Edetana Tinto

Typ: Rött vin

Land: Spanien

Region och distrikt: Terra Alta

Klassificering: DO Terra Alta

Druvor: 60% garnacha, 30% syrah och  10% cariñena

Lagring:Druvorna till det här vinet kommer från vinstockar som är mellan 20 och 40 år gamla. De olika druvsorterna har jäst separat  och även lagrats 12 månader separat på 300 liter franska ekfat,  varefter de blandas varsamt för att skapa Via Edetana.

Alkoholhalt: 14,5%

Producent: Edetària

Pris: 159 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 74904

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Lång med balanserade tanniner och rik frukt och en mineralrik eftersmak.

Doft: Kryddiga röda bär med fatkaraktär och en hint av balsamico.

Passar till: Carpaccio, en god köttbit, kyckling, kalkon eller till mustiga grytor.

Serveringstemperatur: Ca 20°.

Producentinfo

En kvalitetsproducent i det högt belägna distriktet Terra Alta, granne med den mer kända “Priorat”. Här jobbar Joan Àngel, ägare och grundare, med att producera eleganta, mineralrika viner som mestadels görs på garnacha (jmf grenache). Stockarna är äldre och jordmånen är ovanligt rik på olika mineraler.

Läs mer om producenten…

Vinframställning: Druvorna till det här vinet kommer från vinstockar som är mellan 20 och 40 år gamla. De olika druvsorterna har jäst separat  och även lagrats 12 månader separat på 300 liter franska ekfat,  varefter de blandas varsamt för att skapa Via Edetana.

Länk till producent: http://www.edetaria.com

Recensioner

“Kryddig och intensiv doft med trevlig, ren frukt. Bra, god, kryddig smak i modern, matig stil.”

– Allt om vins provningsgrupp, Allt Om Vin, nr 7 2015

 

“Ett ungt, friskt vin från Terra Alta med fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av mörka körsbär, tranbär, lingon, sälta, tändsticka, citrusskal, mineraler och fat. 149 kr 88 poäng (++)”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, Nr 2014-17, Issue 216

 

“Vinet har en vacker svartröd färg. I detta vin har en Grenache mutation som heter Garnacha Peluda blandats in med 30 procent. Även 10 procent Carignan ingår. Trots att vinet har lagrats på nya franska fat i 12 månader så klarar vinet av detta utan påträngande fattoner. Frukten är frisk och tanninerna mogna med sötma. Det är mörka bär som dominerar både doft och smak. Även detta vin uppvisar fina mineraler i avslutet som är långt och elegant.”

– Anders Levander, dinvinguide.se, 16/2 2014