Beställ BROCCA CHIANTI CLASSICO här
Nr 51163 | 159 KR | 750 ml | 14% vol

Vi på Intermondi åtar oss att skydda dina personuppgifter enligt GDPR. Kontakta oss gärna vid frågor.

Land: Italien

Region och distrikt: Toskana

Klassificering: Chianti Classico DOCG

Druvor: 85% sangiovese, 15% andra lokala sorter

Lagring: Brocca Chianti Classico är tillverkat med naturlig jäst och 70% av vinet har lagrats på ekfat i minst 18 månader.

Sockerhalt: <0,3 g/100ml

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 51163

PASSAR TILL

RECENSIONER

”BROCCA VISAR VÄGEN!

Vinerna från Brocca har funnits på vårt monopol under några år nu och de årgångar som släppts har alltid hållit hög klass. Och detta för en högst rimlig peng.

Bakom vinerna ligger Marco Bernabei vars familj satt djupa spår i den toscanska vinjorden och för den del även i vinvärlden.

Marco har också arbetat som konsult och hjälpt andra vin-producenter att få ut det bästa av sina viner.

Marcos far-Franco Bernabei – är också högt ansedd oenolog och eftertraktad vinmakare i Toscana. Under en tid när sangiovesevinerna från Toscana och framför allt då vinerna från Chianti inte var på modet så klev Franco fram och såg till att det blev en förändring. Bland annat så analyserade han jordmånerna och odlingsteknikerna för att kunna maximera kvalitén hos framför allt druvan Sangiovese. Han fick smeknamnet “Mr Sangiovese”.

Brocca är dock Marcos egna projekt men han har (tror jag) lärt sig mycket av sin far.

Vinerna från Brocca håller hög klass och om man skall använda sig av termer som fynd eller superfynd så är vinerna härifrån superfynd. Oerhört mycket vin med tydlig karaktär av det toscanska ursprunget.

VINER

78282 Brocca 2018. Pris 129 kr.

Stor doft. Ung med inslag av röd frukt, körsbär, korint, lite kryddor och vanilj. Medelfyllig och ung smak med frisk fin syra, bra frukt och tydliga tanniner. Balanserad struktur och bra längd med rent slut. Högklassisgt vin som hade kunnat kosta mer. En mix av 80 procent Sangiovese och 20 procent Merlot. 90 poäng.

51163 Brocca Chianti Classico 2017. Pris 159 kronor.

I detta vin har vi 85 procent Sangiovese och resterande del är en mix av lokala druvor. Doften domineras av klassiska körsbärstoner samt örter, tobak och kryddor. Medelfyllig smak med lite utvecklade drag. Fin syra och tydliga balanserade tanniner. Bra längd med rent slut.  90 poäng.

Härliga vardagsviner med toscanskt ursprung som ni inte bör missa eller mer korrekt som ni måste köpa och prova!!!”

– Peter Axelsson, vinsider.se, 14-02-2022

”Brocca Chianti Classico – ytterst charmant & troget sitt ursprung”

”Det är en flirtig Chianti Classico vi har i våra glas, ett vin som fångar årgångens charm och örtblommighet alldeles utmärkt och varvar detta med karamelliserade körsbär, mjölkchoklad, tobak, läderfåtölj och nyanserade fatinslag. Smaken uppvisar spänst i det transparent rödfruktiga som backas upp av fint sandiga tanniner, lätt kärnkärvhet, örtagård och ett fint kryddfäste i avslutet som också hintar diskret citrus på ett uppfriskande vis. En lyckad Chianti Classico är det utan tvivel och vi dricker det gärna nu och de närmaste åren för att fånga vinets charm och fina frukt. Stark rekommendation, bra kvalitativt vin

– Livets Goda, 27/10 2021

Ett av årets bästa viner i Beställningssortimentet!

– Allt om Vin, 08/12-2021

”MYCKET BRA! FYND”

”Ett ungt, friskt vin med ren, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, tranbär, mandariner, blommor, mineraler och fat.”

– Dina Viner Professional Edition, 2021-25 Issue 399

En röd nödvändighet

”Snyggt och välgjort, på 85 procent sangiovese och andra lokala sorter. Frukten är saftig och direkt, energisk och pockande med körsbär, hallon och kryddiga stråk av ceder, eneträ och rejäla kvistar med solmättad rosmarin. Ett ultimat bolognese-vin.”

– Sofia Ander, Dinvinguide.se, 2-08-2021

”FYND! – Ett utmärkt vin med bra karaktär”

– Andreas Grube & Gunilla Hultgren-Karell, Allt om Vin, nr 7, 2021

Ett fullblod från hjärtlandet i Toskana

Brocca Chianti Classico DOCG kommer från hjärtat i området Chianti – det som kallas ”Chianti Classico”. Det är nyanserad, elegant och välbalanserad med toner av mogna röda bär, rosmarin, mocka, svamp, viol, ceder och örter och en fantastisk komplexitet och balanserad smakrikedom.

Passar mycket bra till smakrika kötträtter, pasta, risotto, ossobuco, ragu, grillade grönsaker – men även till viltkött som vildsvin, hjort och fågel.

Brocca Chianti Classico är tillverkat enbart med naturlig jäst. 70% av vinet har lagrats i minst 18 månader på ekfat, resten på ståltank, och innehåller inget tillsatt socker.

Vinet lagras i fat av tre olika storlekar:

  • 4000 liter stora fat med en snittålder på 8 år
  • ”Tonneaux” på 500 liter med en ålder på 2 till 5 år
  • ”Barriques” på 225 liter med en ålder på 2 till 4 år

Druvorna har vuxit på över 30 år gamla vinstockar i området Gaiole i Chianti Classico. Området betraktas av många som det främsta i Chianti tack vare förekomsten av galestro, en typ av märgelsten som ger vindruvorna sin unika karaktär – områdets terrior.

Druvornas odlingslägen är sluttningar mot öst och väst med en altitud på 250 till 300 meter över havet.

Brocca Chianti Classico

Smak: Smaken är nyanserad, elegant och välbalanserad med toner av mogna röda bär, rosmarin, mocka, svamp, viol, ceder och örter.

Doft: Fyllig röd frukt med toner av mocka, viol, ceder och örter.

Passar till: Risotto, mustiga pastarätter, kötträtter, vilt, samt hårda och mellanlagrade ostar.

Serveringstemperatur: Ca 18 – 20°.

PASSAR TILL

159 kr

Intermondis vinklubb

Vi arrangerar vinprovningar och evenemang ett antal gånger under året och skickar ut matnyttiga nyheter och råd en till två gånger i månaden.