Beställ FIRINA här
Nr 50915 | 121 KR | 750 ml | 14,5% vol

Vi på Intermondi åtar oss att skydda dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer om våra villkor på sidan om vår vinklubb.

Land: Italien

Region och distrikt: Piemonte

Klassificering: Barbera d’Asti DOCG

Druvor: 100% barbera

Sockerhalt: <0,3 g/100ml

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 50915

Årgång: 2020

PASSAR TILL

RECENSIONER

”Stark rekommendation, bra kvalitativ dryck”

”Barbera utan ek och från mer än 50 år gamla rankor ger här ett vin som låter druvan stå i centrum och det gör den verkligen med sitt generösa mörkbäriga fruktdriv där körsbär och cassis sticker ut, örtiga inslag och bröstkaramelliga inslag. Smaken uppvisar flirtig fruktmognad, smeksamma tanniner och pigg syra i en relativt fyllig och tät stil där örtigheten är framträdande. Saftiga plommon och körsbär kompletterar och vinet avslutar torrt och med kvardröjande eftersmak. Välgjort och onekligen ett sympatiskt pris. Lufta gärna vinet en sväng i karaff.”

– Livets Goda, 25/02-2022

”FYND”

”Mörk, solmogen frukt med viol, björnbär, lavendel, lagerblad, mjölkchoklad och fat. Fyllig, lång eftersmak med generöst varm frukt med mörka körsbär, mocca, lagerblad och fat.”

– Dina Viner Professional Edition, 2021-20 Issue 394

”Mycket bra – fynd”

”Ett ungt, friskt vin med fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, tranbär, hallon, ljus choklad, bigarråer, blommor, mineraler och fat. En cuvée på 100% Barbera.”

– Dina Viner Professional Edition, 2022-04 Issue 414

”Bra vin – prisvärt”

– Munskänken, 2021 03

”Purung barbera från trakterna kring Nizza Monferrato. Fokus ligger ofrånkomlingen på fruktdrivet och det accentueras av att vinet endast lagrats i ståltank. Ännu druvaromatiskt med örtiga inspel, skogsbär, körsbär och en omfattande solvarm känsla. Smaken är ungdomligt energisk med rätt tät flirtig bärfrukt, silkiga tanniner och en lätt citrustouch i avslutet. Rättfram och lättgillad.”

– Livets Goda, #149/2021

Firina Barbera d'Asti

Firina kommer ifrån området Castel Boglione, strax söder om Nizza Monferrato i provinsen Asti, Piemonte; hem för Italiens gigant Barbera.

Cascina Garitina grundades 1900 och är en familjedriven vingård, nu i fjärde generationen med Gianluca Morino som håller rodret. Vingården fokuserar specifikt på barbera och driver ekologiskt jordbruk med naturliga framställningsmetoder.

Gianluca Morino, fjärde generationens vinmakare

Vinodlingarna ligger på en höjd mellan 240 och 320 meter över havet, i hjärtat av Alto Monferrato och sträcker sig över ett område på drygt tjugo hektar som nästan helt består av druvan barbera. Vid sidan finns även några odlingar tillägnade dolcetto, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot och brachetto d’acqui.

Namnet på företaget kommer från Gianlucas gammelfarmor Margherita, vars smeknamn på den lokala dialekten var Garitina. Det var Garitina som startade verksamheten år 1900 och sedan dess har de efterkommande generationerna burit hennes minne och arv.

FIRINA BARBERA D'ASTI

Smak: Smaken är rik, välbalanserad och nyanserad fylld med mogna röda bär, svartvinbär, örter, viol och lavendel. 

Doft: Fyllig röd frukt med toner av svartvinbär, viol, lavendel och örter.

Serveringstemperatur: Ca 18 – 20°.

Passar till: Risotto, mustiga pastarätter, lättare kötträtter, samt hårda och mellanlagrade ostar.

PASSAR TILL

119 kr

Cascina Garitina

Intermondis vinklubb

Vi arrangerar vinprovningar och evenemang ett antal gånger under året och skickar ut matnyttiga nyheter och råd en till två gånger i månaden.