Solveig

Typ: Rött vin

Land: Frankrike

Region och distrikt: Bordeaux, Bordeaux Supérieur

Klassificering: AOP Bordeaux Supérieur

Druvor: 70% merlot, 30% cabernet sauvignon

Lagring: Sex månader på ståltank.

Alkoholhalt: 14%

Producent: Château Laronde Desormes

Pris: 149 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 53870

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Balanserad, mjuk smak med inslag av mörka röda bär, björnbär, bigarråer, örter, läder och lite stall. Klassiskt för området och med långt avslut.

Doft: Elegant doft med inslag av mörka röda bär, örter, rosor, läder och aningen stall.

Passar till: Mustiga rätter som krämig pasta, risotto, ugnsstekt kyckling, lamm och grytor.

Serveringstemperatur: Ca 20°.

Lagringsförslag: Kan drickas idag men kan även lagras svalt ytterligare ca 5 år.

Tillsammans med vinmakaren har vi utvecklat Solveig, med vinet från Chateau Laronde Desormes, som en specialutgåva exklusivt för Sverige och som en hyllning till vingårdens svenska koppling. Vinmakaren har även beslutat att erbjuda Solveig till ett aningen bättre pris än deras standardutgåva, vilket vi verkligen är glada över.

Producentinfo

Vinet är namngivet som en hyllning till egendomen Château Laronde Desormes ägares svensk-franska barnbarn, Solveig.

Château Laronde Desormes står under ledning av Emmanuel Desbrest. Emmanuel är känd för sin vinodlingsexpertis och enorma framgång med ett antal av Haut-Médocs ”petits châteaux”, inklusive närliggande Château Maucamps, Château Priban, Clos de May och Château Dasvin-Bel-Air. Hans framgång ligger bland annat i att utvinna mycket små skördar från tätt planterade vinstockar i vingården genom en ytterst strikt urvalsprocess av druvor. Laronde Desormes avkastning är mycket lägre än deras mer kända och mycket dyrare Cru Classé-grannar några meter bort i Margaux vilket är häpnadsväckande. 

Vingården håller medvetet ner volymen i den årliga  vinproduktionen från deras 22 hektar vinstockar för att fokusera på kvalitet istället för att producera så mycket som är tillåtet.

Laronde Desormes ligger i det exklusiva området – Haut-Médoc på den, i vintermer, mycket historiska västra stranden i Bordeaux – bara ett stenkast från den prestigefyllda Margaux-kommunen. Det skiljer endast några hundra meter från det vinodlingsområde som är klassificerat Margaux. Det är olyckligt för Laronde Desormes men mycket fördelaktigt för vinälskare som letar efter förstklassiga Bordeaux-viner till ett pris som inte får plånboken att blöda. Om vingården Château Laronde Desormes hade varit belägen endast några meter västerut så skulle gårdens viner kosta dubbelt eller tredubblat mot dagens priser.

Historia

Vingården ligger på den nedre terrassen i Gironde, några hundra meter från floden Garonne och appellationen Margaux, i staden Macau.

Under medeltiden var Macau en mycket aktiv hamn och blomstrade tack vare floden Garonne. På den tiden fanns det ingen bro för att korsa floden, så en båt var länken mellan Blaye och staden Bordeaux. Ett stopp var Macau, och kallades ”au marchand” (hos köpmannen).

1790 ägdes Château Laronde Desormes av Madame Laronde. Vid tiden för revolutionen uttryckte hon några negativa åsikter om Macaus nationalgarde och anklagades för detta den 14 juli, förbundsdagen. Förrådd av sina anställda var hon tvungen att göra offentliga ursäkter under predikan i kyrkan, som på den tiden var platsen där hela staden samlades.

Efter Madame Larondes tid ägdes egendomen av familjen Tari – ägare till Château Giscours – som vidareutvecklade och förädlade vinproduktionen, innan det köptes av de nuvarande ägarna – familjen Tessandier.

Recensioner

”FYND I BESTÄLLNINGSSORTIMENTET!”⁠

”Bordeaux är fina gatan och på skönsjungande adresser som Margaux, Médoc, Pauillac och Saint-Émilion produceras några av världens förnämsta viner. Château Laronde Desormes ligger granne med Margaux och i flaskan levererar merlot och cabernet sauvignon ett fynd för frankofiler med inslag av svarta vinbär, mandel, cigarrlåda, katrinplommon, läder och fina fattoner.”⁠

– Jens Frithiofsson, Hello Winelovers, 16/2-24⁠

Bra köp – Ett bra vin av god kvalitet

”Schyst för pengen, med körsbär, jordgubbar och lite blåbär, toppat av färsk tobak och aningen cigarrlåda.”

– Gunilla Hultgren Karell & Andreas Grube, Allt Om Vin, nr 2 2024

”Prisvärd Bordeaux – med svensk koppling! Inbjudande, något mogen doft av mörka och röda bär, läder och stall. Smaken är mjukt druvig och en aning kryddig med plommon, hallon, svarta vinbär och torkade örter. Avslut med inslag av lakrits, peppar och korinter. En fin Bordeaux; som har merlots mjuka fyllighet och balans, och som flankeras med cabernet sauvignons svarta vinbär, samt för regionen så förknippade toner av blyertspenna. Strävheten är lättsam utan att vara för snäll och syran integrerad. En Bordeaux från ett bra läge som kommer glädja de allra flesta munnar.”
 
– Karl-Emil Danielsson, Vinhyllan.se, 14/12-23
”Solveig 2019 är ett fantastiskt rött vin från Bordeaux Supérieur i Frankrike. Med en alkoholhalt på 14% är detta vin fylligt och välbalanserat. Dess sammansättning av druvor ger en komplex smakprofil med toner av mörka bär, kryddor och en elegant ekton. Solveig 2019 är perfekt att njuta av tillsammans med en läcker köttmiddag eller en ostbricka. Upplev den rika och förföriska karaktären hos detta Bordeaux-vin och låt det förgylla dina matupplevelser.”
 
– Gian Luca Marselii, vinjournalen.se, 7/8-23

De bästa vinerna på beställning

Ett vin med charm och struktur

”Trevlig och fruktgenerös doft. Smaken mer åt det rökigt träiga och peppriga. Aningen kort avlut.”

– Gunilla Hultgren Karell & Andreas Grube, Allt Om Vin, Oktober 2023

Mycket bra vin – mer än prisvärt

– Munskänkarna, juni 2023

BRONS till Château Laronde Desormes i 2023 års Vinordic Wine Challenge!
 
Fler viner än någonsin var med i årets tävling – över 1100 st. I en blindprovning vann Château Laronde Desormes brons!
Recension: ”Balanserad, mjuk smak med lätt mognadston och inslag av mörka röda bär, björnbär, bigarråer, plommon och örter. Passar till mustiga rätter som krämig pasta, risotto, ugnsgrillad kyckling, lamm och grytor.”
 
– Vinordic Wine Challenge, 2023

”Rejält prisvärd ny Bordeaux

Ett riktigt prisvärt vin gjort med stor kunskap och från odlingar med fantastiska förutsättningar. Ett gott vin redan idag och som kan lagras i fem år till. Detta är ett vin du har till härliga grytor, till lamm och kyckling, pasta och risotto. Ett perfekt vin till grillningen!”

– Vinklubben Tre Kronor, 08/05/2023

89/100 poäng: Mycket bra. Ett mycket bra till enastående vin; allmänt komplext, strukturerat och lagringsvärt med mycket karaktär och terroiruttryck.

“Medeldjup färg med en något lila nyans. Ren och mogen doft med toner av vilda bär, diskret ek och lite tobak. Medelfyllig, fräsch och balanserad smak med krossade bär, mild kryddighet och en rätt lång avslutning.”

– Andreas Larsson – världsmästare i sommellerie 2007, tasted.wine, 09/03/2022