Weingut Von Winning

Historik

Den vinälskande entre­prenören Achim Nieder-berger i grannstaden Neustadt köpte­, med början år 2000, upp 3 anrika vingods; Bassermann-Jordan, Reichsrat von Buhl och Dr. Deinhard. I dessa satsades sedan enorma summor på restaureringar och framför allt på oenologi.

Vinmakaren

Den lovande vinmakaren Stephan Attmann, hyrdes in till Dr. Deinhard och tillsammans med ägaren lade upp nya riktlinjer för vinframställningen; med stor respekt för vin­godsets anrika traditioner. Namnet Dr. Deinhard ändrades 2008 till VON WINNING, som hyllning till Leopold von Winning, svärson till grundarens son Andreas Deinhardt. Även gourmetrestaurangen på innergården bär hans namn. Under Leopolds tid upplevde vingodset­ sin första guldålder. Von Winning var vida beryktat för sina kvalitetsviner. Leopold var medgrundare, och presi­dent för, Verband der Naturweinversteigerer; föregångaren till VDP. Leo­pold jäste riesling­vinerna på ekfat och det är precis vad von Winning gör idag. Till­baka till traditionerna! Stephan Attmann har blivit en vinmakare man talar om i hela Tyskland. Flera vin­guider och Gault & Millau utnämnde honom till årets nykomling 2011 och 2012. Von Winning fick utmärkelsen Riesling Champion för hela Tyskland i Vinums stora tävling i september 2012. De enskilda vinerna har fått många utmärkelser och höga poäng; bl a av den välkände amerikanen David Schildknecht, som skriver om tyska viner i bl a The Wine Advocate.

Vingård och vinframställning

Vinrankorna planteras mycket tätt. Inga pesticider eller kemiska gödningsmedel tillåts. Man sprutar inte med koppar; varken i vingårdarna eller i vinkällaren. Dyra kryddor och råg odlas mellan vinrankorna för att ge rätt förhållanden. Vingården anpassas inte till skördemaskiner utan man tar i stället in åtta gånger mer personal för handplockningen av druvorna. Druvorna gallras pedantiskt hårt och skördeuttaget är lågt. Inga skadade druvor och inga botrytisdruvor tillåts ”fördunkla terroirkaraktären.” De fina jordmånerna ger i sig sofistikerade, mineralrika viner. Druvorna behandlas varsamt och krossas lätt. De får spontanjäsa i olika stora ekfat som ytterligare accentuerar mineralerna och komplexiteten. De klarnas inte och vissa viner är även ofiltrerade. Attman och hans unga team älskar att producera vilda, aromatiska viner som har mer än bara frukt; de har djup, komplexitet, lång eftersmak och en hän­förande mineralitet.