DIGNITAT BRUT NATURE
Nr 78768 | 115 KR | 750 ml | 11,5% vol

Vi på Intermondi åtar oss att skydda dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer om våra villkor på sidan om vår vinklubb.

EKOLOGISKT

Land: Spanien

Region och distrikt: Katalonien, Vilafranca del Penedès

Klassificering: DO Cava

Druvor: 33,3% macabeo, 33,3% xarel-lo och 33,3% parellada

Lagring: Minimum 15 månaders lagring.

Sortiment: Fast sortiment

Artikelnummer: 78768

PASSAR TILL

Festliga tillfällen som välkomstbubbel, till tapas, oliver, chips och salta tilltugg. Perfekt som matvin till skaldjur och fisk och som vardagsbubbel.

RECENSIONER

BRONS till DIGNITAT BRUT NATURE i 2023 års VINORDIC WINE CHALLENGE!
 
Fler viner än någonsin var med i årets tävling – över 1100 st. I en blindprovning vann Dignitat Brut Nature Brons!
Recension: ”Fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, örter, gröna äpplen, kex, mineral, fransk nougat och lime. Serveras vid 8-10 grader som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur, gärna sallader.”
 
– Vinordic Wine Challenge, 2023

”Välj rätt bubbel till nyår”

”Det är piggt, stramt och kruttorrt. Gott är det också, med en massa citrus, knapriga gröna äpplen och mineraler. Cavan görs på de klassiska druvorna macabeo, xarel-lo och parellada. Vi är klassiska också och matchar med en tidlös Skagen, mycket citron och rostat surdegsbröd.”

– Sofia Ander, SvD, 30/12-2022

FYND – MYCKET BRA

”Ett ungt, friskt mousserande vin med fräsch frukt bra balans och inslag av persikor, äpple, tropisk frukt blommor och mineraler. Ekologiskt.”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, Nr 2022-33

“REDAKTIONEN REKOMMENDERAR”⁠

“Dignitat Cava Brut Nature 2019 är en ekologisk cava som är både torr och aptitretande. Druvorna på denna vingård planterades på de kalk- och mineralrika jordarna redan under romartiden.⁠

150 hektar varav 50 är ekologiska trivs fint i det tempererade klimatet i Vilafranca de Penedès i hjärtat av Katalonien, Spanien.⁠

Fruktig och frisk smak med en härlig syra med inslag av grillad citron, äpplen och fransk nougat med mineral. Utmärkt till fisk och skaldjur.”⁠

– Gourmet, 12-09-2022⁠

TOPPLISTAN

“Pinfärsk ny årgång laddad med uppfriskande citrus, mineralsälta och läckra toner av rostade nötter, våta stenar och ostronskal. Perfekt till den spanska aperitifen där salta mandlar, tunna skivor manchego och oliver har huvudrollen.”

– Sofia Ander, Dryckeslistan, 08/02-2021

”FYND”

”Katalansk cava som uppvisar nyanser av solmogna citrusfrukter, cox orange, färska mandlar och brödighet samt en fin balans i smaken, stram stenfruktssyra och en smeksam mousse där bubblorna är många och små. Längd i avslutet som är torr och aptitretande.”

– Livets Goda, #148/2021

Bästa cava 2023 på Systembolaget – topp 5

”Frisk cava med en lite mer uttalad brödighet. Här är päronen i fokus, och ihop med kexen, limen, persikorna och örterna så får man ett fint cava-paket där allt sitter där det ska. Det här gillar vi skarpt, och återigen får man en fint balanserad syra med härliga bubblor.”

– vinbanken.se, 21/07-23

”Försommarens bästa mousserande”

”Cavavin är alltid gjort enligt champagnemetoden. Men de får faktiskt produceras över hela Spanien. De bästa kommer dock från Penedès och görs på druvklassikerna xarel-lo, parellada och macabeo. Familjeföretaget Josep Masachs gör succé med sin cava Dignitat med fruktig syra och toner av brioche, äpple och nötter.”

– Mikael Mölstad, svd.se, 28/04-2023⁠

”Kalasvin”

”Härligt knastertorr med citrus i fokus. Livlig, krispig och läskande. Utmärkt inledning på kvällen.”

– Sofia Ander, NWT 29/12-2022

”Jättebra” vinexpertens topp tio

”Här finns drag av gröna äpplen, örter och citronskal Eko. Serveras med fördel till en ostpaj med rostad mandel och en fräsch grönsallad vid sidan.”

– Gunilla Hultgren-Karell, Allt Om Mat, 03/11-22

”Gott och välgjort – Mer än prisvärt”

”Brut nature eller zero dosage är en term på etiketten som allt fler spanar efter. Det betyder att inget extra socker har tillsatts, något som annars är vanligt för mousserande viner. Denna cava är ett lättsamt exempel med luftiga drag, doft av torra kex, färska örter och citronskalsbeska.”

– Marie Oskarsson, Göteborgs-Posten, 21/10-2022

MYCKET BRA ++! ETT RIKTIGT FYND!

”En ung, fräsch cava med torr, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, pomelo, äpple, våt sten, krita och mineraler. En cuvée på 33% Macabeo, 33% Xarel-lo och 33% Parellada.”

– DVPE 2021-35 Issue 409

Nr 1 bland mousserande! 

”Livlig syra, stenig sälta, toner av grillad citron och rivet limeskal. Knastertorrt och aptitretande som få – detta är en bubblande favorit i fast sortiment!”

– Dryckeslistan v 45, 2021

VIETMANESISKA VÅRRULLAR

Busenkelt och busgott

Du behöver inte vara mästerkock för att lyckas med denna delikatess. Du behöver inte ens tillaga den – endast hett vatten, färska råvaror och lite pysselkunskap. Riktigt gott till ett glas Dignitat.

Ingredienser
4 portioner

 • 6 ark rispapper
 • cirka 4 hg räkor med skal
 • några blad thaibasilika
 • 1/2 färsk koriander
 • 1/2-1 röd chili, beroende på styrka
 • 1/2 mogen mango
 • cirka 1/2 dl cashewnötter, rostade och saltade
 • 1 morot
 • 1-2 salladslökar

Sås att doppa i:

 • 1 tsk fisksås
 • 2 msk ljus soja
 • 1/2 lime, pressad
 • 1 tsk honung
 • 1 klyfta vitlök, pressad

Gör så här:

 1. Skala räkorna och skär upp mango och morot i tunna, korta stavar. Hacka cashewnötterna grovt och trimla salladslöken. Ta kärnorna ur chilin och finhacka den. Plocka bladen av koriandern och thaibasilikan.
 2. Koka upp vatten, häll det i en skål och blötlägg ett ark rispapper i cirka 12-17 sekunder. Lyft upp rispapperet och spola under kallt vatten samtidigt som du försiktigt vecklar ut det. Låt det rinna av i handen och lägg det sedan på en torr skärbräda.
 3. Lägg ut salladslök, morot, mango, chili, räkor, örter och cashewnötter i en lång rad på nedre delen av rispappret. Rulla papperet till cirka hälften och vik in kanterna. Rulla färdigt och skär upp rullen i ca 3-4 bitar. Fortsätt sedan likadant med de andra rispapperna.
 4. Vispa samman ingredienserna till dippsåsen och servera tillsammans med vårrullarna. Svårare än så är det inte!

100-årsjubileum!

Sedan år 1920 har grundaren Josep Masachs odlat vin på sina marker vars historia sträcker sig tillbaka till romartiden. 100 år har gått och nu är det den fjärde generationen som står för arbetet.

Med åren har markerna vidgats och produktionen ökat. Men med dagens vinmakare Álex Ruiz Masachs så har en ny filosofi vuxit fram. Istället för att ta ut den högsta tillåtna skörden per hektar har han valt att offra volym till förmån för kvalitet. För honom är det viktigt att respektera och representera marken och vad som gör den unik. Det är också därför han endast odlar inhemska druvor som parellada, xarel-lo, macabeo och trepat.

Josep Masachs
Álex Ruiz Masachs

Idag är det Álex Ruiz Masachs, den fjärde generationen, som leder vinproduktionen på släktens gård.

22 hektar utgör de ekologiska odlingarna och de i genomsnitt 30-åriga vinstockarna trivs i det tempererade klimatet  i Vilafranca del Penedès i hjärtat av Katalonien, bara 5 mil väster om Barcelona.

Dignitat är namnet på det vingårdsläge som Josep Masachs själv favoriserade. Det är där de bästa druvorna växer. Cavorna Dignitat är således klassade som Special Réserve.

Högkvalitativa druvor, lågt skördeuttag, äldre vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små, fina och många bubblor samt komplex smak.

Den klassiska metoden - som i Champagne

Xarel-lo, parellada och macabeo utgör blandningen i denna vällagrade ekologiska Cava från den enskilda vingården Dignitat. Vinet har jäst en andra gång på flaska enligt den traditionella metoden. Dignitat har lagrats hela 15 månader, vilket vida överstiger gängse norm hos konkurrenterna. Normal lagringstid för att klassas som Cava är 9 månader.

Högt kvalitativa druvor, lägre skördeuttag, äldre vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små fina och många bubblor samt komplex smak.

Ordet Cava härstammar från katalanskan och betyder ”källargrotta”, eftersom det var i sådana som vinet producerades. Cavans tillkomst tillskrivs katalanen Josep Raventós år 1872.

Under andra hälften av 1800-talet plågades Penedès-distriktets vingårdar av vinpesten som spreds av phylloxera-lusen. De flesta drabbade vinstockar var av blå vindruvor som ofta ersattes av vita.

Med champagneregionens framgångar som inspiration beslöt sig Raventós för att skapa ett torrt mousserande vin. Detta vin var förr känt som spansk champagne, champaña och xampany, men efter att ursprungsskyddet infördes inom EU blev det inte längre tillåtet att använda namnet champagne utanför distriktet Champagne i Frankrike.

Cava får produceras över hela Spanien, men traditionen och kunskapen att tillverka detta mousserande vin är störst i Penedès i nordöstra Spanien och det är här över 90% av landets cava produceras.

Dignitat Cava Brut Nature

DO Katalonien, Spanien • Ekologiskt • Veganskt • Mètode Tradicional

Dignitat är ett torrt ekologiskt mousserande vin gjort av enbart handplockade druvor från en enskild vingård. Vinet har lagrats hela 15 månader, vilket är mycket längre än de 9 månader som krävs och som är brukligt hos de flesta Cava-producenter. Dignitat är helt torrt och innehåller endast 3 gram socker per liter.

Dignitat är en specialutgåva tillverkad av familjen Masachs i Vilafranca del Penedès i Katalonien. Familjen har producerat Cava i över 100 år och nu är det fjärde generationen med Alex Ruiz Masachs som basar för cavaproduktionen.

Vinet är gjort på lika delar macabeo, xarel-lo och parellada.

Doft: Frisk med inslag av gröna äpplen, citrus, bröd, mineral, och stenfrukt.

115 kr

Intermondis vinklubb

Vi arrangerar vinprovningar och evenemang ett antal gånger under året och skickar ut matnyttiga nyheter och råd en till två gånger i månaden.