Dignitat Cava Brut Nature

Typ: Mousserande vin

Land: Spanien

Region och distrikt: Katalonien, Vilafranca del Penedès

Klassificering: DO Cava

Druvor: 33,3% macabeo, 33,3% xarel-lo och 33,3% parellada

Lagring: Minimum 15 månaders lagring.

Alkoholhalt: 11,5%

Producent: Josep Masachs

Pris: 119 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Fast sortiment

Artikelnummer: 78768

Antal/kolli: 12 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Torr (endast gram 3 socker per liter), fruktig och fräsch med fin sammetslen mousse och balanserad syra. Inslag av citrus, gröna äpplen, kex och mineral. Lång eftersmak.

Doft: Fräsch och friskt ren doft av äpplen, päron, citrus samt mineral.

Passar till: Festliga tillfällen som välkomstbubbel, till tapas, oliver, chips och salta tilltugg. Perfekt som matvin till skaldjur och fisk och som vardagsbubbel.

Serveringstemperatur: Ca 8-10°C.

Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 3-5 år.

Producentinfo

Josep Masachs drivs av 4e generationens familjemedlemmar med Alex Ruiz Masachs som chefs-vinmakare. Druvor planterades hos familjen på de  kalk- och mineralrika jordarna redan under romartiden. De 150 hektaren, varav 50 är ekologiska, trivs i det tempererade klimatet  i Vilafranca de Penedès i hjärtat av Katalonien, bara 5 mil väster om Barcelona.

Grundaren Josep Masachs hade vingården ”Dignitat” som sin favoritgård och ansåg att gårdens bästa druvor växte där. Dignitat Cava Brut Nature är således en Special Réserve.

Läs mer om producenten…

Vinframställning:

Xarel-lo, parellada och macabeo utgör blandningen i denna vällagrade ekologiska Cava från den enskilda vingården Dignitat. Vinet har jäst en andra gång på flaska enligt den traditionella metoden. Dignitat har lagrats hela 15 månader, vilket vida överstiger gängse norm hos konkurrenterna. Normal lagringstid för att klassas som Cava är 9 månader.

Högt kvalitativa druvor, lägre skördeuttag, äldre vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små fina och många bubblor samt komplex smak.

Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.

Länk till producent: https://www.josepmasachs.com

Recensioner

”VIN TILL PÅSKBUFFÉN

Torr och frisk med drag av gröna äpplen, örter och citronskal. Sätter ordentlig fart på aptiten. Passar till exempelvis en bit krämig getostpaj med rostade pinjenötter.”

– Allt om Vin, mars 2024

Dignitat Brut Nature 2020 vann silver i Dryckeslistans topplista för mousserande viner!

”Knastertorr cava laddad med mogna stenfrukter, bakade äpplen, citronskal och pirrande sälta. Stabilt, friskt och alltid lika välgjort. Piggar upp i vinter!”

– DryckesListan.se, vecka 1, 2024

BRA KÖP – Ett vin med charm och struktur

– Gunilla Hultgren Karell, Andreas Grube, Allt Om Vin, #01/2024

Mycket bra – Ett riktigt FYND!

”Ett ungt, friskt mousserande vin med syrlig frukt, bra balans, bra syra, bra energi och inslag av grapefrukt, pomelo, äpple, våt sten, krita och mineraler. ”

– Dina Viner Professional Edition, Årg 19 Nr 2023-35

Bästa cava 2023 på Systembolaget – topp 5

”Frisk cava med en lite mer uttalad brödighet. Här är päronen i fokus, och ihop med kexen, limen, persikorna och örterna så får man ett fint cava-paket där allt sitter där det ska. Det här gillar vi skarpt, och återigen får man en fint balanserad syra med härliga bubblor.”

– vinbanken.se, 21/07-23

BRONS till DIGNITAT BRUT NATURE i 2023 års VINORDIC WINE CHALLENGE!
 
Fler viner än någonsin var med i årets tävling – över 1100 st. I en blindprovning vann Dignitat Brut Nature Brons!
Recension: ”Fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, örter, gröna äpplen, kex, mineral, fransk nougat och lime. Serveras vid 8-10 grader som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur, gärna sallader.”
 
– Vinordic Wine Challenge, 2023

”Försommarens bästa mousserande”

”Cavavin är alltid gjort enligt champagnemetoden. Men de får faktiskt produceras över hela Spanien. De bästa kommer dock från Penedès och görs på druvklassikerna xarel-lo, parellada och macabeo. Familjeföretaget Josep Masachs gör succé med sin cava Dignitat med fruktig syra och toner av brioche, äpple och nötter.”

– Mikael Mölstad, svd.se, 28/04-2023⁠

Fredagsgodis!

”Cava – det goda livet på spanska! Denna mousserande vinvåg är spaniens främsta vinexport och 2021 såldes inte mindre än 252 miljoner flaskor. Tillverkad med en andra jäsning i flaskan precis som champagne erbjuder den mycket lyx för pengarna. Här kommer den torr och ekologisk i en personlig och ungdomlig stil. I glaset möts vi av kamomill, kvitten, gula äpplen, en pigg syra och läskande mineral som för tankarna till mingel, fest och pinfärska tapas!”

– Hello Winelovers, 03/03 2023

MYCKET BRA – FYND

”En ung, fräsch cava med ren, elegant frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, äpple, pomelo, blommor och mineraler.”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, Nr 2023-07

MYCKET BRA – FYND

”Torr, frisk cava med ren, fräsch frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, pomelo, honungspomelo, våt sten, sälta, krita och mineraler. En cuvée på 33 % Macabeo, 33 % Xarel-Lo och 33 % Parellada.”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, Nr 2023-06

”Välj rätt bubbel till nyår”

”Det är piggt, stramt och kruttorrt. Gott är det också, med en massa citrus, knapriga gröna äpplen och mineraler. Cavan görs på de klassiska druvorna macabeo, xarel-lo och parellada. Vi är klassiska också och matchar med en tidlös Skagen, mycket citron och rostat surdegsbröd.”

– Sofia Ander, SvD, 30/12-2022

”Kalasvin”

”Härligt knastertorr med citrus i fokus. Livlig, krispig och läskande. Utmärkt inledning på kvällen.”

– Sofia Ander, NWT 29/12-2022

FYND- MYCKET BRA

”Ett ungt, friskt mousserande vin med fräsch frukt bra balans och inslag av persikor, äpple, tropisk frukt blommor och mineraler. Ekologiskt.”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, Nr 2022-33

”Jättebra” vinexpertens topp tio

”Här finns drag av gröna äpplen, örter och citronskal Eko. Serveras med fördel till en ostpaj med rostad mandel och en fräsch grönsallad vid sidan.”

– Gunilla Hultgren-Karell, Allt Om Mat, 03/11-22

Gott och välgjort – Mer än prisvärt

”Brut nature eller zero dosage är en term på etiketten som allt fler spanar efter. Det betyder att inget extra socker har tillsatts, något som annars är vanligt för mousserande viner. Denna cava är ett lättsamt exempel med luftiga drag, doft av torra kex, färska örter och citronskalsbeska.”

– Marie Oskarsson, Göteborgs-Posten, 21/10-2022

“REDAKTIONEN REKOMMENDERAR”⁠

“Dignitat Cava Brut Nature 2019 är en ekologisk cava som är både torr och aptitretande. Druvorna på denna vingård planterades på de kalk- och mineralrika jordarna redan under romartiden.⁠

150 hektar varav 50 är ekologiska trivs fint i det tempererade klimatet i Vilafranca de Penedès i hjärtat av Katalonien, Spanien.⁠

Fruktig och frisk smak med en härlig syra med inslag av grillad citron, äpplen och fransk nougat med mineral. Utmärkt till fisk och skaldjur.”⁠

– Gourmet, 12-09-2022⁠

MYCKET BRA ++! ETT RIKTIGT FYND!

”En ung, fräsch cava med torr, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, pomelo, äpple, våt sten, krita och mineraler. En cuvée på 33% Macabeo, 33% Xarel-lo och 33% Parellada.”

– DVPE 2021-35 Issue 409

”SPANSKA BUBBLOR – BÄST I TEST 2021
 
Hög sälta, hög syra, gott om mineraler och läskande livlig frukt och energinivån på topp. Kruttorr med citrus i fokus. En aperitif som både heter duga och Dignitat!”
 
– Sofia Ander, Dinvinguide.se

Nr 1 bland mousserande! 

”Livlig syra, stenig sälta, toner av grillad citron och rivet limeskal. Knastertorrt och aptitretande som få – detta är en bubblande favorit i fast sortiment!”

– Dryckeslistan v 45, 2021

”FAVORIT”

“Torr, ren och superfräsch!  Klassiskt läcker cava gjord på de tre vanligaste druvorna. Gott om kvitten, gröna päron, grapefrukt, mineraler och pigga syror i glaset.”

– Sofia Ander, Skaraborgs Allehanda, 23 juli 2021

”BRA KÖP”

”Stram och aptitretande cava med lätt drag av grape, mandlar och gröna äpplen.”

– Andreas Grube & Gunilla Hultgren-Karell, Allt om Vin, nr 7, 2021

”FYND”

”Katalansk cava som uppvisar nyanser av solmogna citrusfrukter, cox orange, färska mandlar och brödighet samt en fin balans i smaken, stram stenfruktssyra och en smeksam mousse där bubblorna är många och små. Längd i avslutet som är torr och aptitretande.”

– Livets Goda, #148/2021

”Sommarens bästa bubbel”

”Familjefirman Masachs i Penedès har länge varit specialiserade på cava enligt champagnemetoden. Deras Brut Nature är både ekologiskt och veganskt med mogen nötig frukt och rik  syra som avslutning.”

– Mikael Mölstad, www.millhouse.se, 5/6-2021

”Stark rekommendation, bra kvalitativt vin”

”15 månader på sin fällning har Masachs gett sin Brut Nature och det har skänkt vinet en fin smeksam mousse och diskret brödiga toner som kompletterar den gula fruktigheten. Man arbetar med de klassiska druvorna macabeo (känd som viura i Rioja), parellada och xarel-lo, odlar ekologiskt och har lagt sockerhalten på blott tre gram per liter i vinet. Normalt sett är jag inget större fan av så kallade Zero Dosage-viner med snudd på obefintlig sockerhalt men det gäller mer champagne där jag tycker en diskret dosage är nödvändig i de flesta fall. I Katalonien har du en annan värme och når en fruktmognad som fransoserna inte kan matcha och med den kommer en rikedom och naturlig rondör utan att sötma behövs. Det märks i denna 2017 som har en fin grillad citron-karaktär och örtighet samt ett visst nötigt drag. Syran är likväl på plats och stramar upp frukten och det rena avslutet etsar sig fint kvar i form av grapefruktsbeska.

Prova en flaska, häll vinet i ditt vitvinsglas och skippa flöjtglaset. Drick det inte för kallt och drick det gärna till mat. Varför inte göra det enkelt och blott öppna en riktigt bra konserv med sardiner, ta fram ett bättre ljust bröd i medelhavsstil, olivolja och några havssaltsflingor. Behöver inte vara svårare än så.”

– Niklas Jörgensen, Livetsgoda, 26/5 – 2021

”Mousserande fynd”

”Tydligt torr stil. Här finns drag av krispiga äpplen, örter och citron. Ekologisk. Gärna till färska skaldjur. Betyg: 4 av 5”

– Allt Om Vin, 25/03 2021

TOPPLISTAN

”Pinfärsk ny årgång laddad med uppfriskande citrus, mineralsälta och läckra toner av rostade nötter, våta stenar och ostronskal. Perfekt till den spanska aperitifen där salta mandlar, tunna skivor manchego och oliver har huvudrollen.”

– Sofia Ander, Dryckeslistan, 08/02-2021

Höjdare

Tydligt torr stil. Här finns drag av krispiga äpplen, örter och citron. Ekologisk. Gärna till färska skaldjur. Betyg: 4 av 5

– Gunilla Hultgren Karell, Allt Om Vin, 09/12 2020

 

4/5 getingar!

“Ekologisk cava i tydligt torr stil. Här finns drag av krispiga äpplen, örter och citron. Trevligt till en krämig avocadosoppa toppad med färska räkor. ”

– Gunilla Hultgren Karell, Expressen, 11/6 2020, 17/9 2020.

FYND!

“Ekologisk cava i tydligt torr stil. Här finns drag av krispiga äpplen, örter och citron. Trevligt till en krämig avocadosoppa toppad med färska räkor.

Betyg: 4 av 5 ”

– Gunilla Hultgren Karell, Allt Om Vin, 3/6 2020

Silvermedalj i Dryckeslistan!

“Snygg, stram och helt torr cava av bättre snitt med aprikos, persika, grillad citron, lite rök, stenig sälta och mineraler i glaset. Tapasrundan kan börja!”

– Sofia Ander, DryckesListan.se, maj 2020

“Vårens och sommarens bästa bubbel”

“Hundraåriga familjefirman Masachs i Penedès har länge varit specialiserade på cava enligt champagnemetoden. Deras Brut Nature är både ekologisk och vegansk med mogen nötig frukt och rik syra som avslutning.”

– Mikael Mölstad, SvD Vin&Mat, 15 maj, 2020

”FYND! – 87 poäng (++)”

”Torr, frisk cava med ren, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, pomelo, lime, våt sten, krita och mineraler. Ekologiskt. ”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, 2019-18 Issue 336

”Betyg: 4 av 5”

”Ekologisk cava i tydligt torr stil. Här finns drag av krispiga äpplen, örter och citron. Fint som fördrink tillsammans med små löjromssnittar.”

– Gunilla Hultgren Karell, Allt Om Vin, 23 sep 2019

Bäst i test 2019 – Topplistan mousserande viner

”Dignitat Cava får sammanlagt mycket höga expertbetyg. Vinet tillhör de absolut främsta – av Systembolagets samtliga Mousserande viner; Cava, Cap Classique, Crémant, Franciacorta, Spumante och Trento DOC.”

– vinbetyget.se, mars 2019

Härlig Cava!

”Jag börjar med en Cava som heter Dignitat Cava Brut Nature med varunummer 78768. En riktigt bra Cava. Denna har fått ligga på sin jäst-fällning i 15 månader i stället för lagstadgade minsta tiden på nio månader. Vet inte om det är förklaringen men kan så vara till att den i doften påminner om en Champagne. Doften är hyfsat stor med rostade brödiga toner samt mineral, citrus och ett drag av äpplen. Smaken är torr och medelfyllig med fin syra och frukt. Även här känner man lite mineralsälta som är snyggt inlindad i övriga komponenter. Kostar 109 kronor men jag hade köpt den även om den kostat 149 kronor. God helt enkelt. Bara att köpa och njuta. Betyg €€€ (€)”

– Peter Axelssons vinblogg 9/7-18

”I doft en härlig friskhet som bjuder på allt från solmogna citrusfrukter, cox orange, färska mandlar brödighet till en läcker mineralitet som påminner om modellera. Smaken uppvisar en fin balans, stram stenfruktssyra, en smeksam mousse där bubblorna är många och små och mineraliteten skänker djup. Än bättre, den är härligt torr och aptitretande. Avslutet är klingande rent och har en fin brödighet. Dignitat är en Cava med personlighet och brett användningsområde.”

– Livets Godas Nyhetsbilaga juni -18

Bästa vinet till sommarfesterna – Topptips!

”Är det fest, ska det vara bubbel. Här är en trevlig ekologisk cava med drag av torra kex, gul frukt och örter samt lite syrliga toner som lyfter det hela. Servera väl kylt, tillsammans med små snittar med getoströra, ärthummus eller caviar och crème fraîche.”

– Marie Oskarsson, Göteborgsposten 9 juni 2018

FYNDVIN! (++)

”Ett ungt, friskt mousserande vin med fräsch frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, pomelo, flinta, ostronskal och mineraler. Ekologiskt.”

– Per BIll, DVPE, Nr 2018-11

”VÄL PRISVÄRT. UTÖVER DET VANLIGA!”

”Smak: Torr, lätt/medelfyllig. Frisk smak av mogen lime, inslag av gröna äpplen och lite bröd.

Omdöme: Trevlig och väl värd pris.

Passar till: Som fördrink eller till skaldjur.”

Betyg: 4

– Vinbanken, Elke Jung maj -18

”TOPPKLASS!”

”Du ska inte tro det blir sommar, ifall inte nån… häller upp lite cava! Försommaren ackompanjeras ju så himla fint av sprittande bubblor. I fallet med veckans vin, Dignitat brut nature, dessutom till ett mycket plånboksvänligt pris.

Nå, i glaset har vi en ung, knastertorr och krispig cava med bra kick i bubblorna. Här finns pigga toner av citron, lime, äpplen smårökig mineralitet och nötter. Eftersom cavan lagrats 15 månader på sin jästfällning (för att klassas som cava måste det lagras minst nio månader), så finns det också en fin brödighet. Eftersmaken bjuder på en trevlig liten sälta och det där härliga bettet av citruszest, som gör att man vill ta en till klunk. Och äta nåt så klart.

Duka nu upp lite härliga tapas av det lite lättare slaget. Kanske lite räkor med vitlök, oliver, chips och serranoskinka. Häll upp ett glas Dignitat och glöm inte bort att njuta ordentligt.”

– Tommy Gunnarsson, Aftonbladet, 20/5 2018

5 av 6 poäng!

”Stilfull och torr cava av traditionella druvorna macabeo, xarel-lo och parellada. Utmärkt till drinkens salta oliver och charkuterier.”

– Anders Melldén, SvD, 11/5 2018

”PRISVÄRD!”

– Andreas Grube, Håkan Larsson, Allt Om Vin, nr 6 2018

”SERIÖST OCH APTITRETANDE”

”Knastertorr och härligt krispig cava, gjord på de klassiska druvorna från området: macabeo, xarel-lo och parellada. Smaken är ren och bjuder på rökiga mineraler, havssalt, citron, lime och rivet citrusskal. Seriöst och aptitretande.”

– Sofia Ander, Dryckeslistan.se 19 september 2017

”En fempoängare!”

Redan på doften möts du av en härlig friskhet som bjuder på allt från solmogna citrusfrukter, cox orange, färska mandlar, brödighet till en läcker mineralitet som påminner om modellera. Smaken uppvisar en fin balans, stram stenfruktssyra, en smeksam mousse där bubblorna är många och små och mineraliteten skänker djup. Än bättre, den är härligt torr och aptitretande. Avslutet är klingande rent och har en fin brödighet.

Dignitat är en Cava med personlighet och brett användningsområde. Vare sig du serverar vinet som välkomstdrink eller till skaldjuren, så gör det jobbet och det är lätt att imponeras av dess inneboende kvalitet. En fempoängare!”

– Boxtoppen.se 27/11-17

Prisvärd”

Allt om vin nr 9 2017

*9.0 = Exceptionell Cava på mousserandevin.se o Instagram

Ekologiskt ultratorrt pangbubbel!🍾 Dignitat Cava Brut Nature (nr 78768; 109 kr). 🍇🍭 <0,3 g/100 ml (Brut Nature). 👃🏼 En lätt och frisk doft som domineras av äpple, päron, citrus och ljust bröd. 💋 Smaken är även den frisk, fräsch samt mycket torr med inslag av gult äpple, apelsin, bröd, mineral och melon. Lång och trivsam eftersmak. 👤 En ekologisk Cava som har en riktigt ren och frisk smak. Utmärkande är dess krispiga äppeltoner blandat med både mogna citrusfrukter och päron. Smakar som en Cava skall smaka! 🏅 9,0 (exceptionell Cava)!

”MYCKET BRA – STARK KÖPREKOMMENDATION”

78768 NV Dignitat Cava Brut Nature

Spanien Cava Masachs 109 kr 86 poäng (++)

”Ett ungt, friskt mousserande vin med fräsch frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, pomelo, flinta, ostronskal och mineraler.”

– Per Bill Dina Viner Prof. Edition Årg 13 2017-23