DIGNITAT BRUT NATURE
Nr 78768 | 115 KR | 750 ml | 11,5% vol

Vi på Intermondi åtar oss att skydda dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer om våra villkor på sidan om vår vinklubb.

EKOLOGISKT

Land: Spanien

Region och distrikt: Katalonien, Vilafranca del Penedès

Klassificering: DO Cava

Druvor: 33,3% trepat, 33,3% grenache och 33,3% monastrell

Lagring: Minimum 15 månaders lagring.

Sortiment: Fast sortiment

Artikelnummer: 78768

PASSAR TILL

Festliga tillfällen som välkomstbubbel, till tapas, oliver, chips och salta tilltugg. Perfekt som matvin till skaldjur och fisk och som vardagsbubbel.

RECENSIONER

“REDAKTIONEN REKOMMENDERAR”⁠

“Dignitat Cava Brut Nature 2019 är en ekologisk cava som är både torr och aptitretande. Druvorna på denna vingård planterades på de kalk- och mineralrika jordarna redan under romartiden.⁠

150 hektar varav 50 är ekologiska trivs fint i det tempererade klimatet i Vilafranca de Penedès i hjärtat av Katalonien, Spanien.⁠

Fruktig och frisk smak med en härlig syra med inslag av grillad citron, äpplen och fransk nougat med mineral. Utmärkt till fisk och skaldjur.”⁠

– Gourmet, 12-09-2022⁠

TOPPLISTAN

“Pinfärsk ny årgång laddad med uppfriskande citrus, mineralsälta och läckra toner av rostade nötter, våta stenar och ostronskal. Perfekt till den spanska aperitifen där salta mandlar, tunna skivor manchego och oliver har huvudrollen.”

– Sofia Ander, Dryckeslistan, 08/02-2021

”FYND”

”Katalansk cava som uppvisar nyanser av solmogna citrusfrukter, cox orange, färska mandlar och brödighet samt en fin balans i smaken, stram stenfruktssyra och en smeksam mousse där bubblorna är många och små. Längd i avslutet som är torr och aptitretande.”

– Livets Goda, #148/2021

”Sommarens bästa bubbel”

”Familjefirman Masachs i Penedès har länge varit specialiserade på cava enligt champagnemetoden. Deras Brut Nature är både ekologiskt och veganskt med mogen nötig frukt och rik  syra som avslutning.”

– Mikael Mölstad, www.millhouse.se, 5/6-2021

4 av 5 poäng

”Ekologisk cava i tydligt torr stil. Här finns drag av krispiga äpplen, örter och citron. Fint som fördrink tillsammans med små löjromssnittar.”

– Gunilla Hultgren Karell, Allt Om Vin, 23 sep 2019

”En fempoängare!”

”Redan på doften möts du av en härlig friskhet som bjuder på allt från solmogna citrusfrukter, cox orange, färska mandlar, brödighet till en läcker mineralitet som påminner om modellera. Smaken uppvisar en fin balans, stram stenfruktssyra, en smeksam mousse där bubblorna är många och små och mineraliteten skänker djup. Än bättre, den är härligt torr och aptitretande. Avslutet är klingande rent och har en fin brödighet.

Dignitat är en Cava med personlighet och brett användningsområde. Vare sig du serverar vinet som välkomstdrink eller till skaldjuren, så gör det jobbet och det är lätt att imponeras av dess inneboende kvalitet. En fempoängare!”

– Boxtoppen.se 27/11-17

MYCKET BRA ++! ETT RIKTIGT FYND!

”En ung, fräsch cava med torr, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, pomelo, äpple, våt sten, krita och mineraler. En cuvée på 33% Macabeo, 33% Xarel-lo och 33% Parellada.”

– DVPE 2021-35 Issue 409

Nr 1 bland mousserande! 

”Livlig syra, stenig sälta, toner av grillad citron och rivet limeskal. Knastertorrt och aptitretande som få – detta är en bubblande favorit i fast sortiment!”

– Dryckeslistan v 45, 2021

“Ekologisk cava i tydligt torr stil. Här finns drag av krispiga äpplen, örter och citron. Trevligt till en krämig avocadosoppa toppad med färska räkor. ”

– Gunilla Hultgren Karell, Expressen, 11/6 2020, 17/9 2020.

”FYND! – 87 poäng (++)”

”Torr, frisk cava med ren, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, pomelo, lime, våt sten, krita och mineraler. Ekologiskt.”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, 2019-18 Issue 336

”UTÖVER DET VANLIGA!”

– Elke Jung, Vinbanken, maj -18

“Kostar 109 kronor men jag hade köpt den även om den kostat 149 kronor. Bara att köpa och njuta.”

– Peter Axelssons Vinblogg juli -18

”Stilfull och torr cava av traditionella druvorna macabeo,xarel-lo och parellada. Utmärkt till drinkens salta oliver och charkuterier.”

– Anders Melldén, SvD, 11/5 2018

”Högsta betyg!”

– Per Bill, DVPE, Nr 2018-11

100-årsjubileum!

Sedan år 1920 har grundaren Josep Masachs odlat vin på sina marker vars historia sträcker sig tillbaka till romartiden. 100 år har gått och nu är det den fjärde generationen som står för arbetet.

Med åren har markerna vidgats och produktionen ökat. Men med dagens vinmakare Álex Ruiz Masachs så har en ny filosofi vuxit fram. Istället för att ta ut den högsta tillåtna skörden per hektar har han valt att offra volym till förmån för kvalitet. För honom är det viktigt att respektera och representera marken och vad som gör den unik. Det är också därför han endast odlar inhemska druvor som parellada, xarel-lo, macabeo och trepat.

Josep Masachs

Idag är det Álex Ruiz Masachs, den fjärde generationen, som leder vinproduktionen på släktens gård.

22 hektar utgör de ekologiska odlingarna och de i genomsnitt 30-åriga vinstockarna trivs i det tempererade klimatet  i Vilafranca del Penedès i hjärtat av Katalonien, bara 5 mil väster om Barcelona.

Dignitat är namnet på det vingårdsläge som Josep Masachs själv favoriserade. Det är där de bästa druvorna växer. Cavorna Dignitat är således klassade som Special Réserve.

Högkvalitativa druvor, lågt skördeuttag, äldre vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små, fina och många bubblor samt komplex smak.

The International Wine and Spirit Competition (IWSC) är en årlig internationell tävling där viner och spritdrycker från över 90 länder bedöms av ett antal domarpaneler bestående av totalt 400 domare från över 30 länder – en samling handplockade experter av världskända vinjournalister och sommelierer från topprestauranger. Tävlingen har pågått årligen sedan starten 1969 och fyller alltså hela 50 år 2019!

Tävlingen är ytterst prestigefylld och respekterad i branschen och utmärkelserna är en garanti-stämpel för kvalitet bland vinintresserade runt om i världen. Provningarna som pågår under hela 7 månader är omhuldade av rigorösa regler, som att provningsexperterna t.ex. endast provar ett begränsat antal viner per dag (max 60 st.) för att deras sinnen (lukt, smak och syn) inte ska bli uttröttade och dryckerna provas helt blint, dvs. provaren har inga förutfattade meningar om det som finns i glaset.

Vi är oerhört stolta att Dignitat Cava Brut Nature har 2018 blivit tilldelad SILVER i IWSC som BEST CAVA. Grattis!

Den klassiska metoden - som i Champagne

Xarel-lo, parellada och macabeo utgör blandningen i denna vällagrade ekologiska Cava från den enskilda vingården Dignitat. Vinet har jäst en andra gång på flaska enligt den traditionella metoden. Dignitat har lagrats hela 15 månader, vilket vida överstiger gängse norm hos konkurrenterna. Normal lagringstid för att klassas som Cava är 9 månader.

Högt kvalitativa druvor, lägre skördeuttag, äldre vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små fina och många bubblor samt komplex smak.

Ordet Cava härstammar från katalanskan och betyder ”källargrotta”, eftersom det var i sådana som vinet producerades. Cavans tillkomst tillskrivs katalanen Josep Raventós år 1872.

Under andra hälften av 1800-talet plågades Penedès-distriktets vingårdar av vinpesten som spreds av phylloxera-lusen. De flesta drabbade vinstockar var av blå vindruvor som ofta ersattes av vita.

Med champagneregionens framgångar som inspiration beslöt sig Raventós för att skapa ett torrt mousserande vin. Detta vin var förr känt som spansk champagne, champaña och xampany, men efter att ursprungsskyddet infördes inom EU blev det inte längre tillåtet att använda namnet champagne utanför distriktet Champagne i Frankrike.

Cava får produceras över hela Spanien, men traditionen och kunskapen att tillverka detta mousserande vin är störst i Penedès i nordöstra Spanien och det är här över 90% av landets cava produceras.

Cavas Masachs

Katalonien, Spanien

Josep Masachs drivs av fjärde generationens familjemedlemmar med Alex Ruiz Masachs som chefsvinmakare. Druvor planterades hos familjen på de  kalk- och mineralrika jordarna redan under romartiden.

22 hektar utgör de ekologiska odlingarna och de i genomsnitt 30-åriga vinstockarna trivs i det tempererade klimatet  i Vilafranca del Penedès i hjärtat av Katalonien, bara 5 mil väster om Barcelona.

Grundaren Josep Masachs hade vingården ”Dignitat” som sin favoritgård då gårdens bästa druvor växer där. Dignitat Cava Brut Nature är således en Special Réserve.

De huvudsakliga druvorna som odlas är xarel-lo, parellada och macabeo och odlingarna är ekologiska.

Högkvalitativa druvor, lågt skördeuttag, äldre vinstockar och lång lagring ger en extra krämig mousse med små, fina och många bubblor samt komplex smak.

Dignitat Cava Brut Nature

DO Katalonien, Spanien • Ekologiskt • Veganskt • Mètode Tradicional

Dignitat är ett torrt ekologiskt mousserande vin gjort av enbart handplockade druvor från en enskild vingård. Vinet har lagrats hela 15 månader, vilket är mycket längre än de 9 månader som krävs och som är brukligt hos de flesta Cava-producenter. Dignitat är helt torrt och innehåller endast 3 gram socker per liter.

Dignitat är en specialutgåva tillverkad av familjen Masachs i Vilafranca del Penedès i Katalonien. Familjen har producerat Cava i över 100 år och nu är det fjärde generationen med Alex Ruiz Masachs som basar för cavaproduktionen.

Vinet är gjort på lika delar macabeo, xarel-lo och parellada.

Doft: Frisk med inslag av gröna äpplen, citrus, bröd, mineral, och stenfrukt.

115 kr

Intermondis vinklubb

Vi arrangerar vinprovningar och evenemang ett antal gånger under året och skickar ut matnyttiga nyheter och råd en till två gånger i månaden.