Via Terra Garnatxa Blanca

Typ: Vitt vin

Land: Spanien

Region och distrikt: Terra Alta

Klassificering: DO Terra Alta

Druvor: 100% garnatxa blanca

Lagring: Vinet har jäst på ståltank med dels fullmogna druvor, dels tidigt skördade druvor. Denna mix av druvor av olika mognad ger vinet fler dimensioner.  Vinrankorna är ca 20 år gamla, en ansenlig ålder som ger smakrika druvor.

Alkoholhalt: 13,5%

Producent: Edetària

Pris: 137 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 74152

Antal/kolli: 12 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Ett friskt vin som smakar mogen frukt som aprikos, melon och konserverade päron. Det smakar också mineral som ger en spännande sälta tillsammans med vinets rika fruktighet.

Doft: Doft av citrus och frukt.

Passar till: Njut av Via Terra som apéritif eller till bufféns lättare rätter. Passar också till sushi och mild asiatisk mat och t ex ceviche, laxcarpaccio eller milt smaksatta pilgrimsmusslor.

Serveringstemperatur: 8–10° C.

Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 3 år.

Producentinfo

En kvalitetsproducent i det högt belägna distriktet Terra Alta, granne med den mer kända ”Priorat”. Här jobbar Joan Àngel, ägare och grundare, med att producera eleganta, mineralrika viner som mestadels görs på garnacha (jmf grenache). Stockarna är äldre och jordmånen är ovanligt rik på olika mineraler.

Läs mer om producenten…

Vinframställning: Via Terra Garnatxa Blanca har jäst på ståltank med dels fullmogna druvor, dels tidigt skördade druvor. Denna mix av druvor av olika mognad ger vinet fler dimensioner.  Vinrankorna är ca 20 år gamla, en ansenlig ålder som ger smakrika druvor.

Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.

Länk till producent: http://www.edetaria.com

Recensioner

2013 Via Terra Garnatxa Blanca # 74152 och kostar 99 kronor

”Detta är en nyhet som släpps den 1 mars i beställningssortimentet. Vinet är gjort på 100 procent Grenache Blanc och har inte fått någon fatlagring. Det är ett förvånansvärt friskt och fräscht vin för att vara en vit spanjor. Vinmakaren Joan Angel Lliberia menar allvar med att skapa eleganta friska viner. Doften är aromatisk och smaken har mycket citrus och gula frukter. Avslutet är balanserat med fina mineraltoner.”

– Anders Levander, DinVinguide.se, 16/2 2014

 

2013

”De vita vinerna från Edetària vittnar om att Joan Àngel har full kontroll över både odling och framställning. Hans 2013 Via Terra Garnacha Blanca (nr 74152 / 99 kr / 86 LGP) är ett riktigt trevligt billigt tankjäst vin av druvor från yngre stockar. För just det här vinet låter man skörda en del av druvorna tidigt för att fånga en riktigt frisk syra, medan den större mängden druvor är skördade vid full mognad för att ge kropp och fruktarom. Vinet är förvisso enkelt, men trevligt citrusfruktig med nyanser av mandarin och med en fin mineralton i slutet av smaken.”

– Michel Jamais, Livets Goda.se, 22/2 2014