Von Winning Ozyetra

Typ: Vitt vin

Land: Tyskland

Region och distrikt: Pfalz

Klassificering: VDP Gutswein

Druvor: 100% riesling

Alkoholhalt: 13%

Producent: Weingut VON WINNING

Pris: 1031 kr inkl moms (750 ml)

Sortiment: Återkommande i Tillfälligt Sortiment Exklusivt

Artikelnummer: 92589

Antal/kolli: 6 flaskor

För att få tillgång till bilden, drag den till ditt skrivbord.

Profil

Smak: Rik, aromatisk bouquet med gula stenfrukter, gråpäron, mineraler och fat. Smaken är djup, rik och fyllig med solmogen frukt, härlig balans, läcker syra och inslag av grapefrukt, pomelo, vinteräpplen, persikor, bröd, våt sten, citrusskal, gåslever, krita, mineraler och fat. Ett djupt, rikt och fylligt vin med läcker komplex frukt, härlig balans och ung, redan underbar eftersmak med längd.

Doft: Stor komplex doft av mineral och frukt.

Passar till: Smakrika rätter av fisk och skaldjur även till rätter av vitt kött.

Serveringstemperatur: 10–14° C.

Lagringsförslag: Är gott idag och kan lagras ca 15-25 år.

Återkommande i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Håll utkik. 

Producentinfo

Weingut von Winning är en kvalitetsproducent i Pfalz i sydvästra Tyskland. Man odlar primärt druvan riesling och producerar ca 500.000 flaskor årligen. Man äger 65 hektar och 10 av dessa dedikeras till produktion av högsta kvalitetens viner s.k. Grosses Gewächs. Bästa vingårdslägen är följande Deidesheim; Kalkofen, Kieselberg, Langenmorgen, Grainhübel, Paradiesgarten. Forst; Pechstein, Jesuitengarten, Kirchenstück, Ungeheuer. Ruppertsberg; Reiterpfad, Spiess.

Von Winnings primära jordmåner är; Basalt, röd och gul sandsten, lerblandad sand, tertiär lerjord, tertiär krita, skiffer och kalksten.

Läs mer om producenten…

Vinframställning: Ozyetra är ett unikt vin som gjorts på särskilt utvalda druvor från GG-läget Forster Pechstein i hjärtat av Pfalz. Vinet spontanjäser i 500 liter stora nya franska ekfat (tonneau) och får sedan åldras i samma fat i upp till 24 månader. ⁠

Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.

Länk till producent: www.von-winning.de

Recensioner

”Lanseringens bästa vin är 2021 Ozyetra från Von Winning. Vilken komplexitet, vilket djup och vilken läcker elegans!⁠

VÄRLDSKLASS – GUDOMLIGT – FYND (97 POÄNG ++)⁠

Ung bouquet med fräsch frukt, blommor, mineraler och fat. Smaken är ung, fräsch och fruktig med klingande ren frukt, härlig balans, läcker syra, bra energi och inslag av grapefrukt, pomelo, lime, krita, blommor, mineraler och fat. Ett ungt, friskt vin med klingande ren frukt, läcker struktur, bra energi och lång, elegant eftersmak. Drick 24-31.⁠”⁠

– DVPE, årg 20 Nr 2024-12⁠

Bäst i tillfälligt sortiment vita viner 19 april

”Ozyetra är rieslingvinet som delar vinälskarna i två läger, ohämmat ”för” eller mer som ett återhållet intresse. Anledningen är vinets stora smakrikedom och att det inte är som rieslingviner från Pflaz i allmänhet. Bakgrunden till den yviga personligheten hittar man i fatlagringen (men inte bara). Ozyetra är unik även för det strikta urvalet av druvor från GG-läget (förklaring längre ner) Forster Pechstein i hjärtat av Pfalz. Vinet spontanjäser i 500 liter stora nya franska ekfat (tonneau) och får sedan åldras i samma fat i upp till 24 månader. 

Doften är stor och fruktig. Smaken torr, fyllig av äpplen, persikor och mogen citrus, mineral, mineral och fat. Rökig, nästan svulstig i den eleganta smaken.

För alla som letar efter look-a-likes i vinvärlden håller jag på vit bourgogne i den här jämförelsen (årgång 2021).”⁠

– Elke Jung, elkejung.se, 17/4 – 2024⁠

”⁠Spontanjäst riesling från GG-läget Forster-Pechstein i Pfalz som sedan fått åldras i nya franska tonneaus om 500 liter, upp till 24 månader. Gultonad, nästan grön i färgen, reduktivt rökig med intensiv aromatik av gul stenfrukt, vanilj och fat, örter och nötter. Stort, fylligt och kraftfullt – inte din vanliga riesling direkt men en med energi, power och rökig elegans.”⁠

– Pär Strömberg, Wine Table, 17/4 – 2024⁠

”Veckans vin
Världsklassvin: Gudomligt – ett riktigt fynd!

Komplex bouquet med solmogen frukt, söta bär, gråpäron, gåslever, mineraler och fat. Smaken är djup, rik och fyllig med silkig, solmogen frukt, härlig balans, läcker syra, bra energi och inslag av grapefrukt, päron, äpple, pomelo, lime, våt sten, blommor, sälta, flinta, mineraler och fat. Ett djupt, rikt och fylligt vin med underbar frukt, oblyg charm och lång, generös och mycket fin eftersmak. Drick 23-45.”

– DVPE 2023-13 Issue 457.

Gudomligt – ett riktigt fynd!

”Rik, aromatisk bouquet med gula stenfrukter, gråpäron, mineraler och fat. Smaken är djup, rik och fyllig med solmogen frukt, härlig balans, läcker syra och inslag av grapefrukt, pomelo, vinteräpplen, persikor, bröd, våt sten, citrusskal, gåslever, krita, mineraler och fat. Ett djupt, rikt och fylligt vin med läcker komplex frukt, härlig balans och ung, redan underbar eftersmak med längd. Drick 21-39.”

– DVPE 2022-05 Issue 415.

SOFIAS TIPS – TILLFÄLLIGT SORTIMENT 11 FEBRUARI 2022

”Topp-topp vin, där frukten tas från en liten specifik plott inne i vingården. Druvorna jäser på fat och får VW’s signaturkraft och fatkrydda. Helt klart burgundisk i stilen och ska hanteras därefter. Helst med lagring eller bara luft och stora kupor. Lyxigt och coolt njutarvin, fylld av runda kryddiga fattoner, mocca, nötkräm, livlig gul frukt och mäktig textur. Imponerande vinbygge till den som har allt.”

– Sofia Ander, dinvinguide.se 07/02, 2022

”En hyperelegant ekfatslagrad riesling”

”Ett störthäftigt vin som i allt utom i eftersmaken påminner om en stor Corton-Charlemagne. Men det här är en hyperelegant ekfatslagrad riesling – och vi vet ju alla att rieslings inte ska, inte får lagras på ekfat. Men vi vet ju också alla att vi ibland har fel!

Ett MONUMENTALT vin.”

– Christian Stojkovic, Vinbanken 04/02, 2022