Beställ BROCCA här
Nr 78282 | 129 KR | 750 ml | 13,5% vol

Vi på Intermondi åtar oss att skydda dina personuppgifter enligt GDPR. Läs mer om våra villkor på sidan om vår vinklubb.

Land: Italien

Region och distrikt: Toskana

Klassificering: IGT Toscana

Druvor: 80% sangiovese, 20% merlot

Lagring: Brocca är tillverkat med naturlig jäst och har lagrats i minst 24 månader delvis på stora ekfat och delvis på barrique.

Sockerhalt: <0,3 g/100ml

Sortiment: Fast sortiment

Artikelnummer: 78282

LUFTA GÄRNA

PASSAR TILL

RECENSIONER

”BROCCA VISAR VÄGEN!

Vinerna från Brocca har funnits på vårt monopol under några år nu och de årgångar som släppts har alltid hållit hög klass. Och detta för en högst rimlig peng.

Bakom vinerna ligger Marco Bernabei vars familj satt djupa spår i den toscanska vinjorden och för den del även i vinvärlden.

Marco har också arbetat som konsult och hjälpt andra vin-producenter att få ut det bästa av sina viner.

Marcos far-Franco Bernabei – är också högt ansedd oenolog och eftertraktad vinmakare i Toscana. Under en tid när sangiovesevinerna från Toscana och framför allt då vinerna från Chianti inte var på modet så klev Franco fram och såg till att det blev en förändring. Bland annat så analyserade han jordmånerna och odlingsteknikerna för att kunna maximera kvalitén hos framför allt druvan Sangiovese. Han fick smeknamnet “Mr Sangiovese”.

Brocca är dock Marcos egna projekt men han har (tror jag) lärt sig mycket av sin far.

Vinerna från Brocca håller hög klass och om man skall använda sig av termer som fynd eller superfynd så är vinerna härifrån superfynd. Oerhört mycket vin med tydlig karaktär av det toscanska ursprunget.

VINER

78282 Brocca 2018. Pris 129 kr.

Stor doft. Ung med inslag av röd frukt, körsbär, korint, lite kryddor och vanilj. Medelfyllig och ung smak med frisk fin syra, bra frukt och tydliga tanniner. Balanserad struktur och bra längd med rent slut. Högklassisgt vin som hade kunnat kosta mer. En mix av 80 procent Sangiovese och 20 procent Merlot. 90 poäng.

51163 Brocca Chianti Classico 2017. Pris 159 kronor.

I detta vin har vi 85 procent Sangiovese och resterande del är en mix av lokala druvor. Doften domineras av klassiska körsbärstoner samt örter, tobak och kryddor. Medelfyllig smak med lite utvecklade drag. Fin syra och tydliga balanserade tanniner. Bra längd med rent slut.  90 poäng.

Härliga vardagsviner med toscanskt ursprung som ni inte bör missa eller mer korrekt som ni måste köpa och prova!!!”

– Peter Axelsson, vinsider.se, 14-02-2022

”Stark rekommendation, bra kvalitativ dryck”

”Väldoftande sangiovese-dominerad toscanare där lavendel, rosmarin, kryddiga ekfat gör körsbär, läder, tobak och torkade frukter sällskap. Smakprofilen visar upp årgångens mer generösa fruktdriv och lilla värme på ett fint vis, tanninerna är mogna och smeker gommen samtidigt som det finns ett körsbärskärvt, lätt järnigt motstånd och pigg syra. Örtiga nyanser, integrerad ek och behaglig längd ger oss återigen en ytterst stabil årgång av Brocca.”

– Christoffer Enquist, Livets Goda, 25/02-2022

Fynd på Systemet just nu – ur vårens bästa viner

”Ett vin med charm, struktur och personlighet.

Gott om både syrlig rödbärighet, gröna örter och lite rustik kryddighet.”

– Gunilla Hultgren-Karell och Andreas Grube, Allt Om Mat, 03/03 2022

”Ett vin med charm och struktur”

– Allt om Vin, nov 2021

Topplistan – ”dofta och njut”

”Körsbärsfriskt och härligt klassisk med finstämda smaker av Toscana. Dofta och njut av ceder och eneträ, viol, lite pomerans och smakrika örter. En genuin stil som kallar på frasig pizza, bolognese och även en fin köttbit med gremolata.”

– Dryckeslistan.se, v 47 2021

FYND – Mycket Bra! 

”Ett ungt, friskt vin med ren, mörkröd frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, tranbär, hallon, bigarråer, blommor, mineraler och fat. Drick 21-27.”

– DVPE 2021-29 Issue 403

Brocca Toscana IGT

Brocca är tillverkat med naturlig jäst, har lagrats i minst 24 månader delvis på stora ekfat och delvis på barrique och har inget tillsatt socker.

Druvorna har vuxit på över 30 år gamla vinstockar i områdena Barberino och Gaiole i området Chianti. Gaiole, varifrån majoriteten av druvorna kommer, är det område som kallas ”Chianti Classico” och betraktas som den främsta terroiren i Chianti tack vare förekomsten av galestro, en typ av märgelsten som ger vindruvorna sin unika karaktär.

Chianti
Marco Bernabei, femte generationens vinmakare

Bakom Brocca finner vi den ansedda vinmakaren Marco Bernabei, son till en av Italiens främsta vinmakare i modern tid, Franco Bernabei, även kallad Mr Sangiovese. Fadern är bland annat upphovsman till lysande och världskända och vida omskrivna viner som Bucerchiale från Fattoria di Selvapiana och Flaccianello della Pieve från Fontodi. Med andra ord, Marco har lärt sig från den bästa och det visar han med tydlighet i pärlan Brocca!

BROCCA

Smak: Kryddig, något utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, ceder, korinter, kanel, vanilj och pomerans. Balanserade tanniner och lång ihållande smak. 

Doft: Fin röd frukt med toner av viol, vanilj och lite stall.

Serveringstemperatur: Ca 18 – 20°.

Passar till: Risotto, mustiga pastarätter, lättare kötträtter samt hårda och mellanlagrade ostar.

LUFTA GÄRNA

PASSAR TILL

129 kr

Intermondis vinklubb

Vi arrangerar vinprovningar och evenemang ett antal gånger under året och skickar ut matnyttiga nyheter och råd en till två gånger i månaden.