SOLVEIG 2019
Nr 53870 | 149 KR | 750 ml | 14% vol

Vi på Intermondi åtar oss att skydda dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer om våra villkor på sidan om vår vinklubb.

Land: Frankrike

Region och distrikt: Bordeaux, Bordeaux Supérieur

Klassificering: AOP Bordeaux Supérieur

Druvor: 70% merlot, 30% cabernet sauvignon

Lagring: Sex månader på ståltank

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 53870

PASSAR TILL

Mustiga rätter som krämig pasta, risotto, ugnsgrillad kyckling, lamm och grytor.

Cuvée Solveig

Vinet är namngivet som en hyllning till egendomen Château Laronde Desormes ägares svensk-franska barnbarn, Solveig.

Château Laronde Desormes står under ledning av Emmanuel Desbrest. Emmanuel är känd för sin vinodlingsexpertis och enorma framgång med ett antal av Haut-Médocs ”petits châteaux”, inklusive närliggande Château Maucamps, Château Priban, Clos de May och Château Dasvin-Bel-Air. Hans framgång ligger bland annat i att utvinna extremt små skördar från mycket tätt planterade vinstockar i vingården genom en ytterst strikt urvalsprocess av druvor. Laronde Desormes avkastning är mycket lägre än deras mer kända och mycket dyrare Cru Classé-grannar några meter bort i Margaux – Château Margaux, Château Lafite, Rothschild, Mouton – vilket är häpnadsväckande. 

Laronde Desormes ligger i det exklusiva området – Haut-Médoc på den, i vintermer, mycket historiska västra stranden i Bordeaux – bara ett stenkast från den prestigefyllda Margaux-kommunen och delar jordmån och solläge. Det skiljer endast ett par hundra meter från det vinodlingsområde som är klassificerat Margaux – olyckligt för Laronde Desormes men mycket fördelaktigt för vindrickare som letar efter förstklassiga Bordeaux-viner till ett pris som inte får plånboken att blöda. Om vingården Château Laronde Desormes hade varit belägen endast några meter bort från floden så skulle gårdens viner kosta dubbelt eller tredubblat mot dagens priser.

Vingården

Vingården håller medvetet ner volymen i den årliga  vinproduktionen från deras 22 hektar vinstockar för att fokusera på kvalitet istället för att producera så mycket som är tillåtet.

Vinodlingarna består av 6 500 vinrankor per hektar; normalt för området är 8 000 till 10 000 vinrankor per hektar. 

Rankorna växer i jord bestående av s.k. ”palues” (lerjordar), samt kalkstensjord – känt för området och dess högkvalitativa viner.

Historia

Vingården ligger på den nedre terrassen i Gironde, några hundra meter från floden Garonne och appellationen Margaux, i staden Macau.

Under medeltiden var Macau en mycket aktiv hamn och blomstrade tack vare floden Garonne. På den tiden fanns det ingen bro för att korsa floden, så en båt var länken mellan Blaye och staden Bordeaux. Ett stopp var Macau, och kallades ”au marchand” (hos köpmannen).

Historia

1790 ägdes Château Laronde Desormes av Madame Laronde. Vid tiden för revolutionen uttryckte hon några negativa åsikter om Macaus nationalgarde och anklagades för detta den 14 juli, förbundsdagen. Förrådd av sina anställda var hon tvungen att göra offentliga ursäkter under predikan i kyrkan, som på den tiden var platsen där hela staden samlades.

Efter Madame Larondes tid ägdes egendomen av familjen Tari – ägare till Château Giscours – som vidareutvecklade och förädlade vinproduktionen, innan det köptes av de nuvarande ägarna – familjen Tessandier.

Årgången 2019

Den nuvarande årgången av Solveig är 2019 – en årgång som prisas av många framstående vinexperter. Andreas Larsson, världsmästare i sommellerie 2007, skriver följande om årgången i Bordeaux:

”En sak är säker – 2019 är den mest kompletta unga årgång jag någonsin provat tillsammans med 2016 och även 2020 som jag så sakteliga har börjat prova då de börjat buteljeras.
2019 överglänser vida 2009, 2010, 2015 och 2018 vilka alla klassats som exceptionella årgångar. Då jag överhuvudtaget inte förstått mig på 2010, och har vissa invändningar emot homogeniteten i övriga så kan man konstatera att 2019 har gett oerhört kompletta viner. En varm och förhållandevis torr årgång med en lättavklarad skörd utan extremer. De bästa vinerna har koncentration, renhet, bra tanninmognad och bra syranivåer utan tillstymmelser till övermognad eller syltade fruktkaraktärer.”

– Andreas Larsson, tasted.wine, 09/03/2022

Högrevsburgare

En rätt som aldrig är fel

Året runt kan man göra denna smaklöksretande delikatess som gärna får vara lite kletig och saftig. Högrevsburgare hör till vår absoluta topplista med mat som man aldrig får nog av.

Ingredienser
4 portioner

 • 600 g nötfärs av högrev
 • Salt (1,5 tsk)
 • Svartpeppar
 • 80 g cheddarost (alt.  gruyere, att hyvla)
 • 2 gula lökar
 • 2 saltgurkor
 • Smör, till stekning
 • 4 hamburgerbröd
 • 8 st skivor bacon
 • Sås till topping (t.ex. tryffelmajonnäs, grillsås, ketchup)

Gör så här:

 1. För bästa smak rekommenderar vi att köpa en hel bit högrev och antingen själv mala hemma eller få den mald i butik. Tillsätt 1,5 tsk salt och blanda så att färsen håller sig luftig – den får inte bli kompakt. Fördela färsen jämnt på en bit gladpack, platta till kanterna och rulla in den i plasten så att du får en tjock korv. Skär köttkorven i fyra jämna skivor – varje skiva är en hamburgare.
 2. Skiva löken tunt och stek den på låg värme med lite smör tills den är mjuk och fått lite färg.
 3. Förbered osten genom att skära eller hyvla tunna skivor och skär sedan långa tunna skivor av gurkan. Ta av löken från pannan och låt vila på en tallrik.
 4. Stek baconskivorna och låt även dem sedan vila på ett fat.
 5. Tryck till burgarna med händerna en aning utan att kanterna spricker och lägg dem på grillen eller stekpannan. Stek ca 2 minuter per sida, ge burgarna ordentligt med stekyta och peppra på varje sida. Precis innan de börjar bli färdiga, lägg på osten på varje burgare. Bryn brödet och servera.

Solveig Bordeaux Supérieur 2019

Tillsammans med vinmakaren har vi utvecklat Solveig, med vinet från Chateau Laronde Desormes, som en specialutgåva exklusivt för Sverige och som en hyllning till vingårdens svenska koppling. Vinmakaren har även beslutat att erbjuda Solveig till ett aningen bättre pris än deras standardutgåva, vilket vi verkligen är glada över!

Elegant doft av solmogna bär som björnbär, hallon och blåbär, samt rosor, örter och aningen stall. Rik, generöst fruktig smak av mogna röda bär, bigarråer, hallon, mandel och örter. Mjuka tanniner och lång smak.

Passar till: Mustiga rätter som krämig pasta, risotto, ugnsgrillad kyckling, lamm, hamburgare och grytor.

Serveringstemperatur: Ca 20°.

Lagringsförslag: Gott idag och kan lagras svalt ytterligare ca 5 år.

149 kr

Solveig går att beställa till samtliga systembolag styckvis eller låda à 6 fl. 

RECENSIONER

Mycket bra vin – mer än prisvärt

– Munskänkarna, juni 2023

BRONS till Château Laronde Desormes i 2023 års Vinordic Wine Challenge!
 
Fler viner än någonsin var med i årets tävling – över 1100 st. I en blindprovning vann Château Laronde Desormes brons!
Recension: ”Balanserad, mjuk smak med lätt mognadston och inslag av mörka röda bär, björnbär, bigarråer, plommon och örter. Passar till mustiga rätter som krämig pasta, risotto, ugnsgrillad kyckling, lamm och grytor.”
 
– Vinordic Wine Challenge, 2023

”Rejält prisvärd ny Bordeaux

Ett riktigt prisvärt vin gjort med stor kunskap och från odlingar med fantastiska förutsättningar. Ett gott vin redan idag och som kan lagras i fem år till. Detta är ett vin du har till härliga grytor, till lamm och kyckling, pasta och risotto. Ett perfekt vin till grillningen!”

– Vinklubben Tre Kronor, 08/05/2023

89/100 poäng: Mycket bra. Ett mycket bra till enastående vin; allmänt komplext, strukturerat och lagringsvärt med mycket karaktär och terroiruttryck.

“Medeldjup färg med en något lila nyans. Ren och mogen doft med toner av vilda bär, diskret ek och lite tobak. Medelfyllig, fräsch och balanserad smak med krossade bär, mild kryddighet och en rätt lång avslutning.”

– Andreas Larsson – världsmästare i sommellerie 2007, tasted.wine, 09/03/2022

Intermondis vinklubb

Vi arrangerar vinprovningar och evenemang ett antal gånger under året och skickar ut matnyttiga nyheter och råd en till två gånger i månaden.