Edetana Blanco

Typ: Vitt vin

Land: Spanien

Region och distrikt: Terra Alta

Klassificering: DO Terra Alta

Druvor: 70% vit garnatxa & 30% viognier

Lagring: 70% garnacha som kommer från 40-år gamla stockar. Efter jäsning lagras 50% av vinet på 300 liters stora franska ekfat och lagringen görs med skalkontakt. Resten av vinet vilar på ståltank och även här med skalkontakt.

Alkoholhalt: 13,5%

Producent: Edetària

Pris: 189 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 74916

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Medelfyllig och det ”exploderar” fullkomligt av blommor och lite exotisk frukt när man smakar på vinet. Man känner en angenäm smörighet från de franska ekfaten och här finns även en mineralton som mest gör sig gällande i den långa eftersmaken.

Doft: Framförallt blommor – ja, nästan som en hel blombukett av vita blommor. Mest känner man doft av vita rosor, magnolia och liljor. Litchifrukt finns även i den stora aromen tillsammans med en otrolig mineralton.

Passar till:

Smakrika rätter av både fisk (går även bra med grillade och stekta), fågel, milda ljusa kötträtter och svamp. Här är några tips;

• Risotto gjord på svamp, fågel eller skaldjur
• Rimmad lax med dillstuvad potatis
• Kantarellsoppa
• Sushi.

Serveringstemperatur: 8–10° C.

Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 3 år.

Producentinfo

En kvalitetsproducent i det högt belägna distriktet Terra Alta, granne med den mer kända ”Priorat”. Här jobbar Joan Àngel, ägare och grundare, med att producera eleganta, mineralrika viner som mestadels görs på garnacha (jmf grenache). Stockarna är äldre och jordmånen är ovanligt rik på olika mineraler.

Läs mer om producenten…

Vinframställning:70% garnacha som kommer från 40-år gamla stockar. Efter jäsning lagras 50% av vinet på 300 liters stora franska ekfat och lagringen görs med skalkontakt. Resten av vinet vilar på ståltank och även här med skalkontakt.

Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.

Länk till producent: http://www.edetaria.com

Recensioner

”TIPS”

”Vit garnacha möter lite fat och fruktiga toner av viognier. Vad blir väl det? Friskt, svalkande och krämigt med pomerans, rökig mineral och kryddor. Paella, por favor!”

– Sofia Ander, A Perfect Guide, Svd, 16/10 2021

2011 Edetana Blanco # 74916 och kostar 109 kronor

”I detta vin har en skvätt Viognier blandats in vilket känns tydligt. Doften är blommig med fin grapefruktarom i avslutet. En lätt bitterhet känns tydligt vilket gör det lätt att para ihop med mat. Avslutet är elegant med mineraler. Ett vin som är lämpat att lura vinklubben med. Var kommer detta vin ifrån?”

Anders Levander, DinVinguide.se, 16/2 2014

 

2011

Edetana Blanco 2011 har fått 90 poäng i Decanter Magazine (Robert Parker).

 

2011 Edetana Blanco – Provningsnotering

”Ett ungt, friskt vin med fräsch frukt, bra balans och inslag av persikor, äpple, citrus, blommor och mineraler.”

LivetsGoda.se, 1/6 2012