Josep Masachs

En av de äldsta

Josep Masachs drivs av fjärde generationens familjemedlemmar med Alex Ruiz Masachs som chefsvinmakare. Druvor planterades hos familjen på de  kalk- och mineralrika jordarna redan under romartiden. Cavas Masachs grundades 1920.

22 hektar utgör de ekologiska odlingarna och de i genomsnitt 30-åriga vinstockarna trivs i det tempererade klimatet  i Vilafranca del Penedès i hjärtat av Katalonien, bara 5 mil väster om Barcelona.

Grundaren Josep Masachs hade vingården ”Dignitat” som sin favoritgård då gårdens bästa druvor växer där. Dignitat Cava Brut Nature är således en Special Réserve.

Traditionella druvor

De huvudsakliga druvorna som odlas på ägorna är xarel-lo, parellada och macabeo och odlingarna är delvis ekologiska. Huset arbetar endast med dessa historiska druvor och deras olika mousserande viner utgör oftast en blandning av dessa.

Druvan xarel-lo bidrar med koncentration, kropp och struktur. Parellada-druvan är mycket aromatisk och ger vinet en elegans. Macabeo, sist men inte minst,  bidrar med elegans och syra.

Ekologisk odling och lågt skördeuttag

För att maxmiera kvaliteten på gårdens druvor arbetar man med ett lägre skördeuttag än vad som är tillåtet. Cavas Masachs skördar endast 8 000 kg druvor per hektar trots att den tillåtna nivån är 12 000 kg druvor.

Svavel används sparsamt och trots att det i ekologisk odling är tillåtet att använda 120 mg/liter använder Cavas Masachs endast 50-70 mg/liter.

Högkvalitativa druvor, lågt skördeuttag, äldre vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små, fina och många bubblor samt komplex smak. Dignitat är helt torrt och har endast 3 gram socker per liter.

Syskonen Laura och Alex Masachs på varsin sida om morbror Joan Masachs

The International Wine and Spirit Competition (IWSC)

The International Wine and Spirit Competition (IWSC) är en årlig internationell tävling där viner och spritdrycker från över 90 länder bedöms av ett antal domarpaneler bestående av totalt 400 domare från över 30 länder – en samling handplockade experter av världskända vinjournalister och sommelierer från topprestauranger. Tävlingen har pågått årligen sedan starten 1969 och fyller alltså hela 50 år 2019!

Tävlingen är ytterst prestigefylld och respekterad i branschen och utmärkelserna är en garanti-stämpel för kvalitet bland vinintresserade runt om i världen. Provningarna som pågår under hela 7 månader är omhuldade av rigorösa regler, som att provningsexperterna t.ex. endast provar ett begränsat antal viner per dag (max 60 st.) för att deras sinnen (lukt, smak och syn) inte ska bli uttröttade och dryckerna provas helt blint, dvs. provaren har inga förutfattade meningar om det som finns i glaset.

Vi är oerhört stolta att Dignitat Cava Brut Nature har 2018 blivit tilldelad SILVER i IWSC som BEST CAVA. Grattis!