Edetària Blanco

Typ: Vitt vin

Land: Spanien

Region och distrikt: Terra Alta

Klassificering: DO Terra Alta

Druvor: 85% garnatxa & 15% macabeo

Lagring: Edetària har först jäst på nya franska 300 liter stora ekfat och därefter lagrats 8 månader på samma fat. Druvorna har vuxit på 60 år gamla vinstockar och stockarna växer på en jordmån som består av fossilblandad sand. Skördeuttaget är lågt.

Alkoholhalt: 14%

Producent: Edetària

Pris: 269 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 51166

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Vinet är fylligt med doft och smak av framförallt vita blommor och mineral. Syran är pigg men integrerad. Mycket koncentrerad smak!

Doft: Vita blommor och mineral.

Passar till: Kraftigare fisk- och skaldjursrätter men också till lättare rätter av vitt kött, asiatiska kryddstarka rätter av fisk och fågel samt lagrade ostar.

Serveringstemperatur: 8–10° C.

Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 5-7 år.

Producentinfo

En kvalitetsproducent i det högt belägna distriktet Terra Alta, granne med den mer kända ”Priorat”. Här jobbar Joan Àngel, ägare och grundare, med att producera eleganta, mineralrika viner som mestadels görs på garnacha (jmf grenache). Stockarna är äldre och jordmånen är ovanligt rik på olika mineraler.

Läs mer om producenten…

Vinframställning: Edetària har först jäst på nya franska 300 liter stora ekfat och därefter lagrats 8 månader på samma fat. Druvorna har vuxit på 60 år gamla vinstockar och stockarna växer på en jordmån som består av fossilblandad sand. Skördeuttaget är lågt.

Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.

Länk till producent: http://www.edetaria.com

Recensioner

Fyndviner
2015 Edetària Blanco
Spanien Terra Alta Edetària 200 kr 91 poäng (++)”

”Ett runt, rikt och bussigt vin med silkig, solmogen frukt, härlig balans, läcker syra och inslag av persikor, litchi, lyktfrukter, sälta, blommor, mineraler och fat.”

DVPE nr 6 2017

 

2011:

”Ett djupt, rikt och fylligt vin från Terra Alta med fet, solmogen frukt, bra balans, bra syra, läcker sälta och inslag av grapefrukt, persikor, färsk mandel, honungspomelo, blommor, mineraler och fat.
Drick 14–16. 199 kr 92 poäng (++!).”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, Nr 2014-17, Issue 216

 

Edetaria Blanco #74765 och kostar 199 kronor

”Detta är vinhusets topp cuve. Här har det blandats in cirka 15 procent av den lokala druvan Macabeo. Vinet har fått 8 månader på franska ekfat om 500 liter. Fatkaraktären märks tydligt i doften men den kommer att trimmas ned efter ett år i buteljen. Vi får även prova årgång 2010 där eken inte alls är framträdande. Vinstockarna är 60 år gamla vilket ger vinet sin fina komplexitet. Det är ett mycket spännande vin och jag skulle absolut inte gissat att det kommer från Spanien vid en blindprovning. Vinet är helt torrt och har massor av fin syra som ger vinet elegans och balans. Detta är ett riktigt bra vin.”

– Anders Levander, DinVinguide.se, 16/2 2014