Edetana Tinto
Typ: Rött vin
Land: Spanien
Region och distrikt: Terra Alta
Klassificering: DO Terra Alta
Druvor: 60% garnacha, 30% syrah och 10% cariñena
Lagring:Druvorna till det här vinet kommer från vinstockar som är mellan 20 och 40 år gamla. De olika druvsorterna har jäst separat och även lagrats 12 månader separat på 300 liter franska ekfat, varefter de blandas varsamt för att skapa Via Edetana.
Alkoholhalt: 14,5%
Producent: Edetària
Pris: 177 kr inkl moms (750 ml)
Sortiment: Beställningssortimentet
Artikelnummer: 74904
Antal/kolli: 6 flaskor
Profil
Smak: Lång med balanserade tanniner och rik frukt och en mineralrik eftersmak.
Doft: Kryddiga röda bär med fatkaraktär och en hint av balsamico.
Passar till: Carpaccio, en god köttbit, kyckling, kalkon eller till mustiga grytor.
Serveringstemperatur: Ca 20°.
Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 3-5 år.
Producentinfo
En kvalitetsproducent i det högt belägna distriktet Terra Alta, granne med den mer kända ”Priorat”. Här jobbar Joan Àngel, ägare och grundare, med att producera eleganta, mineralrika viner som mestadels görs på garnacha (jmf grenache). Stockarna är äldre och jordmånen är ovanligt rik på olika mineraler.
Vinframställning: Druvorna till det här vinet kommer från vinstockar som är mellan 20 och 40 år gamla. De olika druvsorterna har jäst separat och även lagrats 12 månader separat på 300 liter franska ekfat, varefter de blandas varsamt för att skapa Via Edetana.
Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.
Länk till producent: http://www.edetaria.com
Recensioner
”Kryddig och intensiv doft med trevlig, ren frukt. Bra, god, kryddig smak i modern, matig stil.”
– Allt om vins provningsgrupp, Allt Om Vin, nr 7 2015
”Ett ungt, friskt vin från Terra Alta med fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av mörka körsbär, tranbär, lingon, sälta, tändsticka, citrusskal, mineraler och fat. 149 kr 88 poäng (++)”
– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, Nr 2014-17, Issue 216
”Vinet har en vacker svartröd färg. I detta vin har en Grenache mutation som heter Garnacha Peluda blandats in med 30 procent. Även 10 procent Carignan ingår. Trots att vinet har lagrats på nya franska fat i 12 månader så klarar vinet av detta utan påträngande fattoner. Frukten är frisk och tanninerna mogna med sötma. Det är mörka bär som dominerar både doft och smak. Även detta vin uppvisar fina mineraler i avslutet som är långt och elegant.”
– Anders Levander, dinvinguide.se, 16/2 2014