Brocca Chianti Classico

Typ: Rött vin

Land: Italien

Region och distrikt: Toskana

Klassificering: Chianti Classico DOCG

Druvor: 85% sangiovese, 15% andra lokala sorter

Lagring: Brocca Chianti Classico är tillverkat med naturlig jäst och 70% av vinet har lagrats på ekfat i minst 18 månader.

Alkoholhalt: 14%

Producent: Ginevra & Leonardo

Pris: 159 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 51163

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Smaken är nyanserad, elegant och välbalanserad med toner av mogna röda bär, rosmarin, mocka, svamp, viol, ceder och örter.

Doft: Fyllig röd frukt med toner av mocka, viol, ceder och örter.

Passar till: Risotto, mustiga pastarätter, kötträtter, vilt, samt hårda och mellanlagrade ostar.

Serveringstemperatur: Ca 18 – 20°.

Producentinfo

Ginevra & Leonardo drivs av eonologen Marco Bernabei som kommer från en känd vinfamilj från staden Greve i Chianti, Toskana. Han arbetar med vinmakare över hela Italien för att hjälpa dem att utnyttja gårdarnas fulla potential och utveckla de bästa viner som de har möjlighet att frambringa.

Läs mer om producenten…

Vinframställning:

Brocca Chianti Classico är tillverkat enbart med naturlig jäst. 70% av vinet har lagrats i minst 18 månader på ekfat, resten på ståltank, och innehåller inget tillsatt socker.

Vinet lagras i fat av tre olika storlekar:

  • 4000 liter stora fat med en snittålder på 8 år
  • “Tonneaux” på 500 liter med en ålder på 2 till 5 år
  • “Barriques” på 225 liter med en ålder på 2 till 4 år

Druvorna har vuxit på över 30 år gamla vinstockar i området Gaiole, som ligger i det område som idag kallas Chianti Classico. Området betraktas av många som det främsta i Chianti tack vare förekomsten av galestro, en typ av märgelsten som ger vindruvorna sin unika karaktär – områdets terrior.

Druvornas odlingslägen är sluttningar mot öst och väst med en altitud på 250 till 300 meter över havet.

Recensioner

Vin man inte bör missa!

“Klassisk druvmix med Sangiovese som bas (85 procent) och resten lokala druvor såsom Canaiolo och Malvasia Nera. 70 procent av vinet har lagrats på ekfat i minst 18 månader.

Först lite återhållen doft som sedan övergår i körsbär, choklad och ton av fat. Viss utveckling. Frisk och medelfyllig smak med tydliga tanniner och i allt detta elegans. Bra längd och rent slut. 89 poäng.

– Peter Axelsson, Advokat Axelssons vinblogg, 15-06-2021

“FYND! – Ett utmärkt vin med bra karaktär”

“Klart snygg i lätt och lite parfymerad stil, med försiktiga tanniner och gott on färst körsbärsfrukt. Aningen kort i svansen kanske, men absolut läckert.”

– Andreas Grube & Gunilla Hultgren-Karell, Allt om Vin, nr 7, 2021

“FYND”

“En ung, frisk Chianti Classico med bigarråer, plommon, kryddor, varma örter, tobaksblad och fat. Bra, lång eftersmak med varmt mogen körbärsfrukt, läder, choklad, kaffe, bra balans och fina syror och fat. “

– Dina Viner Professional Edition, 2021-20 Issue 394

“Charmant nyhet – 2017 Brocca Chianti Classico”

”Stark rekommendation, bra kvalitativt vin”

“Flirtig Chianti Classico som fångar årgångens charm och örtblommighet alldeles utmärkt och varvar detta med karamelliserade körsbär, mjölkchoklad, tobak, läderfåtölj och nyanserade fatinslag. Smaken uppvisar spänst i det transparent rödfruktiga som backas upp av fint sandiga tanniner, lätt kärnkärvhet, örtagård och ett fint kryddfäste i avslutet som också hintar diskret citrus på ett uppfriskande vis.”

– Livetsgoda, 25/5 – 2021