Dignitat Cava Brut

Typ: Mousserande vin

Land: Spanien

Region och distrikt: Katalonien, Vilafranca del Penedès

Klassificering: DO Cava

Druvor: 33,3% macabeo, 33,3% xarel-lo och 33,3% parellada

Lagring: Minimum 12 månaders lagring.

Alkoholhalt: 11,5%

Producent: Josep Masachs

Pris: 119 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 70287

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Torr, fruktig och fräsch med fin sammetslen mousse och balanserad syra. Inslag av citrus, gröna äpplen, kex och mineral. Lång eftersmak.

Doft: Fräsch och friskt ren doft av äpplen, päron, citrus, mineral och lite bröd.

Passar till: Festliga tillfällen som välkomstbubbel, till tapas, oliver, chips och salta tilltugg. Perfekt som matvin till skaldjur och fisk och som vardagsbubbel.

Serveringstemperatur: Ca 8-10°C.

Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 3-5 år.

Producentinfo

Josep Masachs drivs av 4e generationens familjemedlemmar med Alex Ruiz Masachs som chefs-vinmakare. Druvor planterades hos familjen på de  kalk- och mineralrika jordarna redan under romartiden. De 150 hektaren, varav 50 är ekologiska, trivs i det tempererade klimatet  i Vilafranca de Penedès i hjärtat av Katalonien, bara 5 mil väster om Barcelona.

Grundaren Josep Masachs hade vingården ”Dignitat” som sin favoritgård och ansåg att gårdens bästa druvor växte där. Dignitat Cava Brut Nature är således en Special Réserve.

Läs mer om producenten…

Vinframställning:

Xarel-lo, parellada och macabeo utgör blandningen i denna vällagrade ekologiska Cava från den enskilda vingården Dignitat. Vinet har jäst en andra gång på flaska enligt den traditionella metoden. Dignitat har lagrats hela 12 månader, vilket överstiger gängse norm hos konkurrenterna. Normal lagringstid för att klassas som Cava är 9 månader.

Högt kvalitativa druvor, lägre skördeuttag, äldre vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små fina och många bubblor samt komplex smak. Dignitat Cava Brut har 9 gram socker per liter och är, till skillnad från de flesta andra Cava-sorter naturligt sötat med socker från druvan – fruktos och glukos. De flesta Cava-sorter använder socker från sockerrör (sackaros) vilket är ett raffinerat socker och sämre för hälsan

Länk till producent: https://www.josepmasachs.com

Recensioner

HÖGSTA POÄNG!

”Har du någon gång varit på en tapasbar i Barcelona så vet du vad jag talar om. För mig är en frisk, syrlig cava till alla former av tapas och i synnerhet till deras inlagda sill boquerones, en fullträff.”

– Mikael Mölstad, SvD,  Vin&mat, 01/04-2020

MYCKET BRA – ETT RIKTIGT FYND!

”En ung, fräsch cava med torr, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, pomelo, lime, våt sten, krita och mineraler.”

– DVPE 2021-35 Issue 409

”Bra köp”

“Frisk fruktighet, inslag av grape och en liten mandelton. Trevlig cava med aptitretande syrlighet.”

– Andreas Grube, Allt Om Mat, 29/09 2020

 

”FYND! – 87 poäng (++)”

”En ung, fräsch cava med gräddig, generös frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, pomelo, äpple, grädde, blommor och mineraler. Ekologiskt. ”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, 2020-13 Issue 354

 

”FYND! – 86 poäng (++)”

”En ung, fräsch cava med torr, elegant frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, pomelo, honungspomelo, ostronskal och mineraler. Ekologiskt.”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, 2019-18 Issue 336

 

”BRA KÖP”

”Frisk fruktighet, inslag av grape och en liten mandelton. Trevlig cava med aptitretande syrlighet.”

– Allt Om Vin, nr 9, 2019

 

”ETT RIKTIGT FYND!”

”88 poäng (++!)

Torr, frisk cava med fräsch frukt, bra balans,

bra syra och inslag av grapefrukt, äpple, bröd,

sälta, blommor och mineraler. Ekologiskt.

– Per Bill, Dina Viner Prof. Ed. 2019-16

 

”Ett vin med charm och struktur”

– Andreas Grube, Allt Om Vin, nr 7 2019

 

”Vintips”

”Guldgul färg. Stor generös smekande söt doft med honung och citrustoner i snygg balans med finstämda ekfat i bakgrunden. Smaken följer doften med en lång avslutning.”

– Lennart Odlander, maj 2019

 

”DIGNITAT SLÄPPER EN NY CAVA FÖR NÄSTAN INGA PENGAR ALLS!”

”För ett tag sedan skrev jag om cavan Dignitat Brut Nature som jag tyckte var mycket vin för pengarna. Nu har den fått en kompis som heter Dignitat Brut. Finns att beställa och du får hem den till den butik du beställer det till. Här har vi en druvmix bestående av Xarel-lo, Macabeo och Parellada som är de traditionella druvorna för cavabubbel. Den andra jäsningen på flaska har ägt rum under 12 månader vilket är tre månader mer än vad lagen kräver. Och som alla känner till är det samma metod som används i Champagne som gör att bubblorna finns i flaskan.

I doften återfinner jag äpplen, citrus och rostade toner. Smaken upplever jag som medelfyllig, elegant med fin frisk syra och gräddig rund mousse. En elegant Cava. Och priset är låga 99 kronor vilket är mycket bubbel för pengarna. Passar perfekt till vårens alla fester men naturligtvis även till vardagen.”

– Advokat Axelssons Vinblogg, 2019/04/29

 

5 av 5!

”Dignitat Cava Brut visar upp en älskvärd personlighet från första sniff. Här mixas solmogna gulfruktiga drag med stenfrukter, örtblommighet och nybakat bröd. Efter en stund i glaset kikar apelsin fram och även en mandelton som känns igen från andra viner från huset. Den läskande smaken med smeksam mousse, delikat fruktighet, ytterst diskret sötma och uppfriskande syra är sådär skönt livlig och lätt att ta till sig utan att för den sakens skull sakna visst djup. Och trots den moderata styrkan så dröjer sig vinet kvar i eftersmaken som är lätt pepprig och gulfruktig. Ett vin som är härligt att njuta i lite större klunkar och som du serverar till kryddigare spanska charkuterier, inte minst till den lufttorkade ytterfilén, Lomo Iberico.”

– Boxtoppen.se, 2019

 

”En älskvärd ekologisk Cava från ett enskilt vingårdsläge”

”Dignitat Cava Brut Nature från familjen Masachs i Vilafranca del Penedès, blott fem mil från Barcelona, har redan imponerat på Livets Goda-redaktionen och nu är det familjens Dignitat Cava Brut som sällar sig till skaran. Än mer skoj är det såklart att druvorna, ekologiskt odlade, hämtas från ett enskilt vingårdsläge.

Dignitat Cava Brut visar upp en ämabel personlighet från första sniff. Här blandas solmogna gulfruktiga drag med stenfrukter, örtblommighet och nybakat bröd. Efter en stund i glaset kikar apelsindraget fram och även en mandelton som känns igen från andra viner från huset. Den läskande smaken med smeksam mousse, delikat halvtorr fruktighet och uppfriskande syra är sådär skönt livlig och lätt att ta till sig utan att för den sakens skull sakna visst djup. Och trots den moderata styrkan så dröjer sig vinet kvar i eftersmaken som är lätt pepprig och gulfruktig.

Ett vin som är härligt att njuta i lite större klunkar och som du serverar till kryddigare spanska charkuterier, inte minst till den lufttorkade ytterfilén, Lomo Iberico.”

– Niklas Jörgensen, Livets Goda, 6 april 2019

 

Sofias Vintips!

”Det är alltid kul gräva runt i beställningssortimentet med vin. Ännu roligare är det att smaka sig fram. Jag tog med mig spaden förra veckan och grävde fram flera små vindiamanter. Bland annat en det bubblar om. Cavan Dignitat Brut kommer från den ekologiska producenten Josep Masachs i Katalonien. Här görs merparten av all cava i Spanien.

Vinet innehåller de tre traditionella druvorna macabeo, xarel-lo och parellada, fast stilen på Dignitat och är mer modern och nyskapande. Bubblorna är runda och inbjudande, frukten går åt citron och grape och mixas med lättrostade nötter, krispig syra och lockande mineralitet. Gott, torrt och nästan gratis. Utöver den ekologiska certifiering är vinet även veganvänligt. Salut!”

– Sofia Ander, NWT, mars 2019

 

”BRA KÖP”

– Andreas Grube, Gunilla Hultgren Karell och Linda Pérez, Allt Om Vin, Nr 4 2019

 

”Fyndvin”

”En ung, fräsch cava med fräsch frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, gröna äpplen, pomelo, lime, ostronskal och mineraler. Ekologiskt”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, Nr 2019-08 Issue 325

FYND!

”Frisk fruktighet, inslag av grape och en lten mandelton. Trevlig cava med aptitretande syrlighet.”

– Gunilla Hultgren-Karell, Allt Om Mat, 11-01-2021