Dignitat Cava Brut Rosé

Typ: Mousserande vin

Land: Spanien

Region och distrikt: Katalonien, Vilafranca del Penedès

Klassificering: DO Cava

Druvor: 33,3% trepat, 33,3% grenache och 33,3% monastrell

Lagring: Minimum 15 månaders lagring.

Alkoholhalt: 11,5%

Producent: Josep Masachs

Pris: 129 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 77276

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Frisk, fyllig och välbalanserad smak med integrerade toner av smultron, hallon och grapefrukt. Väldigt elegant med långt avslut.

Doft: Frisk, fräsch med eleganta toner av smultron, mandarin, nektarin moget äpple mineraler och aningen myntablad.

Passar till: Färska bär, kallskuret, grillad fisk och skaldjur, mjuka ostar, ostfondue.

Serveringstemperatur: Ca 8-10°C.

Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 3 år.

Producentinfo

Josep Masachs drivs av 4e generationens familjemedlemmar med Alex Ruiz Masachs som chefs-vinmakare. Druvor planterades hos familjen på de  kalk- och mineralrika jordarna redan under romartiden. De 150 hektaren, varav 50 är ekologiska, trivs i det tempererade klimatet  i Vilafranca de Penedès i hjärtat av Katalonien, bara 5 mil väster om Barcelona.

Grundaren Josep Masachs hade vingården ”Dignitat” som sin favoritgård och ansåg att gårdens bästa druvor växte där. Dignitat Cava Brut Nature är således en Special Réserve.

Läs mer om producenten…

Vinframställning: Trepat, grenache och monastrell utgör blandningen i denna vällagrade ekologiska Cava från den enskilda vingården Dignitat. Vinet har jäst en andra gång på flaska enligt den traditionella metoden. Dignitat har lagrats hela 15 månader, vilket överstiger gängse norm hos konkurrenterna. Normal lagringstid för att klassas som Cava är 9 månader.

Högt kvalitativa druvor, lägre skördeuttag, äldre vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små fina och många bubblor samt komplex smak. Dignitat Cava Rosé har 7 gram socker per liter och är, till skillnad från de flesta andra Cava-sorter naturligt sötat med socker från druvan – fruktos och glukos. De flesta Cava-sorter använder socker från sockerrör (sackaros) vilket är ett raffinerat socker och sämre för hälsan

Länk till producent: https://www.josepmasachs.com

Recensioner

BRA KÖP – Ett vin med charm och struktur

”Frisk, rödbärig och lättsam aptitretande. Trevligt, okomplicerat.”

– Gunilla Hultgren Karell, Andreas Grube, Allt Om Vin, #01/2024

BRA KÖP – Ett vin med charm och struktur – kan lagras

”Frisk, stram med drag av röda bär, lite viol och stråk av mandel. Trevlig.”

– Andreas Grube & Gunilla Hultgren Karell, Allt Om Vin, #08 2023

MYCKET BRA – FYND

”Ett ungt, friskt mousserande rosévin med solmogen frukt, söta bär, bra balans och inslag av smultron, äpple, jordgubbar, blommor och mineraler. En cuvée på lika delar Trepat, Grenache och Monastrell.”

– Dina Viner Professional Edition, Nr 2023-22

Mycket bra vin – mer än prisvärt

”Bärfruktig doft av hallon, jordgubb, mandel och bröd. Fruktig, bussig och balanserad smak med behaglig mousse, läckra bär, pigg fruktsyra samt en ren och balanserad eftersmak.
33% grenache, 33% monastrell, 33% trepat.”

– Munskänkarna, juni 2023

ETTA PÅ TOPPLISTAN FÖR MOUSSERANDE!⁠

”Charmerande rosé-cava med ekologiskt certifiering. Det är uppfriskande, bärigt och proppat med tranbär, lingon, viol och peppar. Kalasgott till pan con tomate och även grillade kryddiga korvar.”⁠

– dryckeslistan.se, 18/6-23⁠

Gott och välgjort – Mer än prisvärt

”Spansk cava görs med traditionell ­metod – samma som i Champagne – men med andra druvor. Här är det trepat, garnatxa och mona­strel som blivit ett lättsamt bubbel med hallon, röda vinbär, lite torra kex och skön citron­zestbeska. Kort och trevligt med trädgårdsfeeling till spanska tapas.”

– Marie Oskarsson, Göteborgs-Posten, 23/07-2022

”MYCKET BRA – FYND”

”Torr, frisk rosécava med fräsch frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, äpple, pomelo, tranbär, krita och mineraler. En cuvée på lika delar Grenache, Monastrell och Trepat.”

– Dina Viner Professional Edition, 2022-16

NR 1 BLAND MOUSSERANDE ROSÉ!⁠

”Dignitat Organic Rosé Brut är ett fruktigt och fräscht mousserande vin i en flörtig och charmig stil. Det är ungt och har en hög syra. Vinet är fyllt av små fina bubblor och en krämig mousse. I smaken finns hallon, smultron, blodapelsin, äpplen och stenfrukter. Avslutet är långt, elegant och har en fin fruktig mjukhet.”⁠

– DryckesListan.se, v 23⁠

”Grymt tips på sommarbubbel. Det är lätt, fräscht och läskande vin som passar perfekt i vår- och sommarsolen, på verandan eller stranden.”
 
”Dignitat organic rosé brut är en cava, dvs ett mousserande vin från Spanien. Vinet är gjort på lika delar trepat, garnatxa (grenache) och monastrell och framställt med traditionell metod.
Detta är ett fruktigt och fräscht mousserande vin i en flörtig och charmig stil. Det är ungt och har en hög syra. Vinet är fyllt av små fina bubblor och en krämig mousse. I smaken finns hallon, smultron, blodapelsin, äpplen och stenfrukter. Avslutet är långt, elegant och har en fin fruktig mjukhet.”
 
– Magnus Reuterdahl, dinvinguide.se, 02/06 2022
 

MYCKET BRA

”Ett ungt, friskt mousserande rosévin med solmogen frukt, söta bär, bra balans, bra syra och inslag av jordgubbar, hallon, smultron, bigarråer, blommor och mineraler. En cuvée på 33% Grenache, 33% Monastrell och 33% Trepat.”

– DVPE 2021-35 Issue 409

Första plats bland ekologiska viner i Dryckeslistan!

”Härlig vår- och sommarcharmör laddad med lockande frukt. Spännande blend på grenache, monastrell och spanska druvan trepat som bjuder på skogsbär, björnbär, friska syror och vilda örter. Farligt lättsippat!”

– Dryckeslistan.se, 19-04-2021

”BRA KÖP”

”Ren, pigg och tilltalande med söta, röda bär och citrus. Trevligt avrundat mingelvin.”

– Andreas Grube, Allt Om Vin, 11-01-2020