Brocca Toscana Rosso

Typ: Rött vin

Land: Italien

Region och distrikt: Toskana

Klassificering: IGT Toscana

Druvor: 80% sangiovese, 20% merlot

Lagring: Brocca är tillverkat med naturlig jäst och har lagrats i 36 månader delvis på stora ekfat och delvis på barrique.

Alkoholhalt: 13,5%

Producent: Ginevra & Leonardo

Pris: 129 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 78282

Antal/kolli: 12 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Smaken är spänstig med balanserade tanniner och toner av mogna röda bär, vanilj, cederträ, viol och örter. Lång ihållande smak som bibehåller karaktären.

Doft: Spänstig röd frukt med toner av viol, vanilj och lite stall.

Passar till: Risotto, mustiga pastarätter, lättare kötträtter samt hårda och mellanlagrade ostar.

Serveringstemperatur: Ca 18 – 20°.

Producentinfo

Ginevra & Leonardo drivs av eonologen Marco Bernabei som kommer från en känd vinfamilj från staden Greve i Chianti, Toskana. Han arbetar med vinmakare över hela Italien för att hjälpa dem att utnyttja gårdarnas fulla potential och utveckla de bästa viner som de har möjlighet att frambringa.

Läs mer om producenten…

Vinframställning:

Brocca är tillverkat enbart med naturlig jäst, har lagrats i 36 månader på ekfat och innehåller inget tillsatt socker.

Vinet lagras i fat av tre olika storlekar:

  • 2500 liter stora tunnor med en ålder på 5 till 15 år
  • “Tonneaux” på 500 liter med en ålder på 2 till 5 år
  • “Barriques” på 225 liter med en ålder på 2 till 4 år

Druvorna har vuxit på över 30 år gamla vinstockar i områdena Gaiole och Barberino i Chianti, Toskana. Gaiole ligger i det område som idag kallas Chianti Classico. Området betraktas av många som det främsta i Chianti tack vare förekomsten av galestro, en typ av märgelsten som ger vindruvorna sin unika karaktär – områdets terrior.

Druvornas odlingslägen är sluttningar mot öst och väst med en altitud på 250 till 300 meter över havet.

Recensioner

“FYND – mycket bra”

“Ett ungt, friskt vin med fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, hallon, tranbär, granatäpple, te och mineraler”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, 2021-11, Issue 385

“VINET TILL PÅSKLAMMET”

– Mikael Mölstad, MAT & VIN med Mikael Mölstad, 26/03 2021

“FYND (++)”

Ett ungt, friskt vin med solmogen frukt, bra balans, bra syra, en antydan till mognad och toner av körsbär, hallon, mandariner, kryddor, mineraler och fat. En cuvée på Sangiovese och Merlot.

Årgång 2016

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, 2021-07, Issue 381

Topplistan!

”Saftigt och välkomnande rött med bra syra och läckra toner av körsbär, plommon, ceder och en varm örtagård. Väldigt gott helt enkelt – det smakar och doftar Italien!”

– Sofia Ander, dryckeslistan.se, 25-01-2021

“Brocca – ett vin utan kompromisser

Bakom Brocca finner vi den ansedda vinmakaren Marco Bernabei, son till en av Italiens främsta vinmakare i modern tid, Franco Bernabei. Fadern är bland annat upphovsman till lysande viner som Bucerchiale från Fattoria di Selvapiana och Flacianello della Pieve från Fontodi. Med andra ord; Marco har lärt från den bästa och det visar han med tydlighet i vardagspärlan Brocca!

I dagens vinvärld handlar mycket om att stressa ut en produkt så fort som möjligt efter skörd och få viner mår bra av det. Marco Bernabei gör tvärtom, han låter sitt vin lagras i mer än två år på fat innan buteljering och vidare flasklagring. Faten är av varierande storlek, från små barrique till stora botti och så arbetar han med sangiovese- och merlotdruvornas naturliga jäst. Resultatet? Brocca Senza Compromessi.

 
En ny årgång av vinmakaren Marco Bernabeis Brocca har landat på hyllorna och jämfört med den svalare och stramare 2016 så flirtar 2017 desto mer med sin solmogna och lavendelkryddiga bärfrukt. Rostade fattoner med nymalda kaffebönor, vanilj och örtighet mixas med mörka körsbär och doften upplevs väldigt tillgänglig redan idag. I gommen ger sig sangiovese tillkänna ganska omedelbart med bra grepp i de mogna tanninerna som balanseras upp fint av fruktmognaden och den lite körsbärskärva smaken känns väldigt klassisk för druvan. Torrt, fatkryddigt och även en lätt läderton adderar till det trivsamma uttryck som vinet förmedlar. Dricks bäst de närmaste två-tre åren när frukten ännu har övertaget.
 
Intrycket:
87 LGP”
 
– Niklas Jörgensen, Livets Goda, 15-01-2021
 

“Stark Rekommendation – Bra kvalitativt vin”

“En ny årgång av vinmakaren Marco Bernabeis Brocca har landat på hyllorna och jämfört med den svalare och stramare 2016 så flirtar 2017 desto mer med sin solmogna och lavendelkryddiga bärfrukt. Rostade fattoner med nymalda kaffebönor, vanilj och örtighet mixas med mörka körsbär och doften upplevs väldigt tillgänglig redan idag. I gommen gör sig sangiovese tillkänna ganska omedelbart med bra grepp i de mogna tanninerna som balanseras upp fint av fruktmognaden och den lite körsbärskärva smaken känns väldigt klassisk för druvan. Torrt, fatkryddigt och även en lätt läderton adderar till det trivsamma uttryck som vinet uttrycker. Dricks bäst de närmaste två-tre åren när frukten ännu har övertaget.”

– Livets Goda, 12-01-2021

Bland sex utsökta viner i januari

“Toskansk nykomling på mestadels sangiovese. Har legat 36 månader på fat, vilket har gett härliga körsbärstoner och strama fattoner med en avrundad eftersmak.”

– Mikael Mölstad, SvD, 8-1-2021

”FYND – Mullig blend”

– Fredrik Schelin, Aftonbladet, 6-11-20

 

”Nyhet från Toscana – lagrad 3 år på ekfat! ”

“Finfin nyhet i beställningssortimentet från bella Italia. Mullig blend på 80 procent sangiovese och en skvätt merlot fylld med plommonfrukt, ceder, viol och vildvuxna örter. Vardagsvin av bättre snitt till köttbullar, risotto med svamp och helstekt kyckling med örter.”

– Sofia Ander, Topplistan, dinvinguide.se okt -20

 

”Ett helt nytt supervin från Toscana”

“Brocca kommer från Toscana. Druvorna har odlats i den bästa delen av Chianti som heter Chianti Classico. Där finns helt enkelt de bästa förutsättningarna för att odla vin. Men det står ingenstans på flaskan. Helt enkelt för att om du vill använda det namnet så kostar det och då blir vinet dyrare.

Så Brocca är en liten hemlighet. Producerad av en mycket bra producent och på de bästa druvorna. Resultatet är ett mycket bra vin, med egenskaper du normalt hittar i betydligt dyrare viner. Förutom körbärstonerna från druvan Sangiovese så hittar du det som man i bättre viner kallar för en stallighet. Det är en djup organisk doft, som ger vinet djup. Du hittar fina tanniner som berättar att detta är ett kvalitetsvin, som kan lagras i många år och bara bli bättre. Vi har med det på vår vinprovning och alla blir förtjusta. Vi anser att vinet är alldeles väldigt prisvärt. Det måste beställas på Systembolaget, men då får du ett vin som smakar mycket men kostar jämförelsevis lite.”

– Vinklubben Tre Kronor, 21-10-2020

 

”Betyg: 5/5 poäng, Full pott!”

“Ett möte mellan sangiovese och merlot där den förra står för merparten. Och likaså doftmässigt där intrycken går från karamelliserade körsbär och bittermandel till lavendel och sveps in i cedertoner, vanilj, choklad och eneträ.

Kryddig smak, något som utvecklats efter den långa tiden på fat, söta körsbär och lite klassiska järniga toner backas upp av tobak, torkade örter, läder, vanilj, choklad och tydligt torra tanniner. Apelsinsyrlig smak med viss bitterhet följer med i det torra och oregano-örtiga avslutet.

Ett vin som kommer förgylla många höst- och vintermiddagar, gärna sådana där det italienska köket får skina, exempelvis italienska köttbullar som fått puttra klart i en tomatbaserad sås. ”

– Boxtoppen.se, 21-10-2020

 

86 LGP
“Ett möte mellan sangiovese och merlot där den förra står för merparten. Och likaså doftmässigt där intrycken går från karamelliserade körsbär och bittermandel till lavendel och sveps in i cedertoner, vanilj, choklad och eneträ. Kryddig smak, något som utvecklats efter den långa tiden på fat, söta körsbär och lite klassiska järniga toner backas upp av tobak, torkade örter, läder, vanilj, choklad och tydligt torra tanniner. Apelsinsyrlig smak med viss bitterhet följer med i det torra och oregano-örtiga avslutet.”

– Niklas Jörgensen, Livets Goda, 14-10-20

 

”MODERNT VIN I FÖRENING MED URSPRUNG!”

“I dagarna lanserades på beställningssortimentet ett vin som ni inte bör missa.

Från Toscanas böljande kullar kommer vinet som är en mix av traktens egna druva Sangiovese (80 procent) och den mer internationella druvan Merlot. Druvorna som växt på stockar med en genomsnittsålder på mer än 30 år kommer från den kanske bästa delen av Toscana – Chianti Classico.

Lite kul är att vinet har fått ligga på fat med tre olika storlekar. Det största rymmer 2 500 liter, det mellersta 500 liter (tonneaux) och det minsta 225 liter (barrique). I tre år har vinet fått ligga på faten som alla har några år på nacken.

Jag personligen är en stor vän av de viner från Toscana som har den här druvmixen och det här vinet är ett bra exempel på det.

78282 Brocca är namnet och det kostar 129 kronor. Mitt betyg blir §§§(§).

Stor och intensiv doft med ung frukt som till stor del påminner om körsbär, korint och plommon samt viol  (från druvorna) samt vaniljtoner från faten.

Elegant och medelfyllig smak med rund syra, fin frukt och avrundade tanniner.  Diskreta vanilj- och fattoner. Bra längd med rent slut.

Ett modernt vin på samma gång som det har de klassiska dragen med tydlig ursprungskaraktär.

Ett fantastiskt bra instegs- och vardagsvin. Eller varför inte förgylla helgen med detta vin vars prislapp kunde ha varit betydligt högre med tanke på den höga kvalitén.”

– Peter Axelsson, Advokat Axelssons vinblogg, 30-09-2020