Viña Maquis

Unik terroir – ett av Chiles bästa vinlägen

I ett privilegierat läge, 12 m över vattenytan mellan de två floderna, Chimbarongo och Tinguiririca, i hjärtat av Colchaguadalen ligger Maquis ägor. Kall bris frånkusten sveper in längs floderna och modererar de annars extrema temperaturerna sommartid. Jordmånen är rik och består av lera och kalksten, sediment och grus. Det är unikt att lera dräneras vid regn tack vare avrinning till två floder! Jordmånen och läget med den kyligare luften från floderna gör Maquis unikt jämfört med hela resten av Colchagua­dalen! Terroiren ger fräscha och komplexa viner med lägre alkohol. Namnet Maquis kommer från en blomma i området.

Historisk mark

Detta är historisk mark. Marken ägdes tidigare av Jesuit-munkar och två av republiken Chiles tidigare presidenter. Ursprungsbefolkningen, Mapuche-indianerna, är kända för sina silversmycken som ses på etiketterna.

Terroir, kvalitet, unika viner – Passion

Vi är stolta att familjen Hurtado bett just oss vara deras importör i Sverige!

Familjen Hurtado insåg tidigt att marken de ägt i mer än 100 år var speciell, med tempererat klimat och rik jord. De första vinstockarna planterades för nära 100 år sedan. Den första produktionsanläggningen byggde Ignatio Hurtado 1927, enbart 23 år gammal – med lagringskapacitet för 1 miljon liter! Den nya anläggningen byggdes 2002 sedan man bestämt sig för att göra en storsatsning och producera egna viner av de fantastiska druvor man tidigare sålt till toppvingods och som odlas biodynamiskt. Den byggdes så att man på tydligast möjliga sätt ska kunna framhäva druvornas egen personlighet. Man använder enbart selekterade och handplockade egna druvor.

Förutom egna vinmakare anlitar man även en kosulterande vinmakare. Xavier Choné är specialist på vitikultur och anlitas även av t ex Opus One, Joseph Phelps och Dominus Estate. Dessutom tar man hjälp vid blandningen av toppvinerna av Eric och Jaques (nu tyvärr död) Boissenot. Maquis producerar druvtypiska, sofistikerade, viner med distinkt terroir, fräsch koncentrerad frukt, mineral och utmärkt balans. Deras cabernet franc är speciellt nämnvärd som god representant för vingodsets unika terroir liksom deras utsökta carménère.

Vinerna (prisläge 121 – 451 kr) finns i Beställningssortimentet.

Länk till producent: http://maquis.cl