Weingut Von Winning
Historik
VON WINNINGs historia sträcker sig tillbaka till 1849 då gården grundades under namnet Dr. Deinhard. Sedan dess har några av världens absolut främsta viner producerats och lagrats i de fina, välvda källarvalven.
Ett av vingårdens flaggskepp, Ungeheuer, serverades vid invigningen av Suezkanalen i Egypten 1869 – det var redan då ett vin av världsklass och prisades högt på de allra finaste hotell och restauranger runt om i världen. Ungeheuer GG tingade ett högre pris på vinlistorna än t.ex. Château Margaux och Château d’Yquem.
Vinmakaren
Den lovande vinmakaren Stephan Attmann, hyrdes in till Dr. Deinhard och tillsammans med ägaren lade upp nya riktlinjer för vinframställningen; med stor respekt för vingodsets anrika traditioner. Namnet Dr. Deinhard ändrades 2008 till VON WINNING, som hyllning till Leopold von Winning, svärson till grundarens son Andreas Deinhardt. Även gourmetrestaurangen på innergården bär hans namn. Under Leopolds tid upplevde vingodset sin första guldålder. Von Winning var vida beryktat för sina kvalitetsviner. Leopold var medgrundare, och president för, Verband der Naturweinversteigerer; föregångaren till VDP. Leopold jäste rieslingvinerna på ekfat och det är precis vad von Winning gör idag. Tillbaka till traditionerna! Stephan Attmann har blivit en vinmakare man talar om i hela Tyskland. Flera vinguider och Gault & Millau utnämnde honom till årets nykomling 2011 och 2012. Von Winning fick utmärkelsen Riesling Champion för hela Tyskland i Vinums stora tävling i september 2012. De enskilda vinerna har fått många utmärkelser och höga poäng; bl.a. av Robert Parker och den välkände amerikanen David Schildknecht, som skriver om tyska viner i bl.a. The Wine Advocate.
Vingård och vinframställning
Vinrankorna planteras mycket tätt. Inga pesticider eller kemiska gödningsmedel tillåts. Man sprutar inte med koppar; varken i vingårdarna eller i vinkällaren. Dyra kryddor och råg odlas mellan vinrankorna för att ge rätt förhållanden. Vingården anpassas inte till skördemaskiner utan man tar i stället in åtta gånger mer personal för handplockningen av druvorna. Druvorna gallras pedantiskt hårt och skördeuttaget är lågt. Inga skadade druvor och inga botrytisdruvor tillåts ”fördunkla terroirkaraktären.” De fina jordmånerna ger i sig sofistikerade, mineralrika viner. Druvorna behandlas varsamt och krossas lätt. De får spontanjäsa i olika stora ekfat som ytterligare accentuerar mineralerna och komplexiteten. De klarnas inte och vissa viner är även ofiltrerade. Attman och hans unga team älskar att producera vilda, aromatiska viner som har mer än bara frukt; de har djup, komplexitet, lång eftersmak och en hänförande mineralitet.
Vingårdslägen
De har 12 Grosses Gewäch-lägen och 11 Erste Lage.
Viner
Von Winning Deidesheimer Mäushöhle Erste Lage
- 100% riesling
- 70 % av vinet har legat på fat av varierande storlek och 30 % har jäst i ståltank. Mäushöhle är den äldsta av vingårdarna i Deidesheim då den redan år 1208 utnämndes för första gången. Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.
- 249 kr
- Art nr: 72528
- Vitt vin
Von Winning Deidesheimer Paradiesgarten Erste Lage Riesling Trocken
- 100% riesling
- Paradiesgartens jordmån består av kritblandad lera och sandsten. En tredjedel av vinet är spontanjäst i 500 och 1200 liters ekfat. Vinet utvecklas och kan med fördel sparas 3–5 år efter skörd om man tycker om ett mer utvecklat vin. Det går även bra att dricka det nu! Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.
- 249 kr
- Art nr: 79396
- Vitt vin
Von Winning Sauvignon Blanc I
- 100% sauvignon blanc
- Druvorna till det här vinet kommer från Paradiesgarten , Herrgottsacker & Kallstadter Steinacker där jordmånen består av röd sandsten, flinta, kalksten och kritmärgel. 70% av druvorna har jäst på ekfat. Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.
- 259 kr
- Art nr: 71254
- Vitt vin
Von Winning Ruppertsberger Reiterpfad Erste Lage
- 100% riesling
- Helt naturligt. Vingården, Reiterpfad, sträcker sig mellan "Weinstraße" och Haardtbergen och jordmånen består till stor del av röd sandsten och kalk. Upp till en tredjedel av druvorna har jäst i 1200 liter stora ekfat. Går att lagra ca 10 år från skörd. Endast naturlig mognad utan tillsatt socker.
- 247 kr
- Art nr: 79395
- Vitt vin
Von Winning Ozyetra
- 100% riesling
- Vinet har lagrats på särskilt utvalda ekfat från GG-läget Forster Pechstein i hjärtat av Pfalz. Vinet spontanjäser i 500 liter stora nya franska ekfat (tonneau) och får sedan åldras i desamma i upp till 24 månader.
- Cirkapris 1029 kr
- Art nr: beroende på lansering
- Vitt vin