BESTÄLL HÄR

SOLVEIG 2020
Nr 53870 | 149 KR | 750 ml | 14% vol

Vi på Intermondi åtar oss att skydda dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer om våra villkor på sidan om vår vinklubb.

Läs mer nedan

Granne med Margaux med samma jordmån och solläge. 

Land: Frankrike

Region och distrikt: Bordeaux, Bordeaux Supérieur

Klassificering: AOP Bordeaux Supérieur

Druvor: 70% merlot, 30% cabernet sauvignon

Sortiment: Beställningssortimentet

Sockerhalt: <0,3 g/100ml

SMAK- OCH DOFTPROFIL

Elegant doft av solmogna bär som björnbär, hallon och blåbär, samt rosor, örter och aningen stall. Rik, generöst fruktig smak av mogna röda bär, bigarråer, hallon, mandel och örter. Mjuka tanniner och lång smak.

PASSAR TILL

Mustiga rätter som krämig pasta, risotto, ugnsgrillad kyckling, lamm och grytor.

RECENSIONER

”Prisvärd Bordeaux – med svensk koppling! Inbjudande, något mogen doft av mörka och röda bär, läder och stall. Smaken är mjukt druvig och en aning kryddig med plommon, hallon, svarta vinbär och torkade örter. Avslut med inslag av lakrits, peppar och korinter. En fin Bordeaux; som har merlots mjuka fyllighet och balans, och som flankeras med cabernet sauvignons svarta vinbär, samt för regionen så förknippade toner av blyertspenna. Strävheten är lättsam utan att vara för snäll och syran integrerad. En Bordeaux från ett bra läge som kommer glädja de allra flesta munnar.”
 
– Karl-Emil Danielsson, Vinhyllan.se, 14/12-23

Mycket bra vin – mer än prisvärt

– Munskänkarna, juni 2023

BRONS till Château Laronde Desormes i 2023 års Vinordic Wine Challenge!
 
Fler viner än någonsin var med i årets tävling – över 1100 st. I en blindprovning vann Château Laronde Desormes brons!
Recension: ”Balanserad, mjuk smak med lätt mognadston och inslag av mörka röda bär, björnbär, bigarråer, plommon och örter. Passar till mustiga rätter som krämig pasta, risotto, ugnsgrillad kyckling, lamm och grytor.”
 
– Vinordic Wine Challenge, 2023

”FYND I BESTÄLLNINGSSORTIMENTET!”⁠

”Bordeaux är fina gatan och på skönsjungande adresser som Margaux, Médoc, Pauillac och Saint-Émilion produceras några av världens förnämsta viner. Château Laronde Desormes ligger granne med Margaux och i flaskan levererar merlot och cabernet sauvignon ett fynd för frankofiler med inslag av svarta vinbär, mandel, cigarrlåda, katrinplommon, läder och fina fattoner.”⁠

– Jens Frithiofsson, Hello Winelovers, 16/2-24⁠

”Solveig 2019 är ett fantastiskt rött vin från Bordeaux Supérieur i Frankrike. Med en alkoholhalt på 14% är detta vin fylligt och välbalanserat. Dess sammansättning av druvor ger en komplex smakprofil med toner av mörka bär, kryddor och en elegant ekton. Solveig 2019 är perfekt att njuta av tillsammans med en läcker köttmiddag eller en ostbricka. Upplev den rika och förföriska karaktären hos detta Bordeaux-vin och låt det förgylla dina matupplevelser.”
 
– Gian Luca Marselii, vinjournalen.se, 7/8-23

”Rejält prisvärd ny Bordeaux

Ett riktigt prisvärt vin gjort med stor kunskap och från odlingar med fantastiska förutsättningar. Ett gott vin redan idag och som kan lagras i fem år till. Detta är ett vin du har till härliga grytor, till lamm och kyckling, pasta och risotto. Ett perfekt vin till grillningen!”

– Vinklubben Tre Kronor, 08/05/2023

Cuvée Solveig

Vinet är namngivet som en hyllning till egendomen Château Laronde Desormes ägares svensk-franska barnbarn, Solveig.

Château Laronde Desormes står under ledning av Emmanuel Desbrest. Emmanuel är känd för sin vinodlingsexpertis och enorma framgång med ett antal av Haut-Médocs ”petits châteaux”, inklusive närliggande Château Maucamps, Château Priban, Clos de May och Château Dasvin-Bel-Air. Hans framgång ligger bland annat i att utvinna mycket små skördar från tätt planterade vinstockar i vingården genom en ytterst strikt urvalsprocess av druvor. Laronde Desormes avkastning är mycket lägre än deras mer kända och mycket dyrare Cru Classé-grannar några meter bort i Margaux vilket är häpnadsväckande. 

Laronde Desormes ligger i det exklusiva området – Haut-Médoc på den, i vintermer, mycket historiska västra stranden i Bordeaux – bara ett stenkast från den prestigefyllda Margaux-kommunen och delar jordmån och solläge. Det skiljer endast några hundra meter från det vinodlingsområde som är klassificerat Margaux – olyckligt för Laronde Desormes men mycket fördelaktigt för vindrickare som letar efter förstklassiga Bordeaux-viner till ett pris som inte får plånboken att blöda. Om vingården Château Laronde Desormes hade varit belägen endast några meter västerut så skulle gårdens viner kosta dubbelt eller tredubblat mot dagens priser.

Vingården

Vingården håller medvetet ner volymen i den årliga  vinproduktionen från deras 22 hektar vinstockar för att fokusera på kvalitet istället för att producera så mycket som är tillåtet.

Vinodlingarna består av 6 500 vinrankor per hektar; normalt för området är 8 000 till 10 000 vinrankor per hektar. 

Rankorna växer i jord bestående av s.k. ”palues” (lerjordar), samt kalkstensjord – känt för området och dess högkvalitativa viner.

Historia

Vingården ligger på den nedre terrassen i Gironde, några hundra meter från floden Garonne och appellationen Margaux, i staden Macau.

Under medeltiden var Macau en mycket aktiv hamn och blomstrade tack vare floden Garonne. På den tiden fanns det ingen bro för att korsa floden, så en båt var länken mellan Blaye och staden Bordeaux. Ett stopp var Macau, och kallades ”au marchand” (hos köpmannen).

Historia

1790 ägdes Château Laronde Desormes av Madame Laronde. Vid tiden för revolutionen uttryckte hon några negativa åsikter om Macaus nationalgarde och anklagades för detta den 14 juli, förbundsdagen. Förrådd av sina anställda var hon tvungen att göra offentliga ursäkter under predikan i kyrkan, som på den tiden var platsen där hela staden samlades.

Efter Madame Larondes tid ägdes egendomen av familjen Tari – ägare till Château Giscours – som vidareutvecklade och förädlade vinproduktionen, innan det köptes av de nuvarande ägarna – familjen Tessandier.

Årgången 2020

Den nuvarande årgången av Solveig är 2020 – en årgång som prisas av många framstående vinexperter.

The hot and dry vintage produced fantastic wines showing richness in fruit and warm and succulent flavors, yet they maintain freshness, brightness and energy. It was the fourth recent vintage in Bordeaux (2018, 2019, 2020 and 2022) with extremely dry and hot weather conditions during the summer, especially in July. And so many wineries harvested their grapes early. Some white grapes were picked in mid-August, perhaps the earliest harvest ever.

JamesSuckling.com rated almost 2,000 Bordeaux from the 2020 vintage and the quality is fantastic. The best reds show a combination of finesse, structure and gravity, with well-judged opulence. This comes from precision and excellence in viticulture, where wineries try to conserve the quality of their grapes through various techniques such as shading fruit with large leaf canopies as well as meticulous winemaking, with producers moving away from overly extracted and overly wooded reds to softer and less contrived methodology in their cellars.

After tasting more than 400 barrel samples from the 2020 vintage, I can 100% confirm that it is another great year for Bordeaux. The 2020 vintage marks a rare trilogy of excellent vintages [2018, 2019, 2020] that produced wines at the same or very close quality level across the board from great named chateaux to lesser-known estates.

– JamesSuckling.com

Högrevsburgare

En rätt som aldrig är fel

Året runt kan man göra denna smaklöksretande delikatess som gärna får vara lite kletig och saftig. Högrevsburgare hör till vår absoluta topplista med mat som man aldrig får nog av.

Ingredienser
4 portioner

  • 600 g nötfärs av högrev
  • Salt (1,5 tsk)
  • Svartpeppar
  • 80 g cheddarost (alt.  gruyere, att hyvla)
  • 2 gula lökar
  • 2 saltgurkor
  • Smör, till stekning
  • 4 hamburgerbröd
  • 8 st skivor bacon
  • Sås till topping (t.ex. tryffelmajonnäs, grillsås, ketchup)

Gör så här:

  1. För bästa smak rekommenderar vi att köpa en hel bit högrev och antingen själv mala hemma eller få den mald i butik. Tillsätt 1,5 tsk salt och blanda så att färsen håller sig luftig – den får inte bli kompakt. Fördela färsen jämnt på en bit gladpack, platta till kanterna och rulla in den i plasten så att du får en tjock korv. Skär köttkorven i fyra jämna skivor – varje skiva är en hamburgare.
  2. Skiva löken tunt och stek den på låg värme med lite smör tills den är mjuk och fått lite färg.
  3. Förbered osten genom att skära eller hyvla tunna skivor och skär sedan långa tunna skivor av gurkan. Ta av löken från pannan och låt vila på en tallrik.
  4. Stek baconskivorna och låt även dem sedan vila på ett fat.
  5. Tryck till burgarna med händerna en aning utan att kanterna spricker och lägg dem på grillen eller stekpannan. Stek ca 2 minuter per sida, ge burgarna ordentligt med stekyta och peppra på varje sida. Precis innan de börjar bli färdiga, lägg på osten på varje burgare. Bryn brödet och servera.

Solveig Bordeaux Supérieur 2020

Tillsammans med vinmakaren har vi utvecklat Solveig, med vinet från Chateau Laronde Desormes, som en specialutgåva exklusivt för Sverige och som en hyllning till vingårdens svenska koppling. Vinmakaren har även beslutat att erbjuda Solveig till ett aningen bättre pris än deras standardutgåva, vilket vi verkligen är glada över!

Elegant doft av solmogna bär som björnbär, hallon och blåbär, samt rosor, örter och aningen stall. Rik, generöst fruktig smak av mogna röda bär, bigarråer, hallon, mandel och örter. Mjuka tanniner och lång smak.

Passar till: Mustiga rätter som krämig pasta, risotto, ugnsgrillad kyckling, lamm, hamburgare och grytor.

Serveringstemperatur: Ca 20°.

Lagringsförslag: Gott idag och kan lagras svalt ytterligare ca 5 år.

149 kr

Solveig går att beställa till samtliga systembolag styckvis eller låda à 6 fl. 

Intermondis vinklubb

Vi arrangerar vinprovningar och evenemang ett antal gånger under året och skickar ut matnyttiga nyheter och råd en till två gånger i månaden.