Via Terra Garnatxa Negra

Typ: Rött vin

Land: Spanien

Region och distrikt: Terra Alta

Klassificering: DO Terra Alta

Druvor: 100% garnatxa negra

Lagring: Druvorna till Via Terra Garnatxa Negra plockas när de är maximalt mogna och halva skörden macereras sedan mycket kallt för att skapa ett fräscht och fruktigt vin. Resterande del urlakas traditionellt.  Efter jäsning lagras vinet på franska ekfat under 4 månader (1 år gamla fat).

Alkoholhalt: 14,5%

Producent: Edetària

Pris: 137 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 75186

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Vinet doftar mörka bär, aningen kryddor och mineral.

Doft: Smaken är mjuk, intensivt fruktig och med en fräsch inramning.

Passar till: Grillad vit fisk samt rätter av vitt kött. Via Terra Garnatxa Negra är också ett utmärkt buffévin.

Serveringstemperatur: Ca 19°.

Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 3-5 år.

Producentinfo

En kvalitetsproducent i det högt belägna distriktet Terra Alta, granne med den mer kända ”Priorat”. Här jobbar Joan Àngel, ägare och grundare, med att producera eleganta, mineralrika viner som mestadels görs på garnacha (jmf grenache). Stockarna är äldre och jordmånen är ovanligt rik på olika mineraler.

Läs mer om producenten…

Vinframställning: Druvorna till Via Terra Garnatxa Negra plockas när de är maximalt mogna och halva skörden macereras sedan mycket kallt för att skapa ett fräscht och fruktigt vin. Resterande del urlakas traditionellt.  Efter jäsning lagras vinet på franska ekfat under 4 månader (1 år gamla fat).

Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.

Länk till producent: http://www.edetaria.com

Recensioner

Sommarfavorit!
Betyg: 5 av 6

Charmig och saftig garnacha i modern spansk stil. Komplett med rejäl kryddighet och lakritstoner. Har potential att bli ett av sommarens husviner.”

– Andreas Grube, Svenska Dagbladet 14 juni 2018

 

Detta var en positiv elegant överraskning. Det var inte någon fullpumpad spanjor utan ett elegant vin med nästan Burgundisk stil. Vinet har fått en lätt ekfatslagring på 4 månader.  Jag fick känsla av Pinot Noir från nya världen. Även här återfinner vi bra syra med tydliga mineraler. Inget muskelknippe alls. Till vinet serveras en dijonsenaps-griljerad kalkon vilket visar sig vara en perfekt kombination.”

– Anders Levander, Din Vinguide.se, 16/2 2014

 

Terra Garnatxa Negra 2012, 99 kr 87/100 poäng

Ett lättare vin med en frisk litet kryddig mörkbärig och fruktig doft. I munnen balanserad med en lätt kryddig smak av björnbär, mörka plommon och ett uns sälta. Ett trevligt vardagsvin till kycklingsallad med oliver och soltorkad tomater eller vid spontanbesök från polarna. Etthundra procent garnatxa tinta som legat fyra månader på ett år gamla franska ekfat.”

– ”Jäst-Janne”, Popit.nu, 28/2 2014