Olivier & Lafont "Le Petit Secret"

Typ: Rött vin

Land: Frankrike

Region och distrikt: Côtes du Rhône

Klassificering: AOC

Druvor: 50% grenache, 20% syrah, 15% carignan

Lagring: 33% av vinet har lagrats på franska 228 liter stora ekfat i 12 månader.

Alkoholhalt: 14,5%

Producent: Olivier & Lafont

Pris: 147 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Beställningssortimentet

Artikelnummer: 71847

Antal/kolli: 12 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Smaken är rund, öppen och inbjudande med toner av smultron, svarta vinbär, rosor, viol, ek och salvia. Fin, balanserad struktur och långt avslut.

Doft: En rik och ursprungstypisk doft med mogna röda bär, elegant fatton, viol, rosor och färska örter.

Passar till: Lättare kötträtter, risotto, vild fågel och ostar.

Serveringstemperatur: Ca 20°.

Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 2-5 år.

Producentinfo

Producenten Olivier & Lafont är en duo bestående av Baptiste Olivier och Gérald Lafont. De är några av Rhône-dalens absolut mest efterfrågade oenologer och hjälper världskända producenter som Domaine Pierre Usseglio, Domaine Saint Préfert, La Bastide Saint Dominique, Domaine de Cristia, Domaine de la Biscarelle och Domaine Durieu. De gör också egna viner och har förmånen, tack vare sitt kontaktnät, att kunna selektera de absolut bästa druvorna i Rhône-dalen och de gör viner från områdets kända appellationer som Châteauneuf-du-pape, Crozes Hermitage, Vacqueyras, Gigondas och Lirac.

Läs mer om producenten…

Vinframställning: 33% av vinet har åldrats på franska 228 liter stora ekfat under 12 månader, resten har legat på betongtank.

Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.

Länk till producent: www.olivier-lafont.com

Recensioner

Bäst bland SvD:s vårnyheter!

”Välmatat sydfranskt vin på mestadels grenache: mörka skogsbär, inslag av lakrits och choklad och avslutande örtighet med fatkaraktär. Bäst till en mustig gryta.”

– Mikael Mölstad, SvD, 26/03 2021

Gott och välgjort – Prisvärt

”Även om man inte kan franska förstår man vad namnet betyder tack vara bilden på etiketten. Den lilla hemligheten är ett mustigt, mulligt vin med saftiga, mogna mörka bär, choklad, örter och syrlig ryggrad med friska tag från Rhône. Lammburgare blir perfekt till.”

– Marie Oskarsson, Göteborgs-Posten, 12/03 2022

”MYCKET BRA – ETT RIKTIGT FYND (++!)”

”Ett ungt, friskt vin med fräsch frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, hallon, björnbär, violer, svartpeppar och mineraler. En cuvée på Grenache, Syrah, Mourvèdre och Carignan.”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, 2021-07, Issue 381

”MYCKET BRA – ETT RIKTIGT FYND (++!)”

”Ett ungt, friskt vin med solmogen frukt, söta bär, bra balans och inslag av körsbär, hallon, bigarråer, blommor, mineraler och fat.”

– Per Bill, Dina Viner Professional Edition, 2021-04 Issue 378

”Bra köp”

Generös och bjussig med massor av röd frukt, peppar och fatkryddor.”

– Gunilla Hultgren, Allt Om Mat, 29/12 2020

”Ett bra vin av god kvalitet”

– Gunilla Hultgren, Allt Om Mat, 29/09 2020

”Fynd – bästa röda köp”

“Det här smakrika och delikata rhônevinet har avancerat till ordinarie sortiment från beställningsdito. Välförtjänt. För det är verkligen ett fynd. Men så använder sig denna fribrytare till producent sig av druvor från olika platser, ibland i strid med distriktets regler, för att maximera smakupplevelsen som ibland faktiskt ger förnimmelser av såväl Châteauneuf-du-Pape som Gigondas. Men till betydligt plånboksvänligare prislapp. Ett perfekt val till de flesta smakrika kötträtter.”

– Sune Liljevall, GD, 5/8 2020

”Mycket bra vin, mer än prisvärt (14 + poäng)”

”Fruktig, lite utvecklad doft med både röda och mörka bär, plommon, örter och fat. Medelfyllig, fint fruktig smak med pigg början, sammansatt mitt med täta, mogna tanniner, ren och balanserad syra, mycket bra längd och varm avslutning med mineralkaraktär. Cuvée av grenache, syrah, mourvèdre och carignan. 14,5 %”

– MUNSKÄNKEN NR 4 2020

”Bra Kvalitativt Vin – 89 p”

“Söderns garrigue kikar fram redan vid första sniffen, ni vet den där omisskännliga doften av den sydfranska vegetationen med bland annat lagerblad, lavendel, viol och blommande örter. En skön köttighet kompletterar tillsammans med färskkrossade björnbär och nyanser från tiden på ekfat. Vinet fyller gommen, det är maffigt i frukten men aldrig yppigt utan förvånansvärt stramt istället, med bakomliggande tanninstruktur som skänker ryggrad. Björnbär, plommon, lakrits och en hint choklad från eken hör till intrycken och allt avslutas i en behagligt torr och värmande final. Det här får mig att längta till grillsäsongen!”

– Niklas Jörgensen, Livets Goda, mars 2020

”MYCKET BRA – ETT RIKTIGT FYND (++!)”

”Ett ungt, friskt vin med ren, solmogen frukt, söta bär, bra balans och inslag av björnbär, mörka körsbär, hallon, bigarråer, blommor och mineraler.”

– DVPE, 2019-08-21

”STARK REKOMMENDATION / BRA KVALITATIVT VIN”

– Livets Goda okt -19

”Le Petit Secret – snart inte en hemlighet längre! (89 lgp)”

”Olivier & Lafont bistår flera av de största producentnamnen i Rhône-dalen med sitt vinmakningskunnande och under sin egen etikett har man skapat en modern Côtes-du-Rhône där de nya ekfaten står för en tredjedel och backas upp av betongfat. Frukten är 2017-flörtig och mitt första möte med herrarnas vin lär inte bli det sista!

… vinet lär inte vara en hemlis särskilt länge till med tanke på vad som är i flaskan kontra priset.

Initialt är det en omfamnande grenache-fruktbomb där årgångens typicitet och värme skiner genom uppbackad av lagringen på ekfaten. Men ganska snabbt, vinet vinner mycket på karaffering, så kikar rosmarinblommigheten fram tillsammans med en violpastill, svartpeppar och en hint av djurriket i form av salami.

Smaken då? Jodå, växer rejält med luftningen och den fina skogsbärsfruktkärnan lindar in de rätt tydliga tanninerna som sannolikt bär främst mourvèdre och syrahs signum. Långt, rikt men avslutar torrt vilket är a och o i en varm säsong som 2017.

God idag, lär vara än bättre om något års tid så göm gärna undan ett par till nästa höst också. Det här är tvivelsutan en seriös Côtes-du-Rhône i den moderna skolan med snygg, ren frukt och som levererar mycket vin för pengarna. ”

– Niklas Jörgensen, Livets Goda, oktober 2019

Sofias vintips

”Nyhet i beställningssortimentet som består av uppfriskande och lockande grenachefrukt som bjuder på söta jordgubbar och vildhallon mixat med viol och örter som rosmarin och timjan. Prova till ugnsrostad kyckling med rotfrukter och örter.”

– Sofia Ander, NWT, 10/10-2019

”VINET SOM INTE FÖLJER LAGEN LEVERERAR!”

”En producent som heter Olivier & Lafont i Rhônedalen har anlänt till Sverige. Eller rättare sagt viner från denna producent har lanserats i Sverige. Det är en liten producent som leds av två efterfrågade vinmakare i framför allt rhônedalen. Sex av deras viner kommer att finnas på det så kallade beställningssortimentet. Jag har haft förmånen att prova ett av vinerna. Och vad är då det olagliga frågar vän av ordningen?

Egentligen är det inte något olagligt utan vad man gjort är att man valt att inte följa de regler som gäller för bland annat druvsammansättning, skördeuttag med mera. Istället har man velat göra ett vin som helt enkelt skall bli så bra det någonsin går. Druvorna som ingår i vinet kommer från fyra olika vingårdslägen som alla anses vara mycket bra. Den slutliga mixen i vinet består av 50 procent Grenache, 20 procent Syrah samt 15 procent av Mourvèdre respektive Carignan. Vinet är klassat som ett Côtes-du-Rhône i syfte att ge vinmakarna frihet att blanda de bästa av regionens druvor.

Vinet heter 71847 Le Petit Secret och du hittar det som sagt i beställningssortimentet för ett pris av endast 139 kronor. Doften är stor och inbjudande med massor av härliga kryddor, mörk frukt, lite peppar och mineral. Känns komplext. Smaken upplever jag som medelfyllig, frisk, elegant med fin frukt, runda syror och tanniner och härlig struktur. Bra längd och rent slut. Vinet är mycket gott nu och passar bra till höstens anrättningar. Tror att det kan ligga ytterligare ett antal år.139 kronor kostar det och betyget §§§§ (15 p). Mycket vin för pengarna det är Le Petit Secret det!!!”

– Peter Axelsson, https://advokataxelssonsvinblogg.com/, 2019/09/17

Jeb Dunnuck, tidigare anställd av Robert Parker, arbetar sedan 2017 i egen regi och är en av världens mest ansedda Rhône-skribenter. Han har givit mycket höga poäng till vinerna från Olivier & Lafont, många över 90 poäng. Han sammanfattar Oliver & Lafonts viner med ”…the wines are first rate”.