Brocca Chianti Classico

Typ: Rött vin

Land: Italien

Region och distrikt: Toskana

Klassificering: Chianti Classico DOCG

Druvor: 85% sangiovese, 15% andra lokala sorter

Lagring: Brocca Chianti Classico är tillverkat med naturlig jäst och 70% av vinet har lagrats på ekfat i minst 18 månader.

Alkoholhalt: 14%

Producent: Ginevra & Leonardo

Pris: 169 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 51163

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Smaken är nyanserad, elegant och välbalanserad med toner av mogna röda bär, rosmarin, mocka, svamp, viol, ceder och örter.

Doft: Fyllig röd frukt med toner av mocka, viol, ceder och örter.

Passar till: Risotto, mustiga pastarätter, kötträtter, vilt, samt hårda och mellanlagrade ostar.

Serveringstemperatur: Ca 18 – 20°.

Lagringsförslag: Är gott idag, gärna efter en stund i karaff, och kan lagras ca 7-10 år.

Producentinfo

Ginevra & Leonardo drivs av eonologen Marco Bernabei som kommer från en känd vinfamilj från staden Greve i Chianti, Toskana. Han arbetar med vinmakare över hela Italien för att hjälpa dem att utnyttja gårdarnas fulla potential och utveckla de bästa viner som de har möjlighet att frambringa.

Läs mer om producenten…

Vinframställning:

Brocca Chianti Classico är tillverkat enbart med naturlig jäst. 70% av vinet har lagrats i minst 18 månader på ekfat, resten på ståltank, och innehåller inget tillsatt socker.

Vinet lagras i fat av tre olika storlekar:

  • 4000 liter stora fat med en snittålder på 8 år
  • ”Tonneaux” på 500 liter med en ålder på 2 till 5 år
  • ”Barriques” på 225 liter med en ålder på 2 till 4 år

Druvorna har vuxit på över 30 år gamla vinstockar i området Gaiole, som ligger i det område som idag kallas Chianti Classico. Området betraktas av många som det främsta i Chianti tack vare förekomsten av galestro, en typ av märgelsten som ger vindruvorna sin unika karaktär – områdets terrior.

Druvornas odlingslägen är sluttningar mot öst och väst med en altitud på 250 till 300 meter över havet.

Chianti Classico - en kamp för kvalitet och ursprung

Idag finns det ett brett utbud av italienska viner som kallas ”Chianti” och ”Chianti Classico”, men vad är egentligen skillnaden?

Området som kallas ”Chianti” i Toskana är stort och vinproducenterna är många, men så har det inte alltid varit. I hjärtat av Chianti ligger Chianti Classico, mitt emellan Florens i norr och Siena i söder med en historia som sträcker sig tillbaka århundraden. Historiskt var Chianti Classico det enda område som fick producera vin i regionen, och det var åt regionens förnämare hem. Sedan dess har området där vinproduktion tillåtits expanderat men dessa viner får inte kalla sig ”Chianti Classico”.

Karta över Chianti Classico

Det började med de mäktiga landägande familjerna som sedan medeltiden odlat vin i området, men det fanns på den tiden inga regleringar kring produktionen. Det var storfursten Cosimo den tredje av Medici, storfurste av Toskana, som först försökte skapa en rättslig reglering för Chianti. År 1716 lät han meddela att Chianti endast fick syfta på vin från byarna Castellina, Gaiole, Radda och Greve samt vissa områden söder om Florens. Men allt eftersom efterfrågan på vinet ökade började producenter utanför det angivna området att sälja sitt vin som Chianti och därmed urholkades dess ryktbarhet.

Det fanns ännu inga regler kring vilken druvsammansättning som skulle användas; traditionellt använde man främst druvvarianterna canaiolo och mammolo med en minoritet av sangiovese. Den person som skapade den druvblandning som i stort ännu används i produktionen var baronen Bettino Ricasoli, sedermera premiärminister i Italien. Han hade spenderat en längre tid med att studera hur vinproduktionen gick till i Frankrike och hur de kombinerade olika druvor för att framställa harmoniska och balanserade blandningar. Med denna kunskap beslutade han sig för att ta fram ett recept för de inhemska druvorna. Hans recept för Chianti var 70 % sangiovese, 15 % canaiolo, 10 % av den gröna druvan malvasia och 5 % av övriga lokala druvor.

Ännu fanns ingen rättslig reglering för att skydda vinets ursprung, men det skulle komma att ändras i och med att ett drygt hundratal producenter gick ihop i en förening 1924 – begynnelsen till dagens Consorzio Vino Chianti Classico, en producentförening vars syfte är att skydda, utveckla och marknadsföra Chianti Classico. Efter lång tids kämpande fick föreningen igenom fler och fler krav för att skydda ursprunget samtidigt som området där Chianti fick produceras utökades och kvaliteten urvattnades än mer; ett regelverk kring produktion fastslogs och 1996 blev Chianti Classico erkänt som egen appellation med benämningen DOCG Chianti Classico.

Chianti Classico - den svarta tuppen

När du vill hitta en trevlig Chianti Classico så har du säkert lagt märke till den svarta tuppen uppe på flaskhalsen. Varför är den egentligen där?

Denna symbol är starkt förknippad med området Chianti Classico och har sin bakgrund i en sägen från medeltiden; städerna Siena och Florens hade länge varit i strid med varandra rörande var gränsen rikena emellan skulle dras. Man beslutade sig för att avgöra detta genom en tävling. En riddare från varje stad skulle sätta fart från dess att tuppen gol vid gryningen och rida mot den andra staden. Där de bägge riddarna sedan möttes skulle gränsen sättas.

Siena
Florens

Vid denna tid var Siena känd för sina rashästar och staden kunde med gott självförtroende anta denna utmaning. Dagen till ära lät de föda upp en ståtlig vit tupp som skulle gola den aktuella morgonen.

Invånarna i Florens som var väl medvetna om Sienas överlägsna hästar var bekymrade över sannolik förlust. De valde en svart tupp som de därför lät svälta fram till dagen för loppet. Den plågade tuppen gol därför av ren hunger långt före gryningen vilket resulterade i att den florentinska ryttaren mötte sin kombattant redan vid Fonterutoli, endast 12 kilometer från Siena. Florens kunde således utropa sig som segrare i tävlingen.

Sedan dess har den svarta tuppen varit en viktig symbol för området och avbildas på alla viner klassade ”Chianti Classico”.

Recensioner

”BROCCA VISAR VÄGEN!

Vinerna från Brocca har funnits på vårt monopol under några år nu och de årgångar som släppts har alltid hållit hög klass. Och detta för en högst rimlig peng.

Bakom vinerna ligger Marco Bernabei vars familj satt djupa spår i den toscanska vinjorden och för den del även i vinvärlden.

Marco har också arbetat som konsult och hjälpt andra vin-producenter att få ut det bästa av sina viner.

Marcos far-Franco Bernabei – är också högt ansedd oenolog och eftertraktad vinmakare i Toscana. Under en tid när sangiovesevinerna från Toscana och framför allt då vinerna från Chianti inte var på modet så klev Franco fram och såg till att det blev en förändring. Bland annat så analyserade han jordmånerna och odlingsteknikerna för att kunna maximera kvalitén hos framför allt druvan Sangiovese. Han fick smeknamnet “Mr Sangiovese”.

Brocca är dock Marcos egna projekt men han har (tror jag) lärt sig mycket av sin far.

Vinerna från Brocca håller hög klass och om man skall använda sig av termer som fynd eller superfynd så är vinerna härifrån superfynd. Oerhört mycket vin med tydlig karaktär av det toscanska ursprunget.

VINER

78282 Brocca 2018. Pris 129 kr.

Stor doft. Ung med inslag av röd frukt, körsbär, korint, lite kryddor och vanilj. Medelfyllig och ung smak med frisk fin syra, bra frukt och tydliga tanniner. Balanserad struktur och bra längd med rent slut. Högklassisgt vin som hade kunnat kosta mer. En mix av 80 procent Sangiovese och 20 procent Merlot. 90 poäng.

51163 Brocca Chianti Classico 2017. Pris 159 kronor.

I detta vin har vi 85 procent Sangiovese och resterande del är en mix av lokala druvor. Doften domineras av klassiska körsbärstoner samt örter, tobak och kryddor. Medelfyllig smak med lite utvecklade drag. Fin syra och tydliga balanserade tanniner. Bra längd med rent slut. 90 poäng.

Härliga vardagsviner med toscanskt ursprung som ni inte bör missa eller mer korrekt som ni måste köpa och prova!!!”

– Peter Axelsson, vinsider.se, 14-02-2022

Ett av årets bästa viner i Beställningssortimentet!

– Allt om Vin, 08/12-2021

”Brocca Chianti Classico – ytterst charmant & troget sitt ursprung”

”Det är en flirtig Chianti Classico vi har i våra glas, ett vin som fångar årgångens charm och örtblommighet alldeles utmärkt och varvar detta med karamelliserade körsbär, mjölkchoklad, tobak, läderfåtölj och nyanserade fatinslag. Smaken uppvisar spänst i det transparent rödfruktiga som backas upp av fint sandiga tanniner, lätt kärnkärvhet, örtagård och ett fint kryddfäste i avslutet som också hintar diskret citrus på ett uppfriskande vis. En lyckad Chianti Classico är det utan tvivel och vi dricker det gärna nu och de närmaste åren för att fånga vinets charm och fina frukt. Stark rekommendation, bra kvalitativt vin

– Livets Goda, 27/10 2021

”MYCKET BRA! FYND”

”Ett ungt, friskt vin med ren, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, tranbär, mandariner, blommor, mineraler och fat.”

– Dina Viner Professional Edition, 2021-25 Issue 399

En röd nödvändighet

”Snyggt och välgjort, på 85 procent sangiovese och andra lokala sorter. Frukten är saftig och direkt, energisk och pockande med körsbär, hallon och kryddiga stråk av ceder, eneträ och rejäla kvistar med solmättad rosmarin. Ett ultimat bolognese-vin.”

– Sofia Ander, Dinvinguide.se, 2-08-2021

Vin man inte bör missa!

”Klassisk druvmix med Sangiovese som bas (85 procent) och resten lokala druvor såsom Canaiolo och Malvasia Nera. 70 procent av vinet har lagrats på ekfat i minst 18 månader.

Först lite återhållen doft som sedan övergår i körsbär, choklad och ton av fat. Viss utveckling. Frisk och medelfyllig smak med tydliga tanniner och i allt detta elegans. Bra längd och rent slut. 89 poäng.

– Peter Axelsson, Advokat Axelssons vinblogg, 15-06-2021

”FYND! – Ett utmärkt vin med bra karaktär”

”Klart snygg i lätt och lite parfymerad stil, med försiktiga tanniner och gott om färsk körsbärsfrukt. Aningen kort i svansen kanske, men absolut läckert.”

– Andreas Grube & Gunilla Hultgren-Karell, Allt om Vin, nr 7, 2021

”FYND”

”En ung, frisk Chianti Classico med bigarråer, plommon, kryddor, varma örter, tobaksblad och fat. Bra, lång eftersmak med varmt mogen körbärsfrukt, läder, choklad, kaffe, bra balans och fina syror och fat. ”

– Dina Viner Professional Edition, 2021-20 Issue 394

”Charmant nyhet – 2017 Brocca Chianti Classico”

”Stark rekommendation, bra kvalitativt vin”

”Flirtig Chianti Classico som fångar årgångens charm och örtblommighet alldeles utmärkt och varvar detta med karamelliserade körsbär, mjölkchoklad, tobak, läderfåtölj och nyanserade fatinslag. Smaken uppvisar spänst i det transparent rödfruktiga som backas upp av fint sandiga tanniner, lätt kärnkärvhet, örtagård och ett fint kryddfäste i avslutet som också hintar diskret citrus på ett uppfriskande vis.”

– Livetsgoda, 25/5 – 2021