berömda ”petits châteaux”, inklusive närliggande Château Barreyre. Hans framgång ligger bland annat i att utvinna extremt små skördar från mycket tätt planterade vinstockar i vingården genom en ytterst strikt urvalsprocess av druvor. Laronde Desormes avkastning är mycket lägre än deras mer kända och mycket dyrare Cru Classé-grannar några meter bort i Margaux – Château Margaux, Château Latour, Lafite Rothschild, Mouton – vilket är häpnadsväckande. 

Vingården håller medvetet ner volymen i den årliga  vinproduktionen från deras 22 hektar vinstockar för att fokusera på kvalitet istället för att producera så mycket som är tillåtet.

Laronde Desormes ligger i det exklusiva området – Haut-Médoc på den, i vintermer, mycket historiska västra stranden i Bordeaux – bara ett stenkast från den prestigefyllda Margaux-kommunen. Det skiljer endast några meter och en rad träd från det vinodlingsområde som är klassificerat Margaux. Det är olyckligt för Laronde Desormes men mycket fördelaktigt för vindrickare som letar efter förstklassiga Bordeaux-viner till ett pris som inte får plånboken att blöda. Om vingården Château Laronde Desormes hade varit belägen endast några meter bort från floden så skulle gårdens viner kosta dubbelt eller tredubblat mot dagens priser.

Recensioner

”Rejält prisvärd ny Bordeaux

Ett riktigt prisvärt vin gjort med stor kunskap och från odlingar med fantastiska förutsättningar. Ett gott vin redan idag och som kan lagras i fem år till. Detta är ett vin du har till härliga grytor, till lamm och kyckling, pasta och risotto. Ett perfekt vin till grillningen!”

– Vinklubben Tre Kronor, 08/05/2023

89/100 poäng: Mycket bra. Ett mycket bra till enastående vin; allmänt komplext, strukturerat och lagringsvärt med mycket karaktär och terroiruttryck.

“Medeldjup färg med en något lila nyans. Ren och mogen doft med toner av vilda bär, diskret ek och lite tobak. Medelfyllig, fräsch och balanserad smak med krossade bär, mild kryddighet och en rätt lång avslutning.”

– Andreas Larsson – världsmästare i sommellerie 2007, tasted.wine, 09/03/2022